Forum Hobbybrouwen.nl

Recepten => Discussie over recepten => Topic gestart door: Hans E. Pans op 17-09-2018 13:24 u

Titel: Discussie nav prijswinnende tripel
Bericht door: Hans E. Pans op 17-09-2018 13:24 u
Dit is een afgesplitst topic.
Het board Bewezen Recepten is namelijk een eregalerij en niet de plek om te discussiëren over recepten



Citaat van: Oxhead op 17-09-2018  10:16 uHierbij het recept van mijn met 88 punten de eerste plaats in klasse C winnende tripel.

Smash Tripel 20 liter.


Mout:       6100 gram   pilsmout 3 ebc Dingemans
Suiker:     1000  gram   kristalsuiker

Hop:         62 gram Cascade bloemen 6,4 % alfa begin koken
                62 gram Cascade bloemen 6,4% alfa laatste 10 minuten koken

Maischwater: 21 liter
Spoelwater:   12 liter

Maischschema: Storten op 68 graden, temperatuur zakt naar 63 graden. 45 minuten op 63 graden en 30 minuten op 73 graden.


Kooktijd:    90 minuten


Gist:  2 zakjes T-58 over het afgekoelde wort gestrooid.

Vergisting: 5 dagen op 21 graden dan overgeheveld naar gistfles voor 14 dagen op 18 graden.


Startsg: 1077

eind SG: 1016

Alcohol: 8,6%


Bitterheid: 49.1 Ibu Tinseth

Kleur: 8.5 Ebc

 Gebotteld met 8 gram per liter kristalsuiker


Opmerkingen keurmeester: Alcohol overheerst wat. Moutzoet en hopbitter mooi in balans.


Groeten Marco.


Zijn dat twee zakjes van 11 gram voor 20 liter? Normaal is 1 zo'n zakje toch voldoende voor 20 liter?

Ik heb nu een enigszins vergelijkbaar recept van 11 liter in de gistkast staan en dacht met 1 zakje T58 veel te veel gist te hebben toegevoegd...



Titel: Re: Discussie nav prijswinnende tripel
Bericht door: CeesM op 17-09-2018 14:11 u
Citaat van: Hans E. Pans op 17-09-2018  13:24 uZijn dat twee zakjes van 11 gram voor 20 liter? Normaal is 1 zo'n zakje toch voldoende voor 20 liter?

Ik heb nu een enigszins vergelijkbaar recept van 11 liter in de gistkast staan en dacht met 1 zakje T58 veel te veel gist te hebben toegevoegd...
Met een begin SG van 1.077 heb je wel 2 zakjes nodig voor 20 liter.
Titel: Re: Discussie nav prijswinnende tripel
Bericht door: marc0871 op 17-09-2018 14:22 u
Gefeliciteerd, Marco.

Citaat van: Hans E. Pans op 17-09-2018  13:24 uZijn dat twee zakjes van 11 gram voor 20 liter? Normaal is 1 zo'n zakje toch voldoende voor 20 liter?

Ik heb nu een enigszins vergelijkbaar recept van 11 liter in de gistkast staan en dacht met 1 zakje T58 veel te veel gist te hebben toegevoegd...





1 Zakje van 11 gram zou goed zijn voor 20 liter, tot 1.060
Titel: Re: Discussie nav prijswinnende tripel
Bericht door: Hans E. Pans op 17-09-2018 14:33 u
Dus het sg is ook nog van invloed op de hoeveelheid gist, niet alleen het volume. Mijn sg was ongeveer 1.090, dan zou 1 zakje misschien nog niet eens zo gek zijn voor 11 liter?
Titel: Re: Discussie nav prijswinnende tripel
Bericht door: marc0871 op 17-09-2018 17:36 u
Misschien zelfs nog aan de krappe kant.
Titel: Re: Discussie nav prijswinnende tripel
Bericht door: Hans E. Pans op 17-09-2018 19:32 u
Citaat van: marc0871 op 17-09-2018  17:36 uMisschien zelfs nog aan de krappe kant.

Ik vond het tooltje van MrMalty en dat gaf terug dat ik voor 11 l zo'n  9.9 gram gist nodig had. Er zit 11.9 gram in. Lijkt me redelijk ok dan
Titel: Re: Discussie nav prijswinnende tripel
Bericht door: Kassie op 15-10-2018 14:54 u
Hoi,

Zaterdag wil ik dit recept (ongeveer) gaan brouwen. Wanneer is het goede moment om de kilo suiker toe te voegen?

Groet
Titel: Re: Discussie nav prijswinnende tripel
Bericht door: Oxhead op 15-10-2018 17:49 u
Citaat van: Kassie op 15-10-2018  14:54 uHoi,

Zaterdag wil ik dit recept (ongeveer) gaan brouwen. Wanneer is het goede moment om de kilo suiker toe te voegen?

Groet

Ik heb dit na een uur koken toegevoegd om de karamellisatie beperkt te houden.
Titel: Re: Discussie nav prijswinnende tripel
Bericht door: Kassie op 15-10-2018 19:56 u
Citaat van: Oxhead op 15-10-2018  17:49 uIk heb dit na een uur koken toegevoegd om de karamellisatie beperkt te houden.

Ok dankjewel!
Titel: Re: Discussie nav prijswinnende tripel
Bericht door: Hans E. Pans op 19-10-2018 17:43 u
Wat is het gevolg als de suiker te lang meekookt en karamelliseert?
Titel: Re: Discussie nav prijswinnende tripel
Bericht door: Oxhead op 19-10-2018 18:02 u
Citaat van: Hans E. Pans op 19-10-2018  17:43 uWat is het gevolg als de suiker te lang meekookt en karamelliseert?

