Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Bierfontein

Gestart door wige00, 16-08-2008 10:31 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

wige00

Dag bierbrouwers,

Als beginnend brouwer overkomt je zo het een en ander.
Ik heb, samen met mijn buurman, een grand cru gebrouwen en dat is eigenlijk heel goed gelukt.
Echter een enkele keer gebeurd het dat bij het openen van een flesje de inhoud als een fontein in de ronde vliegt en dat geeft buiten een hoop troep ook nog eens slechts een half flesje op. De rest is weg. Gisteren nog een half beugelflesje. Echter het is incidenteel, op een heel krat ongeveer 2 flesjes.
Mijn idee is dat er bij het vullen teveel gist is meegekomen vanuit het vat. Ik vind het sowieso wat moeilijk om te bepalen hoeveel je maximaal uit het vat kunt halen.
Wie brengt mij de verlichting?

Groet, Wim.

Hopmans

Hoi Wim,

Aan de hoeveelheid gist ligt het niet.
Het is of biersteen of een infectie.
Een flessenborstel biedt vaak uitkomst.

 :degroeten:

MO

Hoe heb je de bottelsuiker toegevoegd, daar zou het ook aan kunnen liggen.

Drents Hopbier

Citaat van: wige00 op 16-08-2008  10:31 uEchter een enkele keer gebeurd het dat bij het openen van een flesje de inhoud als een fontein in de ronde vliegt en dat geeft buiten een hoop troep ook nog eens slechts een half flesje op.

Een oorzaak zou kunnen zijn dat er (te) veel oxalaatkristallen in het bier zitten. Die kunnen uit de grondstoffen komen, dus daar heb je niet veel invloed op. Het bier meer koelen dan gebruikelijk kan zorgen dat je glas wat voller wordt.

Hopbier

MO

Oxalaat = biersteen.

Drents Hopbier

Citaat van: MO op 16-08-2008  15:57 uOxalaat = biersteen.

Klopt. Maar biersteen zie ik meer als aanslag op glas (of ander materiaal). Als de kristallen los in het bier zweven is het contact met koolzuurgas nog groter en zullen spuiters nog sneller ontstaan.

Hopbier

wige00

Ik heb per flesje ongeveer een halve theelepel suiker toegevoegd.
Flesjes zijn zorgvuldig schoongemaakt met een der bekende middelen en een borstel. Het scheelt overigens al een hoop troep als je elk flesje na het "ad fundum hakken" ( studenten term ) even spoelt met gewoon water.

Wim.

Hopmans

Hoi Wim,

Er zijn meerde manieren om suiker toe te voegen:
Hier 3 manieren:
Een bottel-emmer waar suiker in opgelost wordt met het wort.
Een schepje suiker in de flesjes.
Een spuit in de flesjes met een injectie-spuit.

Ieder heeft zijn favoriete manier.
Hier zijn al discussies over op het forum.

Ik maak ook gebruik van de schepjes-methode.
Ik raad je aan om een lepeltje te nemen, en die dan te vijlen op
een dusdanige manier dat je 8gr/ltr suiker in het bier krijgt.
Een plastic lepeltje vijlt natuurlijk het makkelijkste.
Gesteld dat je 0,3 ltr flesjes gebruikt:
0,3 x 8g/l = 2,4 gram suiker per Euroflesje.
Dit kan je testen door bijvoorbeeld 10 flesjes te vullen, en dan moet je op 24 gram uitkomen.
Als het iets meer is dan moet er nog een beetje van je lepeltje afgevijld worden.
Ook is het makkelijk om een trechter te gebruiken bij het vullen van suiker in de flesjes.
Als alles goed is gegaan, dan werkt deze methode als een trein.





Jacques

Dat als een fontein uit de fles komen wordt gushing genoemd (in het Nederlands bestaat daar geen ander woord voor). Als je zoekt op dat woord op dit forum zul je over verschillende ervaringen kunnen lezen. Als je de tags bottelen/afvullen en hergisting op fles gelezen hebt weet je bijna alles over suikertoevoegingen.

EBC

Voor het lepeltje van Hopmans kan je zo'n Amerikaans maatschepje gebruiken van 1/2 tsp. Dat geeft afgestreken ook 2,4 gram.

Eén US tablespoon is 15 gram. Precies genoeg voor een 5 liter partyvaatje.

Hopmans

CiteerDat geeft afgestreken ook 2,4 gram.
Afstrijken wil je niet.
Dat kost tijd.
Zie je mij in het filmpje iets afstrijken?
Nee hè?

Je moet dusdanig ijken dat je niet af hoeft te strijken.
Een schepje hoef je niet af te strijken.
De bergjes zijn altijd even groot.
Dat komt omdat de gemiddelde korrelgrootte vrij constant is.


EBC

Citaat van: Hopmans op 16-08-2008  18:11 uZie je mij in het filmpje iets afstrijken?

Ben jij dat in die film? Filmster!

Die maatschepjes schud je heel even en dan zijn ze vlak. Daar zijn ze voor gemaakt. Dat schudden duurt 1 seconde, nog geen halve minuut op een krat. Maar dat betekent wel dat jij de Olympisch suikerschepkampioen zou zijn. Hoewel, ik weet een snellere manier van scheppen en trechterwisselen, dus die seconde zou wel eens verschil kunnen maken.  :D

Hopmans


CiteerBen jij dat in die film? Filmster!
Eerlijk is eerlijk; de filmpjes van jou zij stukken beter.
Op het profesionele af.
Die van de anchor-brouwerij was echt goed.
 :biersmile:

http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,7928.msg91778.html#msg91778

 :degroeten:

McFred

Nou lekker is dat.
Maandag net 30 liter blond op de fles gedaan, staat nu nog bij kamertemperatuur.
Ik denk alvast even checken :beersmiley: (kon het niet laten :neenee:)
En ja hoor een gusher/fontein.
Bijna de hele fles leeg ??? :duimonder: :huilen:
Ik denk laat ik eens even het forum checken en wat zie ik het eerst onder brouwproces :bierfontein
Mooi dat dit topic al wat info geeft, maar gaat dat gedurende het proces nog minder worden of is het hopeloos?!?!

groeten freddy

MO

Had je het bier gekoeld voordat je de fles opende?

wige00

Nee, ik had het niet gekoeld. Heb al wel gemerkt dat de temperatuur invloed heeft.
Ik had ook nog een vraag over het bottelen. Hoever kun je doorgaan want op een bepaald moment komt het niveau dicht bij de onderkant waarbij er steeds wat meer ongewenste troep meekomt. 
Is het een kwestie van een natte vingerwerk/een beetje gokken?

Hopmans

Als je een hevel hebt met een schuin randje onderaan, dan komt er pas wat troep mee in het laatste flesje.
Meestal het eerste en het laatste flesje.
Daar tussenin is alles helder.
Je moet de hevel natuurlijk wel vastmaken, en niet roeren over de bodem.

 ;)

McFred

Ook ik had het bier niet gekoeld.
Ik heb een flesje in de koelkast staan om te kijken wat het verschil is in helder worden.
Tot dit moment is het bier dat warm staat helderder dan het flesje in de koelkast.

freddy

Vergelijkbare Topics (1)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.