Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