De kleur van het bier zal iets donkerder worden en ietwat karamelsmaak waarschijnlijk.
Titel: Re: Discussie nav prijswinnende tripel
Bericht door: HoppyHippo op 30-10-2018 03:59 u
Maischwater: 21 liter
Spoelwater:   12 liter

Had even een vraagje, dit recept is op basis van 20L in het vergistvat neem ik aan.

33 liter start koken? 13 liter verdampen lijkt me wel erg veel, of maak ik ergens een rekenfoutje?

Wil op basis van dit recept zaterdag gaan brouwen. Met als toevoeging 20 gram zoete sinasappelschil als kleine tegenhanger van de kruidige gist.

Alvast dank en nog gefeliciteerd ;)
Titel: Re: Discussie nav prijswinnende tripel
Bericht door: Pieter1954 op 30-10-2018 08:56 u
Is het niet beter om de (opgeloste) kristalsuiker pas na de hoofdgisting toe te voegen? De gist verteert dan eerst de "moeilijke" suikers en daarna pas de laat toegevoegde kristalsuiker.
Titel: Re: Discussie nav prijswinnende tripel
Bericht door: j.heesters3 op 30-10-2018 09:36 u
Citaat van: HoppyHippo op 30-10-2018  03:59 uMaischwater: 21 liter
Spoelwater:   12 liter

Had even een vraagje, dit recept is op basis van 20L in het vergistvat neem ik aan.

33 liter start koken? 13 liter verdampen lijkt me wel erg veel, of maak ik ergens een rekenfoutje?

Wil op basis van dit recept zaterdag gaan brouwen. Met als toevoeging 20 gram zoete sinasappelschil als kleine tegenhanger van de kruidige gist.

Alvast dank en nog gefeliciteerd ;)

Volgens mij blijft er na het maischen nog wat liters zitten in de mout. Dacht ongeveer 1 liter per kilo. Trek er die af en dan nog wat verlies bij het koken. Ook blijft er wat trub over na het koken. Kom je wel op ongeveer 20 liter.

Jos
Titel: Re: Discussie nav prijswinnende tripel
Bericht door: Oxhead op 30-10-2018 17:41 u
Citaat van: j.heesters3 op 30-10-2018  09:36 uVolgens mij blijft er na het maischen nog wat liters zitten in de mout. Dacht ongeveer 1 liter per kilo. Trek er die af en dan nog wat verlies bij het koken. Ook blijft er wat trub over na het koken. Kom je wel op ongeveer 20 liter.

Jos

Inderdaad,bij start koken was het volume ongeveer 27 liter en er ging na koelen een kleine 21 liter in het gistvat. Uiteindelijk is er ongeveer 20 liter gebotteld.
In mijn geval blijft er een liter per kilo mout aan water achter.


Titel: Re: Discussie nav prijswinnende tripel
Bericht door: Oxhead op 30-10-2018 17:45 u
Citaat van: Pieter1954 op 30-10-2018  08:56 uIs het niet beter om de (opgeloste) kristalsuiker pas na de hoofdgisting toe te voegen? De gist verteert dan eerst de "moeilijke" suikers en daarna pas de laat toegevoegde kristalsuiker.

Als het doel is om een zo ver mogelijk uitvergist bier te krijgen wel.
In mijn geval wist ik wat mijn methode oplevert en kan ik bijvoorbeeld de bitterheid/hopgift daar op aanpassen.

Door ervaring met deze grondstoffen en met mijn apperatuur en volgens mijn werkwijze verkrijg ik dit resultaat.
Iemand anders zal misschien een verder uitvergist bier krijgen waardoor de balans van het bier verschuift naar meer bitter.
Door dit op voorhand al te weten kan je het bier een richting op sturen.
Ja het is een simpel recept maar er zit wel meer achter. ;)
Titel: Re: Discussie nav prijswinnende tripel
Bericht door: CeesM op 19-11-2018 16:29 u
Citaat van: HoppyHippo op 30-10-2018  03:59 uMaischwater: 21 liter
Spoelwater:   12 liter

Had even een vraagje, dit recept is op basis van 20L in het vergistvat neem ik aan.

33 liter start koken? 13 liter verdampen lijkt me wel erg veel, of maak ik ergens een rekenfoutje?
Ja. Verlies wat in de bostel blijft zitten, 90 minuten koken, volumevermindering met koelen en nog pakweg 3 á 4 liter met het gisten.
Titel: Re: Discussie nav prijswinnende tripel
Bericht door: Fractus op 19-11-2018 16:58 u
Gefeliciteerd met dit mooie bier!

Ik vroeg mij af waarom je ervoor gekozen hebt om 90 minuten te koken. Is hier een specifieke reden voor?

Alvast bedankt!
Titel: Re: Discussie nav prijswinnende tripel
Bericht door: Jeffreybrouwt op 12-07-2019 20:29 u
Citaat van: Oxhead op 30-10-2018  17:45 uAls het doel is om een zo ver mogelijk uitvergist bier te krijgen wel.
In mijn geval wist ik wat mijn methode oplevert en kan ik bijvoorbeeld de bitterheid/hopgift daar op aanpassen.

Door ervaring met deze grondstoffen en met mijn apperatuur en volgens mijn werkwijze verkrijg ik dit resultaat.
Iemand anders zal misschien een verder uitvergist bier krijgen waardoor de balans van het bier verschuift naar meer bitter.
Door dit op voorhand al te weten kan je het bier een richting op sturen.
Ja het is een simpel recept maar er zit wel meer achter. ;)

Dus iemand met minder ervaring, die het recept zo overneemt heeft een te bitter biertje?
Zoja hoeveel gram hop raden jullie aan?  En dan met name in pellets?

Alvast bedankt =)
Titel: Re: Discussie nav prijswinnende tripel
Bericht door: Jacques op 12-07-2019 21:00 u
Citaat van: Jeffreybrouwt op 12-07-2019  20:29 uDus iemand met minder ervaring, die het recept zo overneemt heeft een te bitter biertje?
Zoja hoeveel gram hop raden jullie aan?  En dan met name in pellets?

Alvast bedankt =)

Graag in dit board (Bewezen Recepten) geen discussies over de recepten. Dat kan in het board Recepten. Ik heb daarom het topic gesplitst en verplaatst.
Titel: Re: Discussie nav prijswinnende tripel
Bericht door: Oxhead op 13-07-2019 12:58 u
Citaat van: Jeffreybrouwt op 12-07-2019  20:29 uDus iemand met minder ervaring, die het recept zo overneemt heeft een te bitter biertje?
Zoja hoeveel gram hop raden jullie aan?  En dan met name in pellets?

Alvast bedankt =)

Als je het resultaat van jouw werkwijze en brouwinstallatie nog niet goed kent zou ik adviseren om te mikken op een 30 ibu, bij te sturen met de hopgift begin koken... Een volgende keer dat je het recept weer brouwt kan je het naar smaak bijsturen.
De hoeveelheid hop die je moet gebruiken hangt af van het alfazuurgehalte van de gebruikte hop en de gewenste bitterheid en volume van het wort . Pellets of bloemen maakt niet uit.
Titel: Re: Discussie nav prijswinnende tripel
Bericht door: Ruurd op 30-08-2019 16:12 u
Hi Marco,

Ik wil binnenkort mijn eerste biertje (ooit) gaan brouwen en het lijkt me heel gaaf om jouw recept als eerste te gebruiken. Echter had ik een vraag over het gist dat je gebruikt, de T-58. Dit zijn zakjes droge gist toch? Je geeft aan ze 'over het afgekoelde wort gestrooid' te hebben. Dus zonder giststarter, hup zo bij het wort en deksel op het gistvat?
Titel: Re: Discussie nav prijswinnende tripel
Bericht door: Oxhead op 30-08-2019 17:05 u
Citaat van: Ruurd op 30-08-2019  16:12 uHi Marco,

Ik wil binnenkort mijn eerste biertje (ooit) gaan brouwen en het lijkt me heel gaaf om jouw recept als eerste te gebruiken. Echter had ik een vraag over het gist dat je gebruikt, de T-58. Dit zijn zakjes droge gist toch? Je geeft aan ze 'over het afgekoelde wort gestrooid' te hebben. Dus zonder giststarter, hup zo bij het wort en deksel op het gistvat?
Inderdaad zo over het afgekoelde wort strooien, moeilijker is het niet. :)
Succes met je eerste brouw.
Titel: Re: Discussie nav prijswinnende tripel
Bericht door: Belg op 12-09-2019 14:36 u
Vorige week met een lichte aanpassing dit recept gebrouwen.
2 batches

Kook- en maïschtijd ingekort naar 60'

1 batch zoals voorgeschreven
1 batch met kardemom toegevoegd op einde kook

Het zullen beiden stevige jongens worden want het begin-SG kwam net iets hoger uit dan verwacht.

Gist vervangen door M41.

Uitgegist en aan het lageren nu.

Wordt vervolgd...

Titel: Re: Discussie nav prijswinnende tripel
Bericht door: Oxhead op 14-09-2019 18:56 u
De m-41 gist veel te ver door met dit recept en suikergift. En kardemom ...brrrr. :-\
Titel: Re: Discussie nav prijswinnende tripel
Bericht door: Martijn0172 op 14-09-2019 19:30 u
Met de M41 wordt het eerder een sterke blonde, toevallig staat hier nu een vergelijkbaar recept op.
Titel: Re: Discussie nav prijswinnende tripel
Bericht door: middelaersch op 15-09-2019 00:15 u
Citaat van: Belg op 12-09-2019  14:36 uHet zullen beiden stevige jongens worden want het begin-SG kwam net iets hoger uit dan verwacht.

Gist vervangen door M41.

Uitgegist en aan het lageren nu.

Wat was je begin en eind SG? Als je T58 vervangt door M41 moet je je recept eigenlijk aanpassen, anders krijg je waarschijnlijk een veel sterker bier.
Ik heb van het voorjaar een onderzoekje gedaan met deze twee gisten (en daarnaast nog M47), dus ik vind dit wel interessant...

https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,39118.msg599842.html#msg599842



Titel: Re: Discussie nav prijswinnende tripel
Bericht door: woete op 01-11-2020 00:01 u
Hoi hoi,

Ik was al even op zoek naar een eenvoudig recept, voor mijn eerste brouwdag weldra ...
Dit is werkelijk het geknipte recept  ;D

Toch had ik nog enkele vraagjes
Ik wil afvullen naar 75 cl flessen, 2 carbonation drops van 3 g, samen 6 g per fles.
1/ Hoeveel gist heb ik nodig per fles voor hergisting
2/ en hoe doseren jullie dat, ik veronderstel dezelfde T-58 mengen door je lager tank zonder starter te maken, net voor je afvult?

3/ Ivm de opmerking van de jury: dat de alcohol overheerst, zou ik de suiker a 1000 g naar beneden kunnen bijstellen om iets minder alcohol te bekomen? Bijvoorbeeld 700 g ipv 1000 g.

Groeten, W
Titel: Re: Discussie nav prijswinnende tripel
Bericht door: Snelbier op 01-11-2020 09:12 u
Citaat van: woete op 01-11-2020  00:01 u...
Toch had ik nog enkele vraagjes
Ik wil afvullen naar 75 cl flessen, 2 carbonation drops van 3 g, samen 6 g per fles.
1/ Hoeveel gist heb ik nodig per fles voor hergisting
2/ en hoe doseren jullie dat, ik veronderstel dezelfde T-58 mengen door je lager tank zonder starter te maken, net voor je afvult?

3/ Ivm de opmerking van de jury: dat de alcohol overheerst, zou ik de suiker a 1000 g naar beneden kunnen bijstellen om iets minder alcohol te bekomen?
1e.  In dit recept in principe géén bottelgist nodig.  Als je binnen 4 weken bottelt zit er nog genoeg T58-gist in het jongbier voor hergisting.
   Als je wél bottelgist gebruikt is minder dan 1 grammetje per 10 L nodig, zie bijvoorbeeld  https://fermentis.com/wp-content/uploads/2018/10/Table-F2.png.webp
2e. Bottelgist afwegen en hydrateren in wat water. Door bottelvat mengen vlak voor bottelen, of met doseerspuitje in de fles (slurry dan afdunnen tot bijv aantal flessen x 3ml).
  Sommigen doseren enkele droge korrels in de fles. Minder nauwkeurig, maar werkt blijkbaar ook.
3e. Alcohol-smaak in het bier wordt meestal veroorzaakt door 'hogere alcoholen', niét per sé door de totale hoeveelheid alcohol.
Suiker (en totaal-alcohol) verminderen heeft daarom weinig invloed op de smaak, al kan het iets helpen.
Belangrijkste is hogere alcoholen in te tomen. Daarvoor vergistingstemperatuur laag houden tijdens start en hoofdgisting.
Succes, Snelbier
Titel: Re: Discussie nav prijswinnende tripel
Bericht door: Oxhead op 02-11-2020 12:31 u
Citaat van: woete op 01-11-2020  00:01 uHoi hoi,

Ik was al even op zoek naar een eenvoudig recept, voor mijn eerste brouwdag weldra ...
Dit is werkelijk het geknipte recept  ;D

Toch had ik nog enkele vraagjes
Ik wil afvullen naar 75 cl flessen, 2 carbonation drops van 3 g, samen 6 g per fles.
1/ Hoeveel gist heb ik nodig per fles voor hergisting
2/ en hoe doseren jullie dat, ik veronderstel dezelfde T-58 mengen door je lager tank zonder starter te maken, net voor je afvult?

3/ Ivm de opmerking van de jury: dat de alcohol overheerst, zou ik de suiker a 1000 g naar beneden kunnen bijstellen om iets minder alcohol te bekomen? Bijvoorbeeld 700 g ipv 1000 g.

Groeten, W

Er is geen bottelgist nodig bij dit recept.

Omdat het zelfde recept bij iedereen een ander resultaat geeft zou ik de eerste keer niets veranderen, pas nadat je de uitkomst weet kan je eventueel bij gaan sturen.

Succes, Marco
Titel: Re: OBBK 2018 C1 Tripel
Bericht door: Oosterling op 27-12-2020 22:31 u
Ik vroeg mij af, als ik de Cascade zou vervangen door Citrahop, zou ik dan een biertje kunnen brouwen aan de hand van dit recept, dat vergelijkbaar is met de Duvel Tripel Citra?
Titel: Re: OBBK 2018 C1 Tripel
Bericht door: Jacques op 27-12-2020 23:20 u
Citaat van: Oosterling op 27-12-2020  22:31 uIk vroeg mij af, als ik de Cascade zou vervangen door Citrahop, zou ik dan een biertje kunnen brouwen aan de hand van dit recept, dat vergelijkbaar is met de Duvel Tripel Citra?

Dat weet je als je het probeert...  ;D
Titel: Re: OBBK 2018 C1 Tripel
Bericht door: biking rebel op 28-12-2020 00:13 u
Citaat van: Oosterling op 27-12-2020  22:31 uIk vroeg mij af, als ik de Cascade zou vervangen door Citrahop, zou ik dan een biertje kunnen brouwen aan de hand van dit recept, dat vergelijkbaar is met de Duvel Tripel Citra?

Nee die gaat anders zijn. Ik heb dit recept gebruikt met Cascade, Amarillo en Denali hop. De smaak komt in alledrie gevallen niet in de buurt van Duvel Tripel Citra. Je zult wel een smakelijke tripel krijgen
Titel: Re: OBBK 2018 C1 Tripel
Bericht door: Martijn0172 op 28-12-2020 09:07 u
Citaat van: Oosterling op 27-12-2020  22:31 uIk vroeg mij af, als ik de Cascade zou vervangen door Citrahop, zou ik dan een biertje kunnen brouwen aan de hand van dit recept, dat vergelijkbaar is met de Duvel Tripel Citra?

Nee, met name door de gist. Deze tripel blijft vrij zoet eindigt op een eind SG van 1.015-1.018. Duvel eindigt veel droger, minimaal 10 punten lager. Deze moutstort met citra en de mangrovejack m41 en 10-15IBU lager en je komt in de buurt. Er is ergens op dit forum een hele thread over de Duvel Tripel Hop Citra
Titel: Re: Discussie nav prijswinnende tripel
Bericht door: sgraaf op 12-01-2022 14:07 u
Ik ben voornemens om a.s. zondag als eerste brouw "from scratch" dit recept te brouwen met BIAB methode. Na rondlezen op het forum heb ik het recept hier op aangepast:

Ingrediënten:

Bereiding:

Voor de ervaren (BIAB) brouwers: kloppen de aanpassingen hierboven een beetje? Alvast bedankt!
Titel: Re: Discussie nav prijswinnende tripel
Bericht door: Tsjerk op 12-01-2022 14:27 u
Even een vraagje.
Heb je dit recept door een brouwprogramma zoals BrouwHulp gehaald. Volgens mij wordt het met deze hoeveelheden hop te bitter voor een tripel.
Titel: Re: Discussie nav prijswinnende tripel
Bericht door: Fractus op 12-01-2022 14:55 u
Er gaat iets niet goed met je recept sgraaf. In het originele recept wordt naast 21 liter maischwater ook 12 liter spoelwater gebruikt om uiteindelijk op 20 liter uit te komen na koken door kookverlies en waterabsorptie van het mout. Jij gebruikt BIAB, dus je hebt denk ik geen spoelwater. In dat geval zou ik die 12 liter spoelwater toevoegen aan je maischwater en dus met 32 liter beginnen. Bitterheid is vrij hoog maar dat is het originele recept ook. Heb even een voorbeeldje voor je gemaakt in BrouwHulp:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptTripel sgraaf
Brouwdatum
BierstijlTripel
Volume21,0 l
Begin SG1,077 SG
Berekende kleur (Morey)9 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)56 IBU
Brouwzaalrendement67,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
24,00 lWater uit Zutphen
0,00 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
12 mg/l2 mg/l27 mg/l74 mg/l12 mg/l15 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
6,10 kgPilsmoutDingemans3 EBC85,9 %
1,00 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC14,1 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.45 min.5,1 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.30 min.5,1 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
56,1 gCascadebellen6,5%60 min.40,3 IBU
62,0 gCascadebellen6,5%10 min.16,2 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
22,0 gSafBrew Specialty Ale (T-58)bovengist

In mijn geval zegt BrouwHulp met 31 liter te beginnen, waarschijnlijk had oxhead wat meer verliezen. Als ik jou was zou ik met ongeveer 30 liter water beginnen, en dan kijken wat je SG wordt na koken. Zit dat erg hoog, kun je altijd een litertje of twee water toevoegen om zo op het juiste begin-SG te komen ;)
Titel: Re: Discussie nav prijswinnende tripel
Bericht door: biking rebel op 12-01-2022 16:04 u
Citaat van: sgraaf op 12-01-2022  14:07 uIk ben voornemens om a.s. zondag als eerste brouw "from scratch" dit recept te brouwen met BIAB methode. Na rondlezen op het forum heb ik het recept hier op aangepast:

Ingrediënten:
  • Mout (Dingemans 3 EBC pilsmout): 6100 gram
  • Kristalsuiker: 1000 gram
  • Hop: 124 gram Cascade bloemen 6,4 % alfa
  • Gist (T-58): 2 zakjes à 11 gram
  • Maischwater: 32 liter

Voor de ervaren (BIAB) brouwers: kloppen de aanpassingen hierboven een beetje? Alvast bedankt!

Als je deze hoeveelheid mout gaat gebruik lijkt BIAB me niet de meest ideale methode. De zak met bostel zal erg zwaar zijn.
Titel: Re: Discussie nav prijswinnende tripel
Bericht door: Miss Beertje op 12-01-2022 16:17 u
Citaat van: sgraaf op 12-01-2022  14:07 uIk ben voornemens om a.s. zondag als eerste brouw "from scratch" dit recept te brouwen met BIAB methode. Na rondlezen op het forum heb ik het recept hier op aangepast:

Ingrediënten:
  • Mout (Dingemans 3 EBC pilsmout): 6100 gram
  • Kristalsuiker: 1000 gram
  • Hop: 124 gram Cascade bloemen 6,4 % alfa
  • Gist (T-58): 2 zakjes à 11 gram
  • Maischwater: 32 liter

Bereiding:
  • Maischen (75 minuten totaal):
    • Breng 21 liter maischwater op 68  ºC
    • Voeg het mout toe; temperatuur zakt terug tot 63  ºC
    • Houdt 45 minuten lang 63  ºC graden aan
    • Verhoog de temperatuur tot 73  ºC graden en houdt dit 30 minuten aan
  • Filteren:
    • Haal de brouwzak uit de pan en houdt deze erboven
    • Knijp zo veel mogelijk wortvocht uit de brouwzak / mout
  • Koken (90 minuten totaal):
    • Breng het wort aan de kook
    • Voeg 62 gram van de hopbloemen toe en kook dit geheel voor 60 minuten
    • Voeg de kristalsuiker toe en kook nog 20 minuten door
    • Voeg nogmaals 62 gram van de hopbloemen toe en kook nog 10 minuten door
  • Koel het wort tot ongeveer 20  ºC
  • Schenk het gekoelde wort in het gistvat en strooi de 2 zakjes gist erover

Voor de ervaren (BIAB) brouwers: kloppen de aanpassingen hierboven een beetje? Alvast bedankt!

Wat grappig! Ik ben toevallig ook van plan deze te brouwen, ook BIAB!

Ik had het recept al aangepast (ik heb geen BrouwHulp) naar de capaciteit van mijn ketel (27L)
16,5 L water
3050 g pilsmout
500 g suiker
62 g Cascade hop
1 zakje T58 (toevallig alles in huis dus waarschijnlijk morgen of vrijdag brouwdag)

In het originele recept staat eerste hop begin meekoken (dus 90 min) Dit heb jij veranderd naar 60 min sgraaf. Is daar een reden voor?

