Forum Hobbybrouwen.nl

Recepten => Discussie over recepten => Topic gestart door: Jeltuh op 07-03-2015 12:06 u

Titel: Redding voor testrecept gezocht
Bericht door: Jeltuh op 07-03-2015 12:06 u
Dag allemaal,

Ik heb zojuist mijn 3e recept gemaakt en gebrouwen. De tweede was erg smaakvol en vond ik geslaagd, met alleen extract en 3 hopgiften.

Nu de 3e gemaakt om te proeven wat koriander doet in bier. Idee was een niet te bitter 'doordrinkbier' te maken met een koriandereffect.
Het recept is als volgt, ik kwam op een hoger SG uit (1,062) en bedacht met te laat dat ik met meer water het SG nog wat kon verlagen :(

A la, nu is mijn angst/vraag of het een erg smaakloos bier wordt en hoe ik dit nog positief kan beinvloeden door bijv koudhoppen.
Ik heb na 3 dagen vergisten gemeten en het SG is nu 1,022, dus dat gaat prima. Bier was erg troebel met kleine gistvlokjes en had weinig opvallende smaak, op de alcohol na.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk03
Naam receptKoriander
Brouwdatum23-02-2015
BiertypeAlt
Volume8,0 l
Begin SG1,053 SG
Berekende kleur (Morey)17 EBC
Berekende bitterheid (Rager)17 IBU
Brouwzaalrendement100,0 %
Kooktijd50 min.

Vergistbare ingrediƫnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
1,200 kgMoutextract amberBrewferm18 EBC100,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
20,0 gHallertau Hersbrucker bellen2,1%50 min.14,8 IBU
10,0 gSaazbellen2,8%8 min.2,1 IBU

Overige ingrediƫnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
3,00 gKorianderzaadspecerijkoken

Gist
HoeveelheidNaamType
6,0 gBlanche Ale Yeast (Y015)bovengist

Titel: Re: Redding voor testrecept gezocht
Bericht door: wilbertd op 07-03-2015 13:17 u
Proef je die 3 gram koriander(zaad) op 8 liter niet?
De laatste keer dat ik koriander heb toegevoegd had ik 3 gram op 15 liter gebruikt en ik vond het precies goed maar nog steeds flink herkenbaar.

In principe geeft een hoger SG geen leger bier, ik denk eerder het tegenovergestelde, want als je water gaat toevoegen verdun je daarmee gewoon je bier.
Als je gewoon bent uitgekomen op 8 liter klopt je bitterheid in ieder geval nog, als je water had toegevoegd had je je bitterheid verlaagd en je hoparoma verwaterd....

Ik zou er niets aan doen en genoegen nemen met een bier met iets meer alcohol.  :biersmile:

[edit] het is erg moelijk om je bier op smaak te beoordelen voordat deze is uitgegist, meestal smaakt het bier heel anders zodra hij uit de fles komt. [/edit]