Forum Hobbybrouwen.nl

Recepten => Discussie over recepten => Topic gestart door: tdp op 09-05-2022 23:06 u

Titel: Best Bitter
Bericht door: tdp op 09-05-2022 23:06 u
Het wordt weer eens tijd voor een bitter! Aangezien ik nog een restje Fuggles uit eigen tuin heb liggen, gaan we deze mooi op maken. De naam is een knipoog naar m'n dochter, die altijd een ijsje met  "Fuggles"(spikkels) wil :)

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkKB005
Naam receptSpikkels
Brouwdatum10-05-2022
BierstijlBitter
Volume7,2 l
Begin SG1,038 SG
Eind SG1,009 SG
Schijnbare vergistingsgraad76,3%
Alcoholgehalte3,8 vol.%
Berekende kleur (Morey)18 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)31 IBU
Brouwzaalrendement75,8 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
6,00 lWater uit Rossum 2020 Q1 t/m Q4
3,24 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
29 mg/l7 mg/l55 mg/l109 mg/l26 mg/l83 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
1,10 kgMild Ale MaltWarminster12 EBC93,2 %
0,03 kgCrystal DarkSimpsons Malt265 EBC2,5 %
0,05 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC4,2 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 °C2 min.60 min.5,3 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
10,0 gFuggle 2021 (Tuin)bellen5,0%60 min.18,9 IBU
12,5 gFuggle 2021 (Tuin)bellen5,0%15 min.11,7 IBU
12,5 gFuggle 2021 (Tuin)bellen5,0%0 min.0,0 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
1,00 gIers mosklaringsmiddelkoken

Gist
HoeveelheidNaamType
3,0 gWindsor (Lallemand)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting19,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting19,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting19,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,009 SG
Schijnbare vergistingsgraad76,3%
Temp. nagisting19,0 °C
Temp. lagering19,0 °C

Titel: Re: Best Bitter
Bericht door: tdp op 10-05-2022 21:45 u
Blijft leuk, brouwen in de keuken! Lekker kleine opstelling, mooi om vaak mee te brouwen!
Titel: Re: Best Bitter
Bericht door: seed7 op 11-05-2022 08:24 u
Warminster Mild, dat wordt een smaakvolle.

ingo
Titel: Re: Best Bitter
Bericht door: tdp op 11-05-2022 09:08 u
Uiteindelijk zo'n 6 liter @ 1.043 in de gistemmer, rendement van 85%. Iets zachter koken de volgende keer.

@seed7 Ben erg benieuwd. Vooral in een laag alcoholisch bier is het soms zoeken naar mooie smaken!
Titel: Re: Best Bitter
Bericht door: tdp op 20-07-2022 12:03 u
Het bier heb ik nu een paar keer al mogen drinken;

Uiteindelijk is het een bitter geworden van 4.6% alc.

bitter.jpg

Mooie balans tussen de mout en de hop, al zou het zelfs nog wel wat bitterder mogen (35 IBU zou  niet misstaan), eventueel zelfs koudhoppen. De mout is inderdaad een mooie, @seed7. Geeft meer karakter dan bijvoorbeeld een standaard Palemout.

Het gekke is dat ik deze gist (Windsor) eigenlijk pas nu ga waarderen, terwijl deze al sinds mensenheugenis beschikbaar is. Al met al een lekker bier om rustig voor te gaan zitten.

Mijn cijfer; 7,5/10
Titel: Re: Best Bitter
Bericht door: seed7 op 20-07-2022 20:27 u
Citaat van: tdp op 20-07-2022  12:03 uHet gekke is dat ik deze gist (Windsor) eigenlijk pas nu ga waarderen

Zeker met laagalcoholische bieren zijn deze en dergelijke gisten mooi. Lage gistingsgraad houdt net wat meer body over in een bittertje of een mild.

Ingo