Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Te veel suiker gebruikt bij het bottelen

Gestart door Amberbock, 15-03-2008 08:24 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Amberbock

Ik heb door een rekenfout teveel suiker toegevoegd bij het bottelen. Hierdoor heb ik ongeveer 12 g per liter in plaats van de aanbevolen 9 g per liter toegevoegd.
Het resultaat hiervan is dat ik het fenomeen gushing nu heel goed begrijp...

Is er een manier om deze flessen te redden?


Henielma

Ik heb zo'n zelfde fout ook een keer gemaakt bij een Weizen. Het valt waarschijnlijk wel mee. Je zal wel grotere glazen moeten gebruiken omdat je veel schuim krijgt. Als je bier voor het bottelen goed uitvergist was dan verwacht ik bij deze hoeveelheid suiker niet dat het bier uit de fles spuit.

Tsjerk

Je kunt proberen om de flesjes te koelen naar 0 graden, vervolgens heel voorzichtig de dop iets te lichten zo dat er overdruk uitgaat waarna je direct de dop weer aandrukt.

Ik heb dit al eens met succes gedaan.

Amberbock

Gebruik je dan een nieuw dopje of laat je het oude er eigenlijk opzitten?

Ronnie

Citaat van: Amberbock op 15-03-2008  08:24 uHierdoor heb ik ongeveer 12 g per liter in plaats van de aanbevolen 9 g per liter toegevoegd.

Is veel maar het is geen ramp. Het is niet zeker of alles wel zal vergisten op korte termijn, hangt af van je gist. Duvel (Moortgat) doet 10 g/L.

Afhankelijk van de lotgrootte kan het zijn dat je alles al geconsumeerd hebt voordat het tegen 't plafond spuit.

Henielma

Citaat van: Tsjerk op 15-03-2008  08:46 uJe kunt proberen om de flesjes te koelen naar 0 graden, vervolgens heel voorzichtig de dop iets te lichten zo dat er overdruk uitgaat waarna je direct de dop weer aandrukt.

Ik heb dit al eens met succes gedaan.


Tsjerk,

Dit heb ik ook eens gedaan maar hierbij niet zo ver terug gekoeld. Toen gekoeld tot zo'n 10 ºC en dan de flesjes even open maken en weer opnieuw doppen. Ik heb hier echter wat aan gerekend en het helpt niet veel. Zo uit mijn geheugen scheelt dat 0,2 Vol % CO2 per keer dat je de dop eraf haalt. Dit zou je zeker vijf keer met een tussenpoging van een paar dagen moeten doen wil het een beetje helpen. En dit vond ik teveel doppen kosten voor het hele brouwsel.
Voor de drie flessen die ik toen ingeleverd heb van dit bier voor het Onk heb ik dit wel een paar keer gedaan. Er was toen geen opmerking dat er teveel koolzuur in zat. Maar bij een Weizen mag er best wat koolzuur in het bier zitten dus dat helpt ook.

Tsjerk

Ik haal de dop er niet af! Met de opener ga ik net zo ver totdat ie sist en druk hem dan direct weer aan. Als je de dop er helemaal afhaald vliegt het schuim je om de oren.

Het klopt inderdaad dat ik bij dat brouwsel de doppen 2x heb gelicht. Dit was net genoeg waarna het bier met een royale schuimkraag in gegoten kon worden ipv dat het alle kanten op spoot.

Oscar

Citaat van: Amberbock op 15-03-2008  08:24 uIk heb door een rekenfout teveel suiker toegevoegd bij het bottelen.

In de toekomst kun je dit voorkomen door brouwsoftware te gebruiken. Je hoeft dan alleen maar het gewenste koolzuurgehalte in te voeren en de hoeveelheid suiker word voor je berekend, ook de totale hoeveelheid benodigde suiker voor je gehele brouwsel.

Tsjerk

Tja, en soms heb je van die gistjes die stilletjes toch nog een paar puntjes verder willen knabbelen.
Bij mij was dat het geval met die duivelse gist 1388.  :(

Amberbock

Dit biertje heb ik vergist met opgekweekte Duvelflessengist. Ben benieuwd hoe het zal verlopen. Ik moet en zal dit lot redden!

Tsjerk

Wat was eigenlijk het eind sg van jou bier?

Amberbock

1017, komende van 1067. En ik heb geen labovergisting uitgevoerd dus ik weet niet hoeveel onvergistbare suikers er nog in zaten.

Toine

Helaas heb ik deze draad eens goed moeten doorlezen. Ik heb dezelfde fout gemaakt met teveel suiker. :verbergen:
Vandaag maar weer eens de druk eraf willen halen door voorzichtig de dop op te lichten met een flesseopener. Helaas kwam er deze keer iets teveel schuim naar boven. Niet voorzichtig genoeg geweest!

Ik heb het bier maar uit laten schuimen en opnieuw een dop erop gezet. En natuurlijk een foto voor onze mooiste herinneringen... We zien wel wat het wordt.

Toine.

http://www.dejong-web.nl/Gushing.jpgMaarten

Dat is wel een gezellige foto! Jammer van het bier, maarja. Behalve dat je denk ik niet meer had kunnen doen (minder suiker toevoegen? ;)) heb ik geen nuttige opmerkingen; ik zal mijn mond weer houden.  :pan:

Hopmans

Ik zeg ook niets meer.
Er is een methode waarbij je geen rekenfouten kan maken...
 ::)

Toine

Gelukkig valt het verlies mee. We zitten nu met 2 halve flesjes en de rest heeft een wat grotere kopruimte. Het 5 liter vaatje heeft geen averij. Hier zat niet teveel suiker in en is bovendien beveiligd met een overdrukventiel. Voor een zelfgebrouwen bier sinds jaren, lijkt het uiteindelijk wel te gaan lukken. :proost:

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.