Forum Hobbybrouwen.nl

Recepten => Discussie over recepten => Topic gestart door: stijnlinnen op 15-06-2022 20:11 u

Titel: Spicy Pale Ale
Bericht door: stijnlinnen op 15-06-2022 20:11 u
Hoi iedereen! Over een week willen we het onderstaande Spicy Pale Ale recept gaan brouwen. Hopelijk een beetje de fruitige aromas van habanero en een beetje een limoen/citrus smaak van de Motueka hops. Ik vroeg me af of iemand nog eventuele verbeterpunten ziet in dit recept? Alvast bedankt!  ;D

Brew Monk 30L
74% efficiency

Batch Volume: 10 L
Boil Time: 60 min

Mash Water: 12.46 L
Sparge Water: 3.28 L @ 78 °C
Total Water: 15.74 L
(44.5% diluted with 7 L Distilled Water)
Boil Volume: 14.12 L
Pre-Boil Gravity: 1.035

Vitals
Original Gravity: 1.048
Final Gravity: 1.010
IBU (Tinseth): 34
BU/GU: 0.71
Color: 10.2 EBC

Mash
Strike Temp — 69.1 °C
Alpha & Beta Amylase-Rest — 66 °C — 60 min
Mash Out — 78 °C — 10 min

Malts (2.1 kg)
2.1 kg (100%) — The Swaen Swaen Ale — Grain — 7 EBC

Hops (28 g)
8 g (19 IBU) — Motueka (Whole) 8.52% — Boil — 60 min
8 g (11 IBU) — Motueka (Whole) 8.52% — Boil — 15 min
12 g (5 IBU) — Motueka (Whole) 8.52% — Aroma — 30 min hopstand @ 80 °C


Miscs
1 pkg — Habanero — Boil — 60 min
1.5 pkg — Habanero — Secondary

Yeast
5.8 g — Lallemand (LalBrew) Voss Kveik 80%
Fermentation
Primary — 35 °C — 3 days

Carbonation: 2.5 CO2-vol

Water Profile:
Ca2+
 113
Mg2+
 15
Na+
 33
Cl-
 73
SO42-
 213
HCO3-
 113
Titel: Re: Spicy Pale Ale
Bericht door: Koenders op 15-06-2022 21:15 u
Wat uit je recept niet helemaal naar voren komt is hoeveel habanero, en wanneer, je toevoegt. (edit: 60 minuten zie ik nu, dat is best lang denk ik. Kon wel eens te pittig worden)
Ik raad je aan om dit (https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?topic=39916.0#gsc.tab=0) topic eens te lezen, ik heb dit recept ook gebrouwen en vond de peper niet op de voorgrond liggen maar wel waarneembaar.

Check daarnaast ook de scoville score van de peper, dat is de mate van pittigheid die aan pepers wordt gegeven. Op basis van deze beide zou je kunnen besluiten hoeveel en hoe lang je de pepers meekookt.
Brouwen met pepers lijkt mij sowieso een kwestie van proberen en leren  :weetbeter:  :echtboos: