Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Openslijpen biervaten (om als kookketel te gebruiken)

Gestart door desterre, 22-02-2008 21:31 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

desterre

Allen,

Ik ben me hier wat een het informeren om een eigen brouwinstallatie te bouwen om daar dan uiteraard op termijn heerlijk bier mee te gaan brouwen.  Heb al veel nuttige tips en interessante installaties gezien.
Een vraagje ; ik ben van plan bij de lokale bierhandelaar een drietal lege 50L-vaten te kopen om dan te gaan gebruiken als kookketel, maischketel en ketel voor spoelwater...
Kan er iemand me uitleggen hoe je die best openslijpt of opent om dan handig als ketel te gaan gebruiken(met een haakse slijper langs opzij of wipzaag langs boven,...)
Ik kijk uit naar jullie tips ! Alle verdere tips rond biervaten als kookketels zijn ook zeer welkom !! (zoals hoe de kraan aanbrengen ed.)

groeten,

Toon

lijsjelorresnor

Ik heb bij de bouwmarkt  dunne slijpschijven gehaald, geschikt voor dunne materialen, dat staat er op! Daarmee lukt het wel, maar wees voorzichtig, denk om vastloper/ terugslag dat kost je je handen... Werk in lagen, niet in een keer door het materiaal heen, maar kalm aan. Steun je 120mm slijper steeds tegen de buitenrand van het vat, en draag een veiligheidsbril tegen het vonken en een paar gehoorbeschermers. 

overigens heb ik de ervaring dat als je pannen gebruikt het opwarmen veel sneller gaat. De oppervlakte van een vat in verhouding tot de hoogte maakt dat de warmteoverdracht niet zo efficiënt is. Bij een 50 liter pan is het verwarmende oppervlak juist veel groter en dus effectiever. Je hebt ook veel minder last van karamellisering aan de bodem.  Kijk maar eens op het Amerikaantje in Belsele of op Ebay, daar staan ook regelmatig grote pannen te koop, vooral in Duitsland.  Het enige nadeel van de Duitse pannen is de dunne bodem, de warmteverdeling is wat minder als bij pannen met een sandwichbodem.

Dirck


Pieter.

Ik zou zeggen laat de slijpschijf het werk doen dus zo min mogelijk druk uitoefenen, zakt het toerental (hoorbaar) dan geef je teveel druk, zeker als de schijf voor het eerst door het metaal heengaat is het oppassen want dan loopt hij het snelst vast.

Koop je die vaten bij een gewone drankhandel zoals bijvoorbeeld Mitra, en wat kost zo'n vat eigenlijk?

 :degroeten:

Edgar

Ik denk dat ik je er op moet wijzen dat het toeëigenen/aanpassen/openslijpen van biervaten alleen mag, als je die vaten van een brouwerij hebt gekocht, niet als je die door middel van 'statiegeld' hebt bemachtigd. In dat geval zijn ze namelijk eigendom van de brouwerij die ze vulde. Ik denk dat veel bierhandelaren dan ook 'moeilijk doen' als je daar lege vaten wil 'kopen'. Die vaten zijn niet van hun en die kunnen ze dus niet verkopen.

De reden hiervoor is natuurlijk een vrij groot verschil tussen de statiegeldwaarde van die vaten en de kostprijs.

Wat ik je zou aanraden is op zoek te gaan naar gebruikte gamellen, zoals vele leden van dit forum die gebruiken. Als je zoekt naar 'gamellenman' kan je de contactgegevens vinden. Die gamellen moet je aan de onderkant openen, maar dat lukt met een decoupeerzaag.

Ronnie

Bij de grote schroothandelaars zijn ruim voldoende inox biervaten te verkrijgen, soms met een klein deukje er in, maar heel vaak van een brouwerij die opgedoekt is.
De makkelijkste om de manchet boven op de lasnaad af te slijpen zijn de vaten van het merk CBW. Ook bij CBW in Mechelen zijn enige jaren geleden herinner ik me eens afgekeurde vaten verkrijgbaar geweest.

Niet neuten (Vlaams voor pietluttig zijn) over dat statiegeld. Inbev en Heineken zijn rijk genoeg.

Marcel

Even een aanvullende vraag mbt het antwoord van de verhouding breedte en hoogte. Uiteraard is een wat grotere pan qua warmteverspreiding beter.
Zelf heb ik ook nog een koperen vat van 100 liter staan die vrij hoog is.