Verder vraag ik me af of ik beter kalkhoudend water kan gebruiken. Hier staat zo'n ontkalkmachine in de meterkast (ideaal voor al je apparaten en ook om pils mee te brouwen  ;) ) maar in dit geval kan ik beter even bij de buren water halen denk ik?
Titel: Re: Discussie nav prijswinnende tripel
Bericht door: Wildor op 12-01-2022 16:54 u
Zo'n onkalkingapparaat heeft volgens mij wel een bypass waarmee je tijdelijk het apparaat omzeild.
Zo niet, dan wordt het emmetjes water halen.  :D
Titel: Re: Discussie nav prijswinnende tripel
Bericht door: Qlobster op 12-01-2022 20:02 u
Citaat van: biking rebel op 12-01-2022  16:04 uAls je deze hoeveelheid mout gaat gebruik lijkt BIAB me niet de meest ideale methode. De zak met bostel zal erg zwaar zijn.

Ja klopt helemaal! Mijn eerste brouwsel was dit recept met de BIAB methode, mijn ketel stond op een verhoging en de zak was zeer lastig te verwijderen.  :)
succes.
Titel: Re: Discussie nav prijswinnende tripel
Bericht door: sgraaf op 13-01-2022 10:33 u
Dank voor de constructieve reacties allen!

CiteerEven een vraagje.
Heb je dit recept door een brouwprogramma zoals BrouwHulp gehaald. Volgens mij wordt het met deze hoeveelheden hop te bitter voor een tripel.
Neen! Eerlijkheid gebied me te bekennen dat ik als kersverse hobbybrouwer nog geen brouwsoftware gebruik. Na rondlezen op dit forum heb ik simpelweg het spoelwater bij het maischwater gevoegd voor BIAB! Ook las ik om e.v.t. de hoeveelheid mout te verhogen met 10% om het verminderde rendement op te vangen.

CiteerEr gaat iets niet goed met je recept sgraaf. In het originele recept wordt naast 21 liter maischwater ook 12 liter spoelwater gebruikt om uiteindelijk op 20 liter uit te komen na koken door kookverlies en waterabsorptie van het mout. Jij gebruikt BIAB, dus je hebt denk ik geen spoelwater. In dat geval zou ik die 12 liter spoelwater toevoegen aan je maischwater en dus met 32 liter beginnen. Bitterheid is vrij hoog maar dat is het originele recept ook. Heb even een voorbeeldje voor je gemaakt in BrouwHulp:
Dank voor de feedback! Ik zie dat ik het in de ingredienten goed heb staan (32 liter maischwater), maar niet in de bereiding. Mijn excuses hiervoor!

CiteerAls je deze hoeveelheid mout gaat gebruik lijkt BIAB me niet de meest ideale methode. De zak met bostel zal erg zwaar zijn.
Scherp! Ik had hier al rekening mee gehouden. De zak zal na het maischen ~12 kg zwaar zijn, right? Ik ga a.s. zondag brouwen met een goede vriend en we zijn beide nog jong en fit, dus ik heb goede hoop!

CiteerIn het originele recept staat eerste hop begin meekoken (dus 90 min) Dit heb jij veranderd naar 60 min sgraaf. Is daar een reden voor?
Ah, nee! Ik laat deze ook gewoon 90 minuten meekoken... Net als het suiker: deze ga ik er na 20 mins koken er niet uit vissen! :P Ik snap de verwarring als je de bereiding leest zoals het er nu staat!

Ik heb de hoeveelheid maischwater in de bereiding in mijn originele bericht aangepast om nog meer verwarring te voorkomen!
Titel: Re: Discussie nav prijswinnende tripel
Bericht door: biking rebel op 13-01-2022 14:21 u
Citaat van: sgraaf op 13-01-2022  10:33 uDank voor de constructieve reacties allen!
Neen! Eerlijkheid gebied me te bekennen dat ik als kersverse hobbybrouwer nog geen brouwsoftware gebruik. Na rondlezen op dit forum heb ik simpelweg het spoelwater bij het maischwater gevoegd voor BIAB! Ook las ik om e.v.t. de hoeveelheid mout te verhogen met 10% om het verminderde rendement op te vangen.
Dank voor de feedback! Ik zie dat ik het in de ingredienten goed heb staan (32 liter maischwater), maar niet in de bereiding. Mijn excuses hiervoor!
Scherp! Ik had hier al rekening mee gehouden. De zak zal na het maischen ~12 kg zwaar zijn, right? Ik ga a.s. zondag brouwen met een goede vriend en we zijn beide nog jong en fit, dus ik heb goede hoop!
Ah, nee! Ik laat deze ook gewoon 90 minuten meekoken... Net als het suiker: deze ga ik er na 20 mins koken er niet uit vissen! :P Ik snap de verwarring als je de bereiding leest zoals het er nu staat!

Ik heb de hoeveelheid maischwater in de bereiding in mijn originele bericht aangepast om nog meer verwarring te voorkomen!

Je verlies van water bij 6,1 kg mout is 6,1 liter wanneer je spoelt en filtert (1 liter water per kg mout, factor 1,0).  Als je je mout goed uitwringt moet je met een factor 0,65 rekenen voor het water dat in je mout blijft, in dit geval 6,1 kg x 0,65 = 3,97 liter (0,65 l water per kg mout).  Je moet, om je te kunnen houden aan het recept, dus minder water gebruiken en wel 2,13 liter minder (6,1 - 3,97 liter = 2,13 liter).

Lang verhaal kort, je dient 2,13 liter water minder te gebruiken bij je spoelwater.
Titel: Re: OBBK 2018 C1 Tripel
Bericht door: Murmillo op 24-01-2022 09:11 u
Gisteren voor het eerst de EB30 geprobeerd met dit recept. Wat een leuke machine. Met dit recept was het goed te doen. Ben benieuwd naar de smaak over een paar weken.
Titel: Re: Discussie nav prijswinnende tripel
Bericht door: Bvk1983 op 01-02-2022 16:12 u
Zondag dit recept gebrouwen. Vergisting gaat als een malle, SG is inmiddels van +/- 1.080 (volgens iSpindel, 1.083 volgens dobber) naar 1.017 gegaan. Vrijdag temperatuur voor 2 weken naar 18 graden. Is de T-58 een trage 'afsluiter'?

