Forum Hobbybrouwen.nl

Recepten => Discussie over recepten => Topic gestart door: tdp op 29-07-2022 17:21 u

Titel: Tripel, Chimay geïnspireerd
Bericht door: tdp op 29-07-2022 17:21 u
Laatst weer een Chimay tripel op, welke ik erg lekker vond. Niet dat ik hem wil klonen, meer een richting:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkSS028
Naam receptChimay Tripel
Brouwdatum29-7-2022
BierstijlTripel
Volume44,1 l
Begin SG1,069 SG
Berekende kleur (Morey)14 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)38 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
40,00 lWater uit Rossum 2020 Q1 t/m Q4
19,80 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
29 mg/l7 mg/l55 mg/l109 mg/l26 mg/l83 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
8,50 kgPilsmoutViking Malt3 EBC69,7 %
1,20 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC9,8 %
0,50 kgCaramunich IIWeyermann120 EBC4,1 %
2,00 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC16,4 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust65,0 °C1 min.45 min.3,9 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.30 min.3,9 l/kg
Uitmaischen78,0 °C5 min.5 min.3,9 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
75,0 gHallertau Tradition 2021 (Tuin)bellen6,0%60 min.24,2 IBU
75,0 gSpalt Select 2021 (Tuin)bellen5,0%15 min.10,0 IBU
75,0 gSpalt Select 2021 (Tuin)bellen5,0%5 min.4,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
33,0 gAbbaye (Lallemand)bovengist

Titel: Re: Tripel, Chimay geïnspireerd
Bericht door: Spyro op 29-07-2022 21:58 u
Citaat van: tdp op 29-07-2022  17:21 uWaterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
29 mg/l7 mg/l55 mg/l109 mg/l26 mg/l83 mg/l

De watersamenstelling van Chimay is de volgende, dus ik zou dit eventueel al aanpassen om iets dichter te geraken:
CaMgNaHCO3ClSO4
70 mg/l7 mg/l7 mg/l216 mg/l21 mg/l21 mg/l

Titel: Re: Tripel, Chimay geïnspireerd
Bericht door: seed7 op 30-07-2022 08:17 u
Los van Chimay, wel eens aan een Warminster Mild malt tripel gedacht. Mout, suiker, EKG en gist. :)

ingo
Titel: Re: Tripel, Chimay geïnspireerd
Bericht door: Fractus op 30-07-2022 11:00 u
Ik ben benieuwd wat dit zou worden, heb zelf ook een tripel op de planning staan met de lallemand abbaye. Welke temperatuur wil je gaan vergisten, en waarom? Ik ben nog een beetje zoekende naar de juiste temperatuur
Titel: Re: Tripel, Chimay geïnspireerd
Bericht door: tdp op 01-08-2022 13:04 u
Citaat van: Spyro op 29-07-2022  21:58 uDe watersamenstelling van Chimay is de volgende, dus ik zou dit eventueel al aanpassen om iets dichter te geraken:
CaMgNaHCO3ClSO4
70 mg/l7 mg/l7 mg/l216 mg/l21 mg/l21 mg/l


Bedankt Spyro! Ik heb het water niet aangepast, maar voor een volgende keer zou ik dat zeker eens kunnen proberen.
Titel: Re: Tripel, Chimay geïnspireerd
Bericht door: tdp op 01-08-2022 13:04 u
Citaat van: seed7 op 30-07-2022  08:17 uLos van Chimay, wel eens aan een Warminster Mild malt tripel gedacht. Mout, suiker, EKG en gist. :)

ingo

Sounds like a plan!
Titel: Re: Tripel, Chimay geïnspireerd
Bericht door: tdp op 01-08-2022 13:08 u
Citaat van: Fractus op 30-07-2022  11:00 uIk ben benieuwd wat dit zou worden, heb zelf ook een tripel op de planning staan met de lallemand abbaye. Welke temperatuur wil je gaan vergisten, en waarom? Ik ben nog een beetje zoekende naar de juiste temperatuur

Ik heb de Lallemand Abbaye meermaals nu gebruikt. Wanneer je laag gaat zitten qua temperatuur (17 graden Celsius), dan gaat het qua gistprofiel meer richting steenfruit, bramen. Hoger, 22 graden geeft wat meer fenolische smaken alsook citrusachtige tonen. Hoger zou ik zelf niet snel gaan.

In deze heb ik 20 graden aangehouden, en ga deze wellicht nog een graad (of 2) verhogen richting einde vergisting. Bewust gekozen om er tussenin te gaan zitten qua gewenst profiel, denk dat dit het dichtste in de richting komt.
Titel: Re: Tripel, Chimay geïnspireerd
Bericht door: Fractus op 01-08-2022 13:47 u
Bedankt tdp, dan ga ik denk ik ook rond de 20 zitten en aan het eind verhogen. Dat was ik al van plan, en dit bevestigd wat ik wil weten. Geen banaan dus met deze gist?
Titel: Re: Tripel, Chimay geïnspireerd
Bericht door: tdp op 02-08-2022 09:43 u
Graag gedaan! Ik heb er geen banaan nog in ontdekt!
Titel: Re: Tripel, Chimay geïnspireerd
Bericht door: tdp op 03-08-2022 08:56 u
Gisteren gemeten, SG van 1.012 +/-, vergisting leek ook al meest klaar. Temperatuur verhoogd naar 21 graden.

Had gehoopt dat het typische 'beenhammetje' erin zou zitten (thx EBC, bij een Chimay zie ik altijd een grote lauwwarme beenham voor me ;)), maar ik kan deze nog niet herkennen. Wellicht komt dat nog, deze gist kan die wel produceren heb ik het idee.