Forum Hobbybrouwen.nl

Recepten => Discussie over recepten => Topic gestart door: tdp op 23-04-2022 20:22 u

Titel: Session IPA
Bericht door: tdp op 23-04-2022 20:22 u
Zonet op de terugweg vanuit Rotterdam maar bedacht dat ik een Session IPA ging brouwen vanavond! Onderstaand is vrij naar Dead Pony Club (https://brewdogrecipes.com/recipes/dead-pony-club) van Brewdog.


BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkSS024
Naam receptNo rest for the Wicked
Brouwdatum23-04-2022
BierstijlAmerikaanse IPA
Volume32,0 l
Begin SG1,038 SG
Berekende kleur (Morey)18 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)29 IBU
Brouwzaalrendement80,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
28,00 lWater uit Rossum 2020 Q1 t/m Q4
2,60 mlFosforzuur
14,58 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
29 mg/l7 mg/l55 mg/l106 mg/l26 mg/l83 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,00 kgMild Ale MaltWarminster12 EBC97,5 %
0,13 kgCrystal DarkSimpsons Malt265 EBC2,5 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust66,0 °C1 min.45 min.5,5 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.10 min.5,5 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
5,0 gSimcoe (BL)pellets11,7%60 min.5,4 IBU
5,0 gIdaho7 BLpellets13,4%60 min.6,2 IBU
10,0 gSimcoe (BL)pellets11,7%30 min.8,3 IBU
10,0 gIdaho7 BLpellets13,4%30 min.9,5 IBU
75,0 gSimcoe (BL)pellets11,7%koudhop0,0 IBU
75,0 gIdaho7 BLpellets13,4%koudhop0,0 IBU
75,0 gAzacca (BL)pellets13,0%koudhop0,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
22,0 gVerdant IPA ()bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting18,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting18,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting18,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,008 SG
Temp. nagisting18,0 °C
Temp. lagering18,0 °C

Titel: Re: Session IPA
Bericht door: WJW op 23-04-2022 21:19 u
Haha, lekker zo als spontane ingeving. Hoe lang doe je over een brouwavond dan?
Titel: Re: Session IPA
Bericht door: tdp op 23-04-2022 21:23 u
Heb een wat kleiner brouwsel gedaan, ik denk dat ik net voor 00:00 helemaal klaar ben! Ben rond 18:45 begonnen, zat ook nog ff tegen met schroten. Heb wel het geluk dat ik een eigen brouwruimte heb, en alles klaar heb staan, scheelt aardig in de tijd!
Titel: Re: Session IPA
Bericht door: drik79 op 23-04-2022 22:33 u
Cage the Elephant? Veel plezier met brouwen!
Titel: Re: Session IPA
Bericht door: tdp op 24-04-2022 00:00 u
Citaat van: drik79 op 23-04-2022  22:33 uCage the Elephant? Veel plezier met brouwen!

Nee, maar thx voor de tip, lekkere plaat!

Nee, ik appte met @Etn82 dat ik vanavond ging brouwen, en hij zei; Vanavond nog? No rest for the Wicked!!

Vond het wel een gave naam, haha!

30.5 liter in het gistvat, SG 1.039
Titel: Re: Session IPA
Bericht door: Hopfenfox op 24-04-2022 10:36 u
Ziet er smakelijk uit. Leuke, mij onbekende mouten. Is die 45 minuten maischen genoeg voor een volledige zetmeelomzetting?
Titel: Re: Session IPA
Bericht door: tdp op 24-04-2022 20:34 u
Ik heb achteraf 45 min op 65 graden en 15 min op 72 graden gedaan. Rendement iets hoger dan verwacht, 83,5%.

Mild Ale mout heb ik ook niet eerder echt mee gebrouwen, leek me wel geschikt voor dit type bier, laat iets meer een zoetje achter. De Crystal Dark heb ik ooit gekocht om bijv. een Scottish Ale mee te brouwen. Sowieso heeft Simpsons mooie mouten vind ik!
Titel: Re: Session IPA
Bericht door: Hopfenfox op 24-04-2022 21:02 u
Wordt vast een heerlijke IPA!
Titel: Re: Session IPA
Bericht door: tdp op 10-05-2022 13:46 u
Gisteren gebotteld, ruim 3,5 krat. Had wellicht beter gebruik moeten maken van de CCT en het kunnen aflaten van gist en trub. Had de koudhop namelijk zo de CCT in gedaan. Wat een zooi levert dat op, zeg!

Koudhop overigens wat aangepast, heb aangebroken verpakkingen opgemaakt, waardoor het wat minder grammen zijn (totaal 120 gram).
Titel: Re: Session IPA
Bericht door: Biertje1985 op 17-06-2022 12:15 u
hoi tdp, hoe is ie geworden? Ben benieuwd naar de mouten. Wil na paar jaa stilstand de hobby maar weer eens oppakken en een Session IPA recept leek mij een mooie start. :nut:
Titel: Re: Session IPA
Bericht door: Hopfenfox op 17-06-2022 12:36 u
Ben ook wel benieuwd of die Azacca hop nog een beetje aanwezig is in al dat Idaho en Simcoe geweld. Azacca heeft een nogal delicaat aroma dat al snel ondersneeuwt. Heb er nog 100 gram van liggen en denk aan een 100% Azacca IPA/APA of een 50-50 combo met Mosaic.
Titel: Re: Session IPA
Bericht door: tdp op 17-06-2022 13:02 u
Het is echt een prima IPA geworden! De Simcoe knalt er inderdaad wel uit, maar er zit wel een gelaagdheid in die mij bevalt.

Qua moutstort zou ik alleen de volgende keer wel een lichtere Crystal gebruiken, of een lager percentage. Niet dat het storend is, maar het drukt tegen de frisse hopsmaken aan.
Titel: Re: Session IPA
Bericht door: Hopfenfox op 17-06-2022 13:03 u
Ik had juist een kenmerkende Idaho smaak verwacht, dacht dat die zou overheersen. Welke aroma en smaak kenmerken zou je deze IPA meegeven? Leuk om eens mee te experimenteren.