Titel: Re: Discussie nav prijswinnende tripel
Bericht door: Murmillo op 05-02-2022 10:34 u
Citaat van: Bvk1983 op 01-02-2022  16:12 uZondag dit recept gebrouwen. Vergisting gaat als een malle, SG is inmiddels van +/- 1.080 (volgens iSpindel, 1.083 volgens dobber) naar 1.017 gegaan. Vrijdag temperatuur voor 2 weken naar 18 graden. Is de T-58 een trage 'afsluiter'?

Bij mij ging het ook als een "malluh". Het sluit inderdaad traag af. Ruikt wel steeds beter en minder bitter.
Titel: Re: Discussie nav prijswinnende tripel
Bericht door: Jacques op 05-02-2022 15:41 u
Citaat van: Murmillo op 05-02-2022  10:34 uRuikt wel steeds beter en minder bitter.

Bitterheid ruik je niet...  :)
Titel: Re: Discussie nav prijswinnende tripel
Bericht door: sgraaf op 09-02-2022 13:49 u
Na op zondag 16 januari j.l. bovenstaand recept gebrouwen te hebben, heb ik deze afgelopen zondag gebotteld met 8 gram suiker per liter bier. Mijn vraag: hoe lang zou dit moeten hergisten en rijpen op de fles? Vanuit een bierbrouwende collega begreep ik min. 4, bij voorkeur 6 weken, maar wilde dat hier graag nog verifieren.
Titel: Re: Discussie nav prijswinnende tripel
Bericht door: Snelbier op 09-02-2022 15:46 u
Citaat van: sgraaf op 09-02-2022  13:49 u.. Mijn vraag: hoe lang zou dit moeten hergisten en rijpen op de fles? Vanuit een bierbrouwende collega begreep ik min. 4, bij voorkeur 6 weken, maar wilde dat hier graag nog verifieren.
1 week na bottelen moet je al redelijk CO2 (dus schuim) hebben, zeker na 2 weken. Weet je alleen door te testen, dus proeven  :proost:
Eerste weken na bottelen kan het bier wat 'scherp' smaken, overdreven moutig, fruitig, bitter, hop-grassig, of wat dan ook.
Goed gebrouwen bier kan je 1 week na bottelen 'testen', proeven.  Moet dan een redelijke indruk geven van eind-resultaat.
Niks mis mee om elke week te proeven.  Volg de smaak-ontwikkeling en leer er van.
Proost,  Snelbier
Titel: Re: Discussie nav prijswinnende tripel
Bericht door: Murmillo op 10-02-2022 00:02 u
Citaat van: Jacques op 05-02-2022  15:41 uBitterheid ruik je niet...  :)
;D Haha klopt. Moet smaak zijn... haha
Titel: Re: Discussie nav prijswinnende tripel
Bericht door: Murmillo op 10-02-2022 00:06 u
Citaat van: Snelbier op 09-02-2022  15:46 u1 week na bottelen moet je al redelijk CO2 (dus schuim) hebben, zeker na 2 weken. Weet je alleen door te testen, dus proeven  :proost:
Eerste weken na bottelen kan het bier wat 'scherp' smaken, overdreven moutig, fruitig, bitter, hop-grassig, of wat dan ook.
Thnx dan moet ik nog 5 dagen wachten. Heb er zin in.
Titel: Re: Discussie nav prijswinnende tripel
Bericht door: Miss Beertje op 17-03-2022 18:27 u
Citaat van: Murmillo op 10-02-2022  00:06 uThnx dan moet ik nog 5 dagen wachten. Heb er zin in.
En? Ik ben benieuwd! groet
Titel: Re: Discussie nav prijswinnende tripel
Bericht door: Murmillo op 19-03-2022 08:23 u
Citaat van: Miss Beertje op 17-03-2022  18:27 uEn? Ik ben benieuwd! groet
Werkelijk heel lekker. Veel schuimt al verdwijnt dat ook redelijk snel. Je proeft wel na nog langer laten liggen dat het jong bier iets verdeijnd. Heb nog een batch gemaakt voor na de herfst. Deze bewaar ik dus.
Titel: Re: Discussie nav prijswinnende tripel
Bericht door: Murmillo op 09-04-2022 23:02 u
2de poging en veel beter schuim.
Hoe voeg ik een foto toe?
Titel: Re: Discussie nav prijswinnende tripel
Bericht door: Jacques op 10-04-2022 23:06 u
Citaat van: Murmillo op 09-04-2022  23:02 uHoe voeg ik een foto toe?

Zie https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?topic=44558.0
Titel: Re: Discussie nav prijswinnende tripel
Bericht door: dannytje90 op 11-04-2022 19:16 u
Goede avond allemaal,

Ik heb dit bier zaterdag  gebrouwen volgens recept. Nu is het bijna 2 volle dagen later en Lijkt het dat vergisting nog steeds niet is begonnen. Is er nog iets wat ik kan doen om dit op gang te brengen (bijvoorbeeld roeren)?
Het is me eerste biertje wat ik gebrouwen heb dus vindt lastig om te kijken wat ik er nog aan kan doen.

Ter info ik ik heb een Easbrew rvc vergistingsvat die met klemmen vast zit dus die moet goed dicht zitten en  het vat staat in een klimaat kast van 21 graden. Verder tijdens brouw proces is mij pomp verstopt gaan zitten weet niet hoeveel invloed dit kan hebben.

