Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Dobbelt Besk (DIPA)

Gestart door Alchemist, 23-03-2010 23:01 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Alchemist

In verband met het op orde krijgen van het huis en wat verbouwingsklusjes, zal ik even niet brouwen.
Dat geeft me tijd om een recept te bedenken voor een bittere double IPA. Ik wil een 1-stapsmaisch
gebruiken op 66°C. Het mag een flink bitter bier worden met een voor de meeste mensen te hoppig karakter.

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptDobbelt Besk
Brouwdatum25-4-2010
BiertypeIndia Pale Ale
Aantal liters15
Gewenst begin SG1072 (7,9 vol% alc.)
Brouwzaalrendement68.0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater25.28 liter
Maischdikte3.06 l/kilo
Maischwater16,1 liter
Spoelwater-3,0 liter
Kooktijd90 min.
Berekende kleur28 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid91 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% stortMassaKleur
Palemout 7 EBC85,7 %4500 gram8 EBC
Munchenermout 15 EBC14,3 %750 gram16 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeelVorm
Northern Brewer (D)8,9 %40 gram90 min.60 EBUpellets
Styrian Golding (Slovenia)3,6 %25 gram45 min.13 EBUpellets
Styrian Golding (Slovenia)3,6 %25 gram30 min.11 EBUpellets
Fuggle (GB)4,1 %25 gram15 min.8 EBUbloemen
Amarillo9,5 %15 gramKoud hop (2 weken)0 EBUbloemen

Gist
OmschrijvingWaarde
Gist soortSafale S-04
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume giststarter500 ml
Beluchtings tijd0 uur
Temperatuur giststarter20°C
Gist voedingAmmoniumfosfaat
Hoeveelheid4 gram

Maischschema
Stap nrTemperatuurRusttijdMaischdikte
166°C60 minuten3,1 l/kg
278°C10 minuten3,1 l/kg

Elk commentaar is welkom.

Sjakie

Misschien iets langer maischen op 66 om hem minder zoet te krijgen zodat er meer hop uit komt.
Die munich houd hem wel lekker moutig.
Of misschien iets kouder maischen. 64 graden?

-/- 3 liter spoelwater is een foutje?

De-Geert

Als het bier een "voor de meeste mensen te hoppig karakter" moet hebben zou ik je koudhop verhogen naar 2g/l. Verder zou ik zou de 45 min gift weglaten en een einde-kook-gift toevoegen.


JWVG

Ik denk dat je met 91 IBU nou niet meteen bang hoeft te zijn voor een ontbrekend hopkarakter  :nut:.

Alchemist: je hebt gekozen voor een mengeling van Amerikaanse (gist, Amarillo) en Britse/Europese (Fuggles/Styrian Golding) ingredienten. Was dat bewust?

 :degroeten: JW.

Caspar

91 IBU, prima voor een DIPA heb ik gemerkt na mijn laatste eigen DIPA! Ik zou echter de dryhop verdubbelen en de Northern Brewer vervangen voor een milder smakende bitterhop als Magnum.

O ja, waarom geen US-05?

De-Geert

Ik las hopkarakter als -aroma, maar bitterheid is natuurlijk ook hopkarakter.
US-05 lijkt mij ook een goede/betere keus.


RobinB

Grappig recept, vanwaar die naam?
Zoals gezegd een wat merkwaardige combinatie van hoppen.

Gerb

Ik vind de Northern Brewer wel goed passen als basis, maar dan zou ik de hoeveelheid wel verlagen. De Styrian Goldings zou ik op 20 min en 5 min zetten. Wat wil je bereiken met de 45 min toevoeging? Fuggles op 10 min. De Amarillo vind ik wel een mooie toevoeging.

Ga je niet spoelen?

Alchemist

Bedankt voor de nuttige reacties.
-3 liter spoelwater lijkt me inderdaad niet juist (indampen of zo?)  :nut:
Ik zal nog eens opnieuw bekijken wat ik daar in BrouwVisie heb  gedaan. Ik ga dus zeker wel spoelen.
De naam is Noors voor 'Dubbel Bitter'. Ik geef de laatste tijd Noorse namen aan de bieren, omdat ik bezig ben om Noors te leren.
De combinatie van Britse en Amerikaanse hoppen is bewust, maar komt ook een beetje omdat de britse hoppen op moeten.
Ik vind Amarillo een heerlijke hop qua aroma, maar denk dat een IPA, danwel een DIPA eigenlijk met Britse hoppen hoort te zijn. :police: (stijlpolitie)
Van oorsprong is de India Pale Ale toch een Britse bierstijl.

Ik ga nog eens nadenken over de hoppen en de kooktijden daarvan.
Lekker lang maischen bij 64 graden, geeft waarschijnlijk een droger bier, maar als de munchener genoeg onvergistbare suikers geeft,
is dat waarschijnlijk wel beter om niet met een te zoet bier te eindigen. De S-04 geeft naar verwachting een meer Britse smaak dan de US-05.

