Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Openslijpen biervaten (om als kookketel te gebruiken)

Gestart door desterre, 22-02-2008 21:31 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

desterre

Allen,

Ik ben me hier wat een het informeren om een eigen brouwinstallatie te bouwen om daar dan uiteraard op termijn heerlijk bier mee te gaan brouwen.  Heb al veel nuttige tips en interessante installaties gezien.
Een vraagje ; ik ben van plan bij de lokale bierhandelaar een drietal lege 50L-vaten te kopen om dan te gaan gebruiken als kookketel, maischketel en ketel voor spoelwater...
Kan er iemand me uitleggen hoe je die best openslijpt of opent om dan handig als ketel te gaan gebruiken(met een haakse slijper langs opzij of wipzaag langs boven,...)
Ik kijk uit naar jullie tips ! Alle verdere tips rond biervaten als kookketels zijn ook zeer welkom !! (zoals hoe de kraan aanbrengen ed.)

groeten,

Toon

lijsjelorresnor

Ik heb bij de bouwmarkt  dunne slijpschijven gehaald, geschikt voor dunne materialen, dat staat er op! Daarmee lukt het wel, maar wees voorzichtig, denk om vastloper/ terugslag dat kost je je handen... Werk in lagen, niet in een keer door het materiaal heen, maar kalm aan. Steun je 120mm slijper steeds tegen de buitenrand van het vat, en draag een veiligheidsbril tegen het vonken en een paar gehoorbeschermers. 

overigens heb ik de ervaring dat als je pannen gebruikt het opwarmen veel sneller gaat. De oppervlakte van een vat in verhouding tot de hoogte maakt dat de warmteoverdracht niet zo efficiënt is. Bij een 50 liter pan is het verwarmende oppervlak juist veel groter en dus effectiever. Je hebt ook veel minder last van karamellisering aan de bodem.  Kijk maar eens op het Amerikaantje in Belsele of op Ebay, daar staan ook regelmatig grote pannen te koop, vooral in Duitsland.  Het enige nadeel van de Duitse pannen is de dunne bodem, de warmteverdeling is wat minder als bij pannen met een sandwichbodem.

Dirck


Pieter.

Ik zou zeggen laat de slijpschijf het werk doen dus zo min mogelijk druk uitoefenen, zakt het toerental (hoorbaar) dan geef je teveel druk, zeker als de schijf voor het eerst door het metaal heengaat is het oppassen want dan loopt hij het snelst vast.

Koop je die vaten bij een gewone drankhandel zoals bijvoorbeeld Mitra, en wat kost zo'n vat eigenlijk?

 :degroeten:

Edgar

Ik denk dat ik je er op moet wijzen dat het toeëigenen/aanpassen/openslijpen van biervaten alleen mag, als je die vaten van een brouwerij hebt gekocht, niet als je die door middel van 'statiegeld' hebt bemachtigd. In dat geval zijn ze namelijk eigendom van de brouwerij die ze vulde. Ik denk dat veel bierhandelaren dan ook 'moeilijk doen' als je daar lege vaten wil 'kopen'. Die vaten zijn niet van hun en die kunnen ze dus niet verkopen.

De reden hiervoor is natuurlijk een vrij groot verschil tussen de statiegeldwaarde van die vaten en de kostprijs.

Wat ik je zou aanraden is op zoek te gaan naar gebruikte gamellen, zoals vele leden van dit forum die gebruiken. Als je zoekt naar 'gamellenman' kan je de contactgegevens vinden. Die gamellen moet je aan de onderkant openen, maar dat lukt met een decoupeerzaag.

Ronnie

Bij de grote schroothandelaars zijn ruim voldoende inox biervaten te verkrijgen, soms met een klein deukje er in, maar heel vaak van een brouwerij die opgedoekt is.
De makkelijkste om de manchet boven op de lasnaad af te slijpen zijn de vaten van het merk CBW. Ook bij CBW in Mechelen zijn enige jaren geleden herinner ik me eens afgekeurde vaten verkrijgbaar geweest.

Niet neuten (Vlaams voor pietluttig zijn) over dat statiegeld. Inbev en Heineken zijn rijk genoeg.

Marcel

Even een aanvullende vraag mbt het antwoord van de verhouding breedte en hoogte. Uiteraard is een wat grotere pan qua warmteverspreiding beter.
Zelf heb ik ook nog een koperen vat van 100 liter staan die vrij hoog is.

Koper/rvs zal goed warmte geleiden en in combinatie met een roerwerk waarbij je een opwaartse stuwing hebt zal er toch een egalere warmteverdeling komen, m.a.w. is de hoogte dan echt een probleem ??wiwi

Dag Toon,

Het openen van een fust doet ge zoals ge zelf wilt. Hebt ge nog graag een rand dan kunt ge ook een cirkelvormige plaat uit het deksel snijden.
-   Met een wipzaag (= decoupeerzaag )Een wipzaag verbrandt rap in inox dus laag toerental, en de uitslag van de zaag op 0 zetten, fijne zaag van goede kwaliteit en veel snijolie gebruiken! Inox dat te heet geworden is verspaant echt moeilijk.
-   Ik heb een tijd geleden een tutorial gezien op het forum van northern brewer en die man deed dat met een slijpmachientje. Neem een kort stukje buis of rondhout dat vrij goed in de opening past van de koppeling (waar de plongeur op moet) bevestig hierop een ijzeren lat of een plank met een lengte = de straal van de schijf die ge wilt uitsnijden. Haaks hierop, naar boven wijzend, bevestigt ge een ijzeren lat of een plank van ca. 30 cm lang. Hierop klemt ge het slijpmolentje stevig vast met een sergeant. Om de plaat uit te snijden moet ge niet in één keer door het materiaal snijden, laat de snijschijf er bijna over “rijden” na een paar keer rond te zijn geweest zal er een mooie schijf uit vallen.
Maar de mooiste oplossing vind ik nog deze: www.verhuisbrouwerij.be/installatie.php


wiwi

Citaat van: Marcel op 23-02-2008  18:17 uKoper/rvs zal goed warmte geleiden
De warmtegeleidbaarheid van inox is niet zo goed hoor, zo rond een factor 20 kleiner dan die van koper.


Ellen en Jeroom

Hallo Toon,

ik volg de mening van Edgar en Ronnie, probeer eerst eens een lokale schroothandelaar.
Meestal hebben ze een grote hoop rvs of inox liggen.
Grote vatten, grote spoelbakken en zelfs warmtewisselaars (gesloopt uit een biertapinstallatie).
Altijd eerst aanmelden en misschien even informeren naar de inoxprijs en zie dat je ook genoeg cashgeld hebt ;)

Waar ik woon (Dendermonde) kon ik zelfs bij de schroothandelaar inoxleidingen, koppelingen en een supergrote platenkoeler vinden.
Ik kon de platenkoeler alleen (ook niet met twee hé) niet verslepen :(
Maar ik denk ook dat wanneer ik mijn bier zou koelen, het volledig in de platenkoeler opgenomen zou worden.
Kan altijd handig zijn  :nut:

Whatever  :verbergen:

Greets Ellen en Jeroom

Ronnie

Vergeet bij gebruik van slijpschijven ook niet speciale schijfjes voor inox aan te schaffen, tegenwoordig bestaan heel fijne doorslijpschijfjes.
Doe dat buiten en gebruik niet alleen een veiligheidsbril maar zeker ook een stofmasker, want zulk slijpwerk is heel gevaarlijk voor je longen.

Bij mijn installatie is ook de bovenkraag afgeslepen, met die kraag heb ik een stoel gemaakt waar de brander ingebouwen zit, net zoals bij http://www.verhuisbrouwerij.be/installatie.php 

Voor de Oost- en West-Vlamingen: Een grote schroothandelaar met eerlijke prijs per gewicht is Casier in Deerlijk: http://www.casier.com/ Amateurs mogen niet op vrijdagen komen. Ik heb er zelfs al een motortje gekocht met wormwielkast van z'n stapel motoren om te demonteren. Het ding was OK en had ik het geweten, ik had er meer gekocht. Ze werden gewogen en het kostte me 1 € voor die motor!


@ Ellen en Jeroom: kan je naam en adres eens geven van die schroothandelaar in Dendermonde? (Ben daar ook ooit al bij een hele grote geweest, maar ben z'n naam ern adres vergeten).

Ellen en Jeroom

@Ronnie van 't Lobos,

Er zijn er twee, namelijk
Alfamet BVBA
Driebek 3
Dendermonde
 en
De Saedeleir Philips (GALLOO NV)
Wissenstr (Industrieterrein Hoogveldt) 12
Dendermonde.

Bij de eerste ben ik al geweest. De vangst van meerdere bezoekjes:
-een industriele gootsteen 60x60x60 big stuff
-inox-emmer met innimienie gaatje in. De emmer is leeg na anderhalve dag en dan nog, 'tis voldoende om stuff over te gieten :)
-4 inox-spiralen uit bierkoeler
-2 gewone inox-koelspiralen uit iets groots
-etc... weet het niet meer zo goed, het is al geïntegreerd in de installatie.

Motoren liggen er ook en VEEL

Greets Ellen en Jeroom

Moutje

Ik kwam deze video op youtube tegen,

mocht onderstaande link niet werken, voer als zoek argument   Keg to Brew Kettle Conversion  in.
Succes, Teun.

wiwi


Henielma

Prachtig filmpje. Goed idee om op deze manier een mooi rond gat te maken.

Mijn enige opmerking is dat ik het slijpen niet in een korte broek zou doen

Glorfindel

En ik zou mezelf ervan willen overtuigen dat de slijptol niet los kan schieten. Bijvoorbeeld als hij "hapt". Een Piranha is niets vergeleken bij een op hol geslagen slijptol. ;D

Wel een slimme manier!

Wat is trouwens het voordeel van een fust boven een gamel?

 :degroeten:

Edgar

Citaat van: Glorfindel op 26-02-2008  19:54 uWat is trouwens het voordeel van een fust boven een gamel?
Ik ben niet zeker, maar ik denk dat 't een stuk lichter is.

In aansluiting op Henielma: Hij staat te slijpen zonder z'n slijper zelf vast te houden. Dat ding hangt in twee lijmklemmen en er komt heel wat kracht op die flutconstructie. Als er één klem losschiet, vliegt die slijper met een noodgang door de ruimte. Als hij je toevallig tegenkomt verlies je ledematen. Slecht plan.

Batavier


Glorfindel

Citaat van: Edgar op 26-02-2008  21:11 uIn aansluiting op Henielma: Hij staat te slijpen zonder z'n slijper zelf vast te houden. Dat ding hangt in twee lijmklemmen en er komt heel wat kracht op die flutconstructie. Als er één klem losschiet, vliegt die slijper met een noodgang door de ruimte. Als hij je toevallig tegenkomt verlies je ledematen. Slecht plan.

Je zegt het net anders dan ik, iets directer. Maar ik geloof dat we op een lijn zitten.

Citaat van: Glorfindel op 26-02-2008  19:54 uEn ik zou mezelf ervan willen overtuigen dat de slijptol niet los kan schieten. Bijvoorbeeld als hij "hapt". Een Piranha is niets vergeleken bij een op hol geslagen slijptol.

 :degroeten:

Edgar

Ahja, inderdaad Glorfindel, na het proeven van 4 Ankerbieren lees ik niet meer zo scherp. (nee niet allemaal opgedronken... grootste deel door de gootsteen vrees ik)

Henielma

Het idee om een slijptol aan het midden te bevestigen is goed alleen de uitvoering kan inderdaad beter en veiliger.

Overigens wordt een gamel veel lichter als je met een decoupeerzaag de heel dikke onderrand eraf zaagt. Hierna staat de gamel op de roestvrijstalen binnenketel en wordt de ketel een stuk lichter en dus handzamer. Op deze manier heb ik mijn gamel aangepast. Ik zou een gamel verkiezen boven een fust. Je hebt dan een mooie rechte binnenketel zonder scherpe randen.

Glorfindel

CiteerIk zou een gamel verkiezen boven een fust. Je hebt dan een mooie rechte binnenketel zonder scherpe randen.

Niets zo irritant als jezelf snijden of openhalen aan scherpe randjes! Dat soort foutjes zijn een van de weinige dingen die mijn humeur kunnen verpesten. :echtboos: Da's normaal niet eenvoudig...
Zwaar, ach, een vol gistvat is ook niet echt licht. Tillen moet je toch.

 :degroeten:

Menno

Citaat van: Henielma op 26-02-2008  19:37 uMijn enige opmerking is dat ik het slijpen niet in een korte broek zou doen
Amerikanen doen toch alles in korte broek en met pet en zonnebril op?  ;D

Raar volk...  :pan:

desterre

Aan allen, dank voor alle nuttige tips en info,
via mijn post ben ik terechtgekomen bij iemand die nog twee opengeslepen vaten wegdoet...
Maar toch steeds interessant om de achtergrond ervan in het achterhoofd te hebben ;-)
Eerst bouwen, dan brouwen!

grtzzz,

toon

Jomme

Hoplahoi,

Vandaag een dagje verlof genomen om een paar ernstige zaken op te lossen.
5 vaatjes van 50 l  gekocht bij de vrienden van Westmalle voor 20 euro per stuk.
Een goed geweten want in theorie zou de opbrengst naar een goed doel moeten gaan...
Het Amerikaans idee om de vaten open te slijpen iets verstevigd (wat slijp en laswerk).
In mijn oud ijzer heb ik nog wat buis 30*30 gevonden en een soort vork gemaakt waartussen de slijpmolen past.
De 'brol" slijpmachine die ik nog liggen had (Power plus yeah) heeft een beide zijden een gat M8 om het handvat in te schroeven.

Hier gebruik van gemaakt om de machine in de vork vast te zetten...

Om alles te centreren heb ik de kunststof tap die op de vaten zat met een draadstang bevestigd...
En snijden maar... ongelooflijk stabiel en safe, in nog geen 3 minuten is het gat gemaakt en het resultaat mag er zijn.
Nog efkes ontbramen en de ketels zijn klaar voor gebruik ( euhhh na thermometer en kraangedoe)


Nu nog van twee vaten 1 brouwketel maken.
Ik twijfel nog of ik een spoelketel wil maar volgens mij wordt het een installatie met wortverzamelpijp (heel mooi woord)
En ja ik kon toch niet vertrekken bij de paters met enkel ledige vaten dus een bak Trippel meegenomen en het spul smaakt naar een jonge maagd... ongelooflijk verschil met het spul dat ik op cafe drink... blijkbaar maken een paar weken toch een groot verschil en misschien laat het beter wat rusten denk ik zo maar ondertussen moet ik toch controleren of de tweede fles dezelfde smaak heeft.

Euuh let niet op de rommel er zijn een paar projecten die elkaar kruisen tegenwoordig...

Hopmans


Ronnie

Mijn vaten heb ik ook zo met een zelfgemaakte "passer" of hoe moet ik dat noemen, doorgeslepen.
Wel heb ik eerst die bovenkraag afgeslepen wat makklijker is om te werken.

Met die kraag dan stoelen voor branders gemaakt. Als op pag. 1 van deze thread vermeld.

Voor de handvatten heb ik 2 buisjes inox diam 10 geplooid en eraan gelast. Omdat er bovenaan geen kraag meer zit is er ook minder warmteverlies en blijft alles proper. Smos blijft niet tussen kraag en vat zitten.

Jomme

Inderdaad, goed gezien.
Wanneer de kraag eraf is kan je je gat een stuk groter maken...
Ik denk dat ik hem er ook voor een deel zal afslijpen maar de handvaten zou ik liever laten staan.
We gaan er eerst eentje op drinken en denken er eens over na...
Iemand een goede tip/ervaringen voor het aan elkaar zetten van 2 vaten?

EBC

Als lassen een probleem is, dan kan ik je deze site aanbevelen. En misschien zelfs als je kan lassen...

www.bargainfittings.com

Ik heb er laatst drie weldless fittings gekocht, samen met een stappenboor. Het hele pakket, inclusief verzending en de EUR 10 van Edgar  ;), kost minder dan enkel de boor bij de doe-het-zelf zaak.

korek

Citaat van: Jomme op 20-11-2010  18:23 uWe gaan er eerst eentje op drinken en denken er eens over na...
Iemand een goede tip/ervaringen voor het aan elkaar zetten van 2 vaten?
Ik heb er net eentje op gedronken. Het makkelijkst is om een cummunicerende vaten te maken. Zoiets:

Jomme

Bedankt Korek maar ik heb me niet goed uitgedrukt.
Ik zou een brouwketel willen maken met de typisch  op elkaar gestapelde vaten.
Hiervoor moet ik zeer netjes kunnen slijpen om alles goed op elkaar te laten passen om daarna met de TIG aan elkaar te zetten.
Bedankt voor de interessante link EBC , ik zal er geen kranen op lassen als deze dingen bestaan.
Ik heb verschillende gelaste moffen gezien en echt 100% proper is het toch nooit, misschien als je et vat vol gas steekt en zo maar waarom moeilijk maken als deze dingen bestaan?
Nu de fles ledigen en weer slijpen.
Ik slijp met een speciale koptelefoon voor het geluid maar gisteravond gingen mijn oren toch suizen.
Dit kan nu van het optreden zijn dat ik gisteren zag of door het slijpen.
Vandaag geen optreden gezien dus zal ik het weten :-)

Herman

Citaat van: EBC op 20-11-2010  18:50 uAls lassen een probleem is, dan kan ik je deze site aanbevelen. En misschien zelfs als je kan lassen...

www.bargainfittings.com

Ik heb er laatst drie weldless fittings gekocht, samen met een stappenboor. Het hele pakket, inclusief verzending en de EUR 10 van Edgar  ;), kost minder dan enkel de boor bij de doe-het-zelf zaak.
Verstuurd naar België? In september kreeg ik van ze te horen dat ze alleen verzenden naar VS en Canada.

RobinB

Citaat van: Jomme op 20-11-2010  20:07 uIk zou een brouwketel willen maken met de typisch  op elkaar gestapelde vaten.

Je bedoelt toch niet iets als de gamellen HERMS?

Daarvoor moet je heel andere vaten hebben namelijk.

Heb je misschien een plaatje van wat je voor ogen hebt?

Jomme

Hallo Robin,

Nee zoals in de link naar de verhuisbrouwers in het begin van deze topic.
Met 2 vaten van 50 l een hoog vat maken voor het koken.
Van het ene vat de kop eraf en van het andere euhh de kont en aan elkaar zetten.

RobinB

Ah, zo...

Lijkt me niet de meest gunstige hoogte/breedte verhouding?
Maar kennelijk werkt het wel.

korek

Citaat van: Jomme op 20-11-2010  20:28 uHallo Robin,

Nee zoals in de link naar de verhuisbrouwers in het begin van deze topic.
Met 2 vaten van 50 l een hoog vat maken voor het koken.
Van het ene vat de kop eraf en van het andere euhh de kont en aan elkaar zetten.
Maar dan heb je toch een onhandelbare toestand, hoe zie je dat?

Jomme

Korek, bedoel je dat het dan wat zwaar wordt?
Daar heb ik geen problemen mee.
Ik zal alles op karretjes zetten, mijn enioge vrees is dat het niet makkelijk zou zijn om de twee vaten op elkaar te doen passen
om te lassen. Ik zal er maar aan beginnen en zie hoe alles verloopt.
Mijn bedoeling is om een kookketel met voldoende volume te hebben om maximaal door te koken zonder overlopen van het wort...

korek

Ah, nu denk ik dat ik het snap. Je wilt van twee ketels 1 ketel maken?

Jomme

Ja hoor.
Op deze manier zou ik 60 liter wort kunnen koken indien nodig.
I ben geen specialist in de metaalconstructie maar meestal leert men meer uit zn fouten dan wanneer alles meteen goed gaat nietwaar?

korek

Citaat van: Jomme op 20-11-2010  21:44 uJa hoor.
Op deze manier zou ik 60 liter wort kunnen koken indien nodig.
I ben geen specialist in de metaalconstructie maar meestal leert men meer uit zn fouten dan wanneer alles meteen goed gaat nietwaar?
Dat is waar, maar als het RVS vaten zijn, wat ik aanneem, kun je beter een specialist in het lassen van RVS in de arm nemen.

Jomme

Hmmm
Inderdaad en nu blijkt dat de wand van het eerste vat 3.5 mm dik is en het tweede 2 mm maar als we voor alles een specialist nodig
hebben halen we ons bier beter in de supermarkt.
Ik zal volharden in de boosheid en laat weten wat het resultaat is  >:D mét foto's goed of slecht hehe.
Noem het West-Vlaamse koppigheid  ;D

SeekingBeer

Citaat van: Jomme op 21-11-2010  00:48 uIk zal volharden in de boosheid en laat weten wat het resultaat is  >:D mét foto's goed of slecht hehe.
Noem het West-Vlaamse koppigheid  ;D

Stug doorgaan Jomme, maar je zit wel met een verwarmingsprobleem van je wort met zo'n hoge pan.

Jomme

Ja misschien wel maar als ik er een sterke brander onder plaats en het brobbelt ferm aan de bovenkant (whishfull thinking)
dan ben ik goed bezig denk ik (ik veronderstel dan dat alles in de pot 100 graden heeft...) weerom vertel ik alles na de test.
Ik zal buiten brouwen dus kan ik goed gas geven (binnenin word ik weggejaagd en in mijn atelier hangt een te grote
olie/benzinewalm vanwege mijn obsessie met oude motoren misschien alles goed isoleren met asbest  >:D >:D

Ronnie

Openslijpen en aan elkaar lassen:

Openslijpen doen midden in de bovenste rolbult  bij vat 1 en het ander op een plaats onder of boven de rolbult of middenin het vat.
Zodanig dat bovenste vat in of rond het onderste onderste kan. Neem 2 vaten van zelfde uitzicht of type.

De binnenkant heb ik laten lassen door een beroepslasser met TIG lastoestel. Neem een beroepslasser die van een stevige pint houdt  ;)

EBC

Citaat van: Herman op 20-11-2010  20:10 uVerstuurd naar België? In september kreeg ik van ze te horen dat ze alleen verzenden naar VS en Canada.

Ja. Ik heb een vriendelijke mail gestuurd en het was geen probleem. Maar misschien een uitzondering... :weetniet:

orangeloo

Ook ik heb 2 vaten open geslepen met een rvs slijpschijf, ging erg gemakkelijk.
Eerst alleen de bovenste ring eraf geslepen, toen de bovenkant van het vat, en toen de ring er weer terug aan gelast.

Jomme

Haha Ronnie goeie tip maar ondertussen heb ik ze aan elkaar gelast met de TIG maar van de buitenkant.
Het ding was water (bier)-dicht maar aan de binnenkant is de las niet zo netjes. (zonder tegengas gelast)
Ik dacht dat dit niet veel kwaad kon aangezien er toch hevig gekookt wordt.
Indien niet goed te reinigen slijp ik hem terug open en maak hem ietwat kleiner zodat ik van binnenin kan lassen.
En als dat niet lukt ken ik wel lassers die van stevige pinten houden  :P

Eigenaardig de link naar de foto staat er maar komt niet in mijn bericht terecht.
Big Willem

Citaat van: Jomme op 21-11-2010  21:05 uEigenaardig de link naar de foto staat er maar komt niet in mijn bericht terecht.

Je moet nog ff .jpg achter de link zetten:


Edit: hmm en nog wat geneuzel; open de link van jou post in je browser, rechtsklikken op het plaatje, en daar de link van kopiëren.

orangeloo

Een kennis van mij heeft een 50 liter vat open geslepen. (Heineken)
Een ronde in de bovenkant geslepen.
Daarna om de 5 cm het resterende randje ingeslepen tot aan  de binnen kant.
Daarna met een tang het rvs op en neer bewogen tot het er af brak.
Zo heel het vat rond.
Daarna met een afbramer glad geslepen.
Een prachtig resultaat, was er wel een beetje jaloers op.
Zonder te lassen een vat waar de buitenkant geheel intact is gebleven en waar de bovenkant volledig uit is.

Arno


Meritus

Citaat van: Jomme op 21-11-2010  21:05 umaar aan de binnenkant is de las niet zo netjes. (zonder tegengas gelast)

De oplossing heet misschien 'Formierpasta'. Het wordt niet helder net met formier gas, maar wel gaat de binnenkant van de las niet verbranden. Dit systeem is niet hygiënisch, maar voldoende.


BRAAF bier

Zoals al meerdere gezegd hebben hier: zorg dat je je fusten eerlijk verkrijgt!
Verder hoop ik dat je iets aan mijn proces hebt: http://bier.burobraaf.nl
Mocht je vragen hebben, ik kan je vast wel op gang helpen..

bhovingh

De slijptol heb ik vastgemaakt aan een geleider die de buitenkant van het vat volgt. Gaat erg makkelijk op die manier.


Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.