Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Giststarter maken?

Gestart door berre, 19-06-2008 19:20 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

berre

Ik wil een giststarter maken, maar heb geen moutextract in huis dus ga ik maar een kleine hoeveelheid mout schroten.
Klopt het dat de sg rond de 1065 moet zijn?
Hoeveel cl. moet ik opstarten voor 20 l zwaar blond bier?

oranjeboombiertje

Afhankelijk van de hoeveelheid gist, hoe zwaar het bier wordt, hoe lang/intensief belucht, hoeveelheid gistvoeding. Ik zou zeggen dat je zonder gistvoeding zeker 2-3 liter starter moet maken.

Als je intensief gaat beluchten en gistvoeding toevoegt zou ik zeggen 1 - 1,5 liter.

Zelf zou ik 5 liter nemen en afgieten en herstarten op de brouwdag maar dan heb je extreem veel gist.

Het s.g. voor een starter moet rond de 1040 zijn.

 :degroeten:
Wesley

berre

Hoi Wesley

Bedankt  voor de snelle reactie, maar wat is precies intensief beluchten? 12 uur constant of zo.

Henielma

Berre,

Onderstaand recept gebruik ik om 10 liter starterwort te maken. Hiermee vul ik een aantal zakjes met ieder 1 liter en dat gaat in de diepvries. Bij het ontdooien even koken en klaar is je starterwort.
Het maischschema kan eenvoudiger als je wil een half uur op 65 ºC werkt ook wel.

Basis :
OmschrijvingWaarde
Naam receptStarterwort
Brouwdatum22-4-2008
BiertypeOud Bruin (NL)
Aantal liters10
Gewenst begin SG1040 (3.9 vol% alc.)
Brouwzaalrendement77.0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater13.62 liter
Maischdikte7.75 l/kilo
Maischwater13.60 liter
Spoelwater0.02 liter
Kooktijd1 min.
Berekende kleur4 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid0 EBU (Glenn Tinseth)

Mout :
Moutnaam% stortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC100.0 %1756 gram3 EBC

Gist
OmschrijvingWaarde
Gist soort
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume giststarter0 ml
Beluchtings tijd0 uur
Temperatuur giststarter0°C

Maischschema
Stap nrTemperatuurRusttijdMaischdikte
160°C10 minuten7.75 l/kg
263°C10 minuten7.75 l/kg
366°C20 minuten7.75 l/kg
469°C10 minuten7.75 l/kg
572°C10 minuten7.75 l/kg


oranjeboombiertje

Citaat van: berre op 19-06-2008  19:58 uHoi Wesley
bedankt  voor de snelle reactie, maar wat is precies intesief beluchten? 12u. constant of zo.

Intensief beluchten is 12-24 uur continu. Maar er is daarover al heel veel geschreven hier op het forum. Als je zoekt op giststarter of ideale giststarter of perfecte giststarter zal je enorm grote verhalen vinden en ervaringen van vele andere brouwers. Daar kan je waarschijnlijk ook nog wel wat leren over giststarters.

 :degroeten:
Wesley

Jacques

Je kunt ook gebruik maken van de tags:
- gistmanagement/gist opkweken
- giststarter

Vergelijkbare Topics (7)

28135

Reacties: 5
Gelezen: 2460

35638

Gestart door lier


Reacties: 61
Gelezen: 10554

8868

Reacties: 18
Gelezen: 6412

43276

Reacties: 5
Gelezen: 843

20520

Reacties: 29
Gelezen: 13287

6826

Reacties: 20
Gelezen: 7219

41386

Reacties: 21
Gelezen: 2585


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.