Wie heeft info wat ik hier mee kan doen.


Titel: Re: Discussie nav prijswinnende tripel
Bericht door: Bram86 op 11-04-2022 19:34 u
Citaat van: dannytje90 op 11-04-2022  19:16 uGoede avond allemaal,

Ik heb dit bier zaterdag  gebrouwen volgens recept. Nu is het bijna 2 volle dagen later en Lijkt het dat vergisting nog steeds niet is begonnen. Is er nog iets wat ik kan doen om dit op gang te brengen (bijvoorbeeld roeren)?
Het is me eerste biertje wat ik gebrouwen heb dus vindt lastig om te kijken wat ik er nog aan kan doen.

Ter info ik ik heb een Easbrew rvc vergistingsvat die met klemmen vast zit dus die moet goed dicht zitten en  het vat staat in een klimaat kast van 21 graden. Verder tijdens brouw proces is mij pomp verstopt gaan zitten weet niet hoeveel invloed dit kan hebben.

Wie heeft info wat ik hier mee kan doen.

Klinkt als een niet goed sluitend gistvat. En wat ik over die vaten lees, is dat iets wat vaker voorkomt.
Titel: Re: Discussie nav prijswinnende tripel
Bericht door: dannytje90 op 11-04-2022 19:58 u
Oke zou jammer zijn niet goed afsluit. Maar dus voor nu niks aan doen en gewoon wachten?
Titel: Re: Discussie nav prijswinnende tripel
Bericht door: Jacques op 11-04-2022 21:47 u
Citaat van: dannytje90 op 11-04-2022  19:58 uOke zou jammer zijn niet goed afsluit. Maar dus voor nu niks aan doen en gewoon wachten?

Om te weten wat er aan de hand is zul je het gistvat moeten openen. Kijk erin. Als je schuim ziet of een bruine rand boven het vloeistofniveau dan weet je of de vergisting begonnen is of zelfs al afgerond. In dat geval sluit je gistvat niet goed af.

Wanneer er alles eruit ziet zoals direct na het vullen van het gistvat dan heeft er geen vergisting plaatsgevonden. Als je voldoende actieve gist geënt hebt is dat zeer ongebruikelijk. Maar wanneer je weinig actieve gist geënt hebt kan het een tijd duren voordat  je een merkbare vergisting krijgt.

Hoeveel liter heb je gebrouwen? Wat was het begin SG dat je gehaald hebt en hoeveel gist heb je geënt?

#beginner
Titel: Re: Discussie nav prijswinnende tripel
Bericht door: dannytje90 op 11-04-2022 22:19 u
A bedankt voor je antwoord. Ik heb het vat geopend het schuimt goed en er zit een bruine rand boven het vloeistofniveau.
Dus conclusie gisting is begonnen en het vat sluit dus niet goed af.
Erg jammer van het vat misschien kan ok hier later nog wat aan doen.

Ik heb precies recept gevolgd voor 20 liter tripel. Ik hielt wel 23 liter uit eindelijk over terwijl ik precies zelfde heb gedaan als het recept. verder dus gewoon 2 zakje gist gebruikt. SG = 1070

 erg bedankt voor de hulp
Titel: Re: Discussie nav prijswinnende tripel
Bericht door: Jacques op 11-04-2022 23:34 u
Citaat van: dannytje90 op 11-04-2022  22:19 uDus conclusie gisting is begonnen en het vat sluit dus niet goed af.
Erg jammer van het vat misschien kan ok hier later nog wat aan doen.

Aan het begin van de vergisting is het geen probleem dat je gistvat niet goed afsluit. Echter als de hoofdgisting is afgerond wordt het wel een probleem. Door een niet goed afsluitend gistvat kun je een vervelende oxidatiesmaak krijgen. Je bier is daardoor niet fris van smaak. En de kleur van het bier wordt veel donkerder.

Het is dus wel zaak om te zorgen dat je vat goed afsluit. Ik heb geen ervaring met de Easybrew vergistingsvaten, maar ik raad aan de afsluitring te controleren.
Titel: Re: Discussie nav prijswinnende tripel
Bericht door: dannytje90 op 28-04-2022 23:43 u
Welke temperatuur wordt bier gezet na het bottelen. Dit gewoon weer op 21 graden doen?
Titel: Re: Discussie nav prijswinnende tripel
Bericht door: Oxhead op 29-04-2022 08:02 u
Citaat van: dannytje90 op 28-04-2022  23:43 uWelke temperatuur wordt bier gezet na het bottelen. Dit gewoon weer op 21 graden doen ?

Ja, is een prima temperatuur voor de hergisting op fles.
Titel: Re: Discussie nav prijswinnende tripel
Bericht door: Murmillo op 29-04-2022 09:29 u
Citaat van: dannytje90 op 28-04-2022  23:43 uWelke temperatuur wordt bier gezet na het bottelen. Dit gewoon weer op 21 graden doen?
Laat hem daarna ook nog een paar weken rijpen. Die van mij wordt nu na 3 maanden pas heel vol en rond.
Titel: Re: Discussie nav prijswinnende tripel
Bericht door: dannytje90 op 18-05-2022 21:18 u
Nog bedankt voor het recept. Tripeltje is erg lekker geworden.
Titel: Re: Discussie nav prijswinnende tripel
Bericht door: Murmillo op 18-05-2022 22:22 u
Citaat van: dannytje90 op 18-05-2022  21:18 uNog bedankt voor het recept. Tripeltje is erg lekker geworden.
Heb hem nu drie keer gebrouwen en ik weet niet wat het is maar hij wordt steeds beter.