Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Brettanomyces IPA

Gestart door thibolleke, 06-11-2008 21:10 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

thibolleke

Ik wil eens een biertje brouwen met Brettanomyces in.
De batch wil ik spitsen en een deeltje vergisten met een Engelse gist.

Het recept:

30 liter
SG 1050
EBC 19
IBU 65

Mout:
90% pale
07% cara hell
03% cara120

Hop:
Challanger tot 65 IBU
Amarillo Dry hop (wie helpt mij aan die Amarillo?)

Water:
maischdikte 5 l/kg, kook = 75 minuten

Gist:
-Opkweek Orval
-???


Mijn vragen; welke Engelse gist moet ik hiervoor gebruiken?
En wat is de ervaring met opkweek Orval?
Je zou de Brett tijdens de lagering moeten toevoegen. Maar ik zou niet weten hoe ik dat moet doen als ik opkweek uit fles.
Kan ik op agar de Brett scheiden van de Orval gist?
Met schuine buis of Engelse gist nog maar weinig ervaring, daardoor de misschien wat stomme vragen.

René K

Leuk idee. Een brett IPA.

Denk je niet dat de 65 IBU teveel is om de Brett nog te proeven?
Of mag het in de verte een heel klein Brettje zijn.

Oscar

Citaat van: thibolleke op 06-11-2008  21:10 uIk wil eens een biertje brouwen met Brettanomyces in.

YES! STOER!  BIKKEL!  :elifant: :dansen: :hoera:

Citaat van: thibolleke op 06-11-2008  21:10 uKan ik op agar de Brett scheiden van de Orval gist?

Gewoon je hete wort buiten zetten, is het nu wel tijd voor... ;D

oranjeboombiertje

Ik zou gewoon het depot van (een paar) flesje(s) Orval tijdens de lagering toevoegen, dan krijg je volgens mij een subtiel bretje en niet zo overheersend zoals je soms tegenkomt. Bret wordt op de fles toch nog wel sterker.

Als Engelse gist moet je (natuurlijk!) een Wyeast nemen. De British ale is mooi, london ale, thames valley, london ESB. Ze zijn allemaal zo mooi, probeer er gewoon eens eentje.

 :degroeten:
Wesley

thibolleke

Citaat van: René K op 06-11-2008  21:14 uDenk je niet dat de 65 IBU teveel is om de Brett nog te proeven?
Of mag het in de verte een heel klein Brettje zijn.

Hmmja, 65 IBU is misschien wat teveel. Maar het moet inderdaad wel meer IPA dan brett worden.

Citaat van: Oscar op 06-11-2008  21:15 uGewoon je hete wort buiten zetten..is het u wel tijd voor... ;D

En dan vieze melkzuurbacterie en wat nog allemaal in mijn bier.  :neenee:

Gerb

Ik denk niet dat je zo hoog moet gaan in bitterheid. De Brettanomyces maakt het bier behoorlijk droog en daardoor zal de bitterheid behoorlijk rauw overkomen. Ik zou tot een IBU of 40 gaan. Verder vind ik dat Brett niet heel goed samengaat met hoge bitterheid, maar dat is mijn mening.


thibolleke

Citaat van: Oranjeboombiertje op 06-11-2008  21:15 uIk zou gewoon het depot van (een paar) flesje(s) Orval tijdens de lagering toevoegen
Goed idee.

Citaat van: Oranjeboombiertje op 06-11-2008  21:15 uAls Engelse gist moet je (natuurlijk!) een Wyeast nemen.

Dat spreekt voor zich! Korrelgisten komen er bij mij niet in.
Ik heb ooit eens een heel lekkere Red Ale gebrouwen met de London Ale....  :denken:.....Zoveel keuze zeg.

Caspar

Hoi Thibolleke, ik heb een Imperial IPA met 100% Orval opkweek vergist. Ging prima, maar het bier was pas na een half jaar op dronk. Leuk experiment, maar ik zal het niet gauw weer doen... geef mij maar een lekker clean biertje ;D.

http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,5642.msg78615.html#msg78615

Adrie

ha Thibolleke,

Ik heb regelmatig een bier gebrouwen van opkweek van Orval en dat gaat uitstekend. Gewoon een giststarter maken als je altijd doet werkt. Het is wel zo dat de Brett sterker overheerst dan in de Orval, dus als je dat niet wilt, vergist dan eerst met een (in dit geval) Engelse gist en voeg het depot van twee flesjes Orval toe tijdens de lagering of in de bottelemmer. Het duurt dan wat langer voordat de Brett smaak zich ontwikkelt, maar het wordt wel wat subtieler.