Jacques

Citaat van: Alchemist op 27-03-2010  08:07 uis dat waarschijnlijk wel beter om niet met een te zoet bier te eindigen. De S-04 geeft naar verwachting een meer Britse smaak dan de US-05.

Kijk eens bij de peilingen over de smaken van korrelgisten. Je zou ook Danstar Winsor kunnen gebruiken.

Adrie

Citaat van: Jacques op 27-03-2010  09:06 uKijk eens bij de peilingen over de smaken van korrelgisten. Je zou ook Danstar Winsor kunnen gebruiken.

Dat zou ik niet doen met een bier met een begin SG van 1072. Windsor gist niet ver door en is daarom eigenlijk alleen geschikt voor de lichtere bieren. S-04 lijkt me voor dit bier een veel betere keus.

Gerb

Citaat van: Alchemist op 27-03-2010  08:07 uDe combinatie van Britse en Amerikaanse hoppen is bewust, maar komt ook een beetje omdat de britse hoppen op moeten.
Ik vind Amarillo een heerlijke hop qua aroma, maar denk dat een IPA, danwel een DIPA eigenlijk met Britse hoppen hoort te zijn. :police: (stijlpolitie)
Van oorsprong is de India Pale Ale toch een Britse bierstijl.

Ik ga nog eens nadenken over de hoppen en de kooktijden daarvan.
Lekker lang maischen bij 64 graden, geeft waarschijnlijk een droger bier, maar als de munchener genoeg onvergistbare suikers geeft,
is dat waarschijnlijk wel beter om niet met een te zoet bier te eindigen. De S-04 geeft naar verwachting een meer Britse smaak dan de US-05.

De Engelse versies van IPA zijn niet zo bitter als jouw recept. Als je een IPA met S-04 wilt maken, zou ik het SG omlaag brengen naar max 1065 en hoppen tot max 45 IBU. Dan hou je een gebalanceerder bier over.

Waarom heb je eigenlijk de Amarillo erbij gezet als je jezelf in bovenstaand bericht tegenspreekt op dit punt? De late hopgift met Amarillo zal een behoorlijke impact op de smaak hebben.

De-Geert

Goed punt. En is double IPA niet een typisch Amerikaans bier? IPA is van origine Brits, maar bestaat de "double" versie daar ook?

En in een Brits bier "hoort" wel een beetje Crystal.


Alchemist

Citaat van: Gerb op 28-03-2010  12:15 uWaarom heb je eigenlijk de Amarillo erbij gezet als je jezelf in bovenstaand bericht tegenspreekt op dit punt? De late hopgift met Amarillo zal een behoorlijke impact op de smaak hebben.
Citaat van: De-Geert op 28-03-2010  12:28 uGoed punt. En is double IPA niet een typisch Amerikaans bier? IPA is van origine Brits, maar bestaat de "double" versie daar ook?
Da's helemaal waar. Sterker nog ik denk dat munchener mout in een britse IPA of een amerikaanse DIPA op zich ook stijlvreemd kan worden gevonden. Ik zal nog wat aan het recept gaan veranderen. Als het door deze veranderingen een IPA wordt, dan zal de naam ook wijzigen in 'Enkelt Besk'. :)

RobinB

Enkelt Besk, lijkt (vertaald) dan wel weer veel op een "gewone" of "best" Bitter?
En dat is wéér een ander (wel Engels) biertype! :D

Maar ben het wel met de voorgaande heren eens, een Engelse IPA is niet in "double" versie en ook niet met Amarillo of welke andere Amerikaanse hop dan ook. :)

Jacques

Citaat van: Adrie op 27-03-2010  20:37 uDat zou ik niet doen met een bier met een begin SG van 1072. Windsor gist niet ver door en is daarom eigenlijk alleen geschikt voor de lichtere bieren. S-04 lijkt me voor dit bier een veel betere keus.

De Windsor heeft inderdaad een lagere vergistingsgraad dan de S-04 maar dat kan gecompenseerd worden door suiker toe te voegen.
Dat een gist die minder ver uitgist alleen geschikt is voor lichte bieren volg ik niet. Als je een zoeter bier wil kun je een dergelijke gist uitstekend gebruiken ook bij een zwaardere wort. Niet iedereen is liefhebber van ver uitgegiste bieren.

Vergelijkbare Topics (7)

40304

Gestart door P_N


Reacties: 14
Gelezen: 3135

11684

Gestart door Gerb


Reacties: 43
Gelezen: 14288

44331

Reacties: 2
Gelezen: 392

27640

Reacties: 23
Gelezen: 9113

42221

Reacties: 49
Gelezen: 4584

38494

Gestart door Miekelt


Reacties: 9
Gelezen: 2020


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.