Koper/rvs zal goed warmte geleiden en in combinatie met een roerwerk waarbij je een opwaartse stuwing hebt zal er toch een egalere warmteverdeling komen, m.a.w. is de hoogte dan echt een probleem ??wiwi

Dag Toon,

Het openen van een fust doet ge zoals ge zelf wilt. Hebt ge nog graag een rand dan kunt ge ook een cirkelvormige plaat uit het deksel snijden.
-   Met een wipzaag (= decoupeerzaag )Een wipzaag verbrandt rap in inox dus laag toerental, en de uitslag van de zaag op 0 zetten, fijne zaag van goede kwaliteit en veel snijolie gebruiken! Inox dat te heet geworden is verspaant echt moeilijk.
-   Ik heb een tijd geleden een tutorial gezien op het forum van northern brewer en die man deed dat met een slijpmachientje. Neem een kort stukje buis of rondhout dat vrij goed in de opening past van de koppeling (waar de plongeur op moet) bevestig hierop een ijzeren lat of een plank met een lengte = de straal van de schijf die ge wilt uitsnijden. Haaks hierop, naar boven wijzend, bevestigt ge een ijzeren lat of een plank van ca. 30 cm lang. Hierop klemt ge het slijpmolentje stevig vast met een sergeant. Om de plaat uit te snijden moet ge niet in één keer door het materiaal snijden, laat de snijschijf er bijna over “rijden” na een paar keer rond te zijn geweest zal er een mooie schijf uit vallen.
Maar de mooiste oplossing vind ik nog deze: www.verhuisbrouwerij.be/installatie.php


wiwi

Citaat van: Marcel op 23-02-2008  18:17 uKoper/rvs zal goed warmte geleiden
De warmtegeleidbaarheid van inox is niet zo goed hoor, zo rond een factor 20 kleiner dan die van koper.


Ellen en Jeroom

Hallo Toon,

ik volg de mening van Edgar en Ronnie, probeer eerst eens een lokale schroothandelaar.
Meestal hebben ze een grote hoop rvs of inox liggen.
Grote vatten, grote spoelbakken en zelfs warmtewisselaars (gesloopt uit een biertapinstallatie).
Altijd eerst aanmelden en misschien even informeren naar de inoxprijs en zie dat je ook genoeg cashgeld hebt ;)

Waar ik woon (Dendermonde) kon ik zelfs bij de schroothandelaar inoxleidingen, koppelingen en een supergrote platenkoeler vinden.
Ik kon de platenkoeler alleen (ook niet met twee hé) niet verslepen :(
Maar ik denk ook dat wanneer ik mijn bier zou koelen, het volledig in de platenkoeler opgenomen zou worden.
Kan altijd handig zijn  :nut:

Whatever  :verbergen:

Greets Ellen en Jeroom

Ronnie

Vergeet bij gebruik van slijpschijven ook niet speciale schijfjes voor inox aan te schaffen, tegenwoordig bestaan heel fijne doorslijpschijfjes.
Doe dat buiten en gebruik niet alleen een veiligheidsbril maar zeker ook een stofmasker, want zulk slijpwerk is heel gevaarlijk voor je longen.

Bij mijn installatie is ook de bovenkraag afgeslepen, met die kraag heb ik een stoel gemaakt waar de brander ingebouwen zit, net zoals bij http://www.verhuisbrouwerij.be/installatie.php 

Voor de Oost- en West-Vlamingen: Een grote schroothandelaar met eerlijke prijs per gewicht is Casier in Deerlijk: http://www.casier.com/ Amateurs mogen niet op vrijdagen komen. Ik heb er zelfs al een motortje gekocht met wormwielkast van z'n stapel motoren om te demonteren. Het ding was OK en had ik het geweten, ik had er meer gekocht. Ze werden gewogen en het kostte me 1 € voor die motor!


@ Ellen en Jeroom: kan je naam en adres eens geven van die schroothandelaar in Dendermonde? (Ben daar ook ooit al bij een hele grote geweest, maar ben z'n naam ern adres vergeten).

Ellen en Jeroom

@Ronnie van 't Lobos,

Er zijn er twee, namelijk
Alfamet BVBA
Driebek 3
Dendermonde
 en
De Saedeleir Philips (GALLOO NV)
Wissenstr (Industrieterrein Hoogveldt) 12
Dendermonde.

Bij de eerste ben ik al geweest. De vangst van meerdere bezoekjes:
-een industriele gootsteen 60x60x60 big stuff
-inox-emmer met innimienie gaatje in. De emmer is leeg na anderhalve dag en dan nog, 'tis voldoende om stuff over te gieten :)
-4 inox-spiralen uit bierkoeler
-2 gewone inox-koelspiralen uit iets groots
-etc... weet het niet meer zo goed, het is al geïntegreerd in de installatie.

Motoren liggen er ook en VEEL

Greets Ellen en Jeroom

Moutje

Ik kwam deze video op youtube tegen,

mocht onderstaande link niet werken, voer als zoek argument   Keg to Brew Kettle Conversion  in.
Succes, Teun.

wiwi


Henielma

Prachtig filmpje. Goed idee om op deze manier een mooi rond gat te maken.

Mijn enige opmerking is dat ik het slijpen niet in een korte broek zou doen

Glorfindel

En ik zou mezelf ervan willen overtuigen dat de slijptol niet los kan schieten. Bijvoorbeeld als hij "hapt". Een Piranha is niets vergeleken bij een op hol geslagen slijptol. ;D

Wel een slimme manier!

Wat is trouwens het voordeel van een fust boven een gamel?