En ik sluit me aan bij Gerb. Brett maakt je bier droger en zuurder, dat gaat niet goed samen met veel bitterheid. Ik denk dat 40 IBU meer dan genoeg is voor zo'n bier.

Ronnie

Ben benieuwd naar dat bier, Thibo.
Als Adrie zegt, eerst Engelse gist en pas dan de Orvalgist. i.p.v. die Engelse zou je ook Rochefortgist (opkweek) als eerste kunnen gebruiken, neem half zoveel startergist als gewoonlijk.

De 2de gist zou ik niet beperken tot 2 Orval flesbodempjes.
Nee, ik zou op de brouwdag zelf al een Orvalcultuur beginnen opkweken tot ongeveer die andere helft in volume. Als die na 1 1/2 à 2 dagen ook klaar is hem dan bij je gistend brouwsel toevoegen. Ik zou niet wachten tot na hevelen of tot lageren. Natuurlijk aan jouw de keus..
Maar je weet niet wat je mist als je dat niet doet!

thibolleke

Citaat van: Ronnie van 't Lobos op 07-11-2008  09:53 uBen benieuwd naar dat bier, Thibo.
Als Adrie zegt, eerst Engelse gist en pas dan de Orvalgist. i.p.v. die Engelse zou je ook Rochefortgist (opkweek) als eerste kunnen gebruiken, neem half zoveel startergist als gewoonlijk.

De 2de gist zou ik niet beperken tot 2 Orval flesbodempjes.
Nee, ik zou op de brouwdag zelf al een Orvalcultuur beginnen opkweken tot ongeveer die andere helft in volume. Als die na 1 1/2 à 2 dagen ook klaar is hem dan bij je gistend brouwsel toevoegen. Ik zou niet wachten tot na hevelen of tot lageren. Natuurlijk aan jouw de keus..
Maar je weet niet wat je mist als je dat niet doet!
Hmm dit zijn veel mogelijkheden in eens.
De bitterheid wordt teruggeschroefd, tot 40 dan of zo. Ik brouw dan wel een bitterder(e?) variant met de slurry van dit bier.
Een Rochefort ging ik dit weekend al opkweken. Hier kan ik dan nog wel iets mee doen. Maar ga het even niet in deze brouwsels mengen.
De 2 Orval flesjes ging ik sowieso al een beetje opkweken voor ik ze toevoeg.

Ronnie,
wat is jouw ervaring met het toevoegen van brett na 2 dagen hoofdgisting? Ik zou het tijdens lagering toevoegen, gewoon omdat het zo bij Orval gebeurd.

Er valt nog zoveel te experimenteren met Brett. Ik heb er zin in. Ik ga buiten een pils en een winterbier nog heel dit jaar experimenteren met Brett denk ik.

RobinB

Citaat van: thibolleke op 07-11-2008  16:49 uIk ga buiten een pils en een winterbier nog heel dit jaar experimenteren met Brett denk ik.

Als je het niet zo nauw neemt met de hygiëne ook onbedoeld ;) ;D

thibolleke

En dan start ik een topic: help mijn bieren zijn altijd zuur!  ;D

thibolleke

Over die Amarillo. Weet iemand waar ik deze kan krijgen?

Ronnie

Citaat van: thibolleke op 07-11-2008  16:49 uDe bitterheid word teruggeschroefd, tot 40 dan of zo...
Wat is jouw ervaring met het toevoegen van brett na 2 dagen hoofdgisting? Ik zou het tijdens lagering toevoegen, gewoon omdat het zo bij Orval gebeurd.

Bitterheid zou ik op zo 'n 32 houden, zeker niet hoger dan 40 met die OrvalBrett.
Toevoegen na 2 dagen is mijn beste ervaring voor Orval-like.
Omdat Orval dat doet mag een reden zijn, maar ik heb gewoon goede ervaring door hem eerder in te schakelen. Vergeet niet dat bij de toediening de toegediende gist eerst weer lam valt en dat het de gist die nog bezig is die eerst nog wat door zal werken.

Ik heb zo een vermoeden (niet bewezen) dat alles vlotter verloopt bij mijn methode en dat je beter alles uitgist vóór lagering. Vergeet niet dat hetgeen je uit een fles Orval opkweekt niet allemaal Brett is maar slechts een beetje.. Grootste deel is nog de gewone krachtige Orvalgist. Hetgeen ze bij Orval bij lagering toevoegen is een aparte 100% Brettanomyces cultuur.

 :degroeten: Ronnie.

Menno

Citaat van: thibolleke op 07-11-2008  17:25 uOver die Amarillo. Weet iemand waar ik deze kan krijgen?
Nog even geduld, Thibo, dan kan je bestellen! ;)
- http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,7310.0/all.html
- http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,3759.0/all.html

Je zou ook hier eens kunnen kijken voor Amarillo. Als alternatief worden in BrouwVisie Centennial, Chinook, Ahtanum en Cascade genoemd. Kan je hier wat mee? 8)

RobinB

Mja, ik weet niet of ik me daar in kan vinden?
Ik vind Amarillo niet zo typisch C-grapefruit als bijv Cascade en Centennial?
Die andere 2 ken ik niet, dus kan daar geen zinnig woord over zeggen.

Mijn Amarillo is op, van veel anderen ook denk ik, maar misschien heeft nog iemand wat liggen?

thibolleke

Bedankt Menno!  :duimop:
Ik zal aan Jeroen eens vragen of hij voor mij ook nog wat wilt meenemen.
Dan zal het wel niet meer voor dit brouwsel zijn. Achja, dan is het voor het volgende brouwsel.

Ik vind Cascade Amarillo  ;) ook helemaal niet trekken op Cascade.
Beide heel lekkere hoppen, maar duidelijk verschillend.

Menno

Citaat van: thibolleke op 08-11-2008  16:52 uIk vind Cascade ook helemaal niet trekken op Cascade.
Beide heel lekkere hoppen, maar duidelijk verschillend.

Je bedoeld? :weetniet: Ik vermoed een abusievelijke misvertikking? ;D

thibolleke

Hier het recept dat ik vandaag ga brouwen:

30 liter
SG 1050
EBC 14
EBU 42

90% pils (moest eigenlijk pale zijn  :stom:)
03% Caracristal120
07% CaraHell

Target (10.6% alf) 75 min 39EBU
Styrian Goldings (2.9% alf) 10 min 3EBU

Maisch: 30 liter (4 l/kg)   60 min @ 66°C
Kook: 36 liter 75 min

gist: london ale. Met stappen opgeschaald, gistvoeding yeastvit, afgehevel terug opgestart met 500ml moutextract. Niet belucht.


Pas bij het lageren ga ik de batch splitsen en een klein Brett startertje toevoegen bij het eene deel. En dan nog die palemout verwisselen met pilsmout.
Het ziet er wel naar uit dat mijn gasfles het niet meer lang zal trekken.
Op de fiets een nieuwe gasfles gaan halen, terwijl het hier bakken aan het regenen is. Soms zit het niet helemaal mee he.
En dan nog geen goede hoppen te pakken kunnen krijgen voor een deftige IPA.  :P

Toch gaan het nog 2 lekkere biertjes worden denk ik.  ;D

René K

Succes! Al zou het brouwen haast gedaan zijn lijkt me?

thibolleke

Ja om 15 h was ik klaar en was alles al mooi opgeruimd. Ondertussen staat het vat al te blubben.

Ik heb wel 90 minuten gekookt omdat ik met een iets te groot volume zat na het spoelen.
Begin SG = 1050, en ik heb een paar liter meer bier. De Target waren Pellets in plaats van bloemen, dus de bitterheid is iets hoger maar wordt dus met die paar extra litertjes terug gecompenseerd.
Ook de gasfles is niet opgeraakt, een geslaagde brouwdag dus.

Hopmans

Citaat van: thibolleke op 10-03-2009  18:17 uJa om 15h was ik klaar en was alles al mooi opgeruimd. Ondertussen staat het vat al te blubben.
Kijk, dat is dus een goede starter geweest.

Origineel bier Thibo!  :duimop:

 :degroeten:


Vergelijkbare Topics (7)

40057

Reacties: 11
Gelezen: 2278

31483

Reacties: 4
Gelezen: 2104

23287

Gestart door heijligers


Reacties: 4
Gelezen: 2234

34271

Gestart door MartijnOMG


Reacties: 5
Gelezen: 1893

27080

Gestart door Yogi


Reacties: 10
Gelezen: 4485

11142

Gestart door Herman


Reacties: 25
Gelezen: 8993


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.