 :degroeten:

Edgar

Citaat van: Glorfindel op 26-02-2008  19:54 uWat is trouwens het voordeel van een fust boven een gamel?
Ik ben niet zeker, maar ik denk dat 't een stuk lichter is.

In aansluiting op Henielma: Hij staat te slijpen zonder z'n slijper zelf vast te houden. Dat ding hangt in twee lijmklemmen en er komt heel wat kracht op die flutconstructie. Als er één klem losschiet, vliegt die slijper met een noodgang door de ruimte. Als hij je toevallig tegenkomt verlies je ledematen. Slecht plan.

Batavier


Glorfindel

Citaat van: Edgar op 26-02-2008  21:11 uIn aansluiting op Henielma: Hij staat te slijpen zonder z'n slijper zelf vast te houden. Dat ding hangt in twee lijmklemmen en er komt heel wat kracht op die flutconstructie. Als er één klem losschiet, vliegt die slijper met een noodgang door de ruimte. Als hij je toevallig tegenkomt verlies je ledematen. Slecht plan.

Je zegt het net anders dan ik, iets directer. Maar ik geloof dat we op een lijn zitten.

Citaat van: Glorfindel op 26-02-2008  19:54 uEn ik zou mezelf ervan willen overtuigen dat de slijptol niet los kan schieten. Bijvoorbeeld als hij "hapt". Een Piranha is niets vergeleken bij een op hol geslagen slijptol.

 :degroeten:

Edgar

Ahja, inderdaad Glorfindel, na het proeven van 4 Ankerbieren lees ik niet meer zo scherp. (nee niet allemaal opgedronken... grootste deel door de gootsteen vrees ik)

Henielma

Het idee om een slijptol aan het midden te bevestigen is goed alleen de uitvoering kan inderdaad beter en veiliger.

Overigens wordt een gamel veel lichter als je met een decoupeerzaag de heel dikke onderrand eraf zaagt. Hierna staat de gamel op de roestvrijstalen binnenketel en wordt de ketel een stuk lichter en dus handzamer. Op deze manier heb ik mijn gamel aangepast. Ik zou een gamel verkiezen boven een fust. Je hebt dan een mooie rechte binnenketel zonder scherpe randen.

Glorfindel

CiteerIk zou een gamel verkiezen boven een fust. Je hebt dan een mooie rechte binnenketel zonder scherpe randen.

Niets zo irritant als jezelf snijden of openhalen aan scherpe randjes! Dat soort foutjes zijn een van de weinige dingen die mijn humeur kunnen verpesten. :echtboos: Da's normaal niet eenvoudig...
Zwaar, ach, een vol gistvat is ook niet echt licht. Tillen moet je toch.

 :degroeten:

Menno

Citaat van: Henielma op 26-02-2008  19:37 uMijn enige opmerking is dat ik het slijpen niet in een korte broek zou doen
Amerikanen doen toch alles in korte broek en met pet en zonnebril op?  ;D

Raar volk...  :pan:

desterre

Aan allen, dank voor alle nuttige tips en info,
via mijn post ben ik terechtgekomen bij iemand die nog twee opengeslepen vaten wegdoet...
Maar toch steeds interessant om de achtergrond ervan in het achterhoofd te hebben ;-)
Eerst bouwen, dan brouwen!

grtzzz,

toon

Jomme

Hoplahoi,

Vandaag een dagje verlof genomen om een paar ernstige zaken op te lossen.
5 vaatjes van 50 l  gekocht bij de vrienden van Westmalle voor 20 euro per stuk.
Een goed geweten want in theorie zou de opbrengst naar een goed doel moeten gaan...
Het Amerikaans idee om de vaten open te slijpen iets verstevigd (wat slijp en laswerk).
In mijn oud ijzer heb ik nog wat buis 30*30 gevonden en een soort vork gemaakt waartussen de slijpmolen past.
De 'brol" slijpmachine die ik nog liggen had (Power plus yeah) heeft een beide zijden een gat M8 om het handvat in te schroeven.

Hier gebruik van gemaakt om de machine in de vork vast te zetten...

Om alles te centreren heb ik de kunststof tap die op de vaten zat met een draadstang bevestigd...
En snijden maar... ongelooflijk stabiel en safe, in nog geen 3 minuten is het gat gemaakt en het resultaat mag er zijn.
Nog efkes ontbramen en de ketels zijn klaar voor gebruik ( euhhh na thermometer en kraangedoe)


Nu nog van twee vaten 1 brouwketel maken.
Ik twijfel nog of ik een spoelketel wil maar volgens mij wordt het een installatie met wortverzamelpijp (heel mooi woord)
En ja ik kon toch niet vertrekken bij de paters met enkel ledige vaten dus een bak Trippel meegenomen en het spul smaakt naar een jonge maagd... ongelooflijk verschil met het spul dat ik op cafe drink... blijkbaar maken een paar weken toch een groot verschil en misschien laat het beter wat rusten denk ik zo maar ondertussen moet ik toch controleren of de tweede fles dezelfde smaak heeft.

Euuh let niet op de rommel er zijn een paar projecten die elkaar kruisen tegenwoordig...

Hopmans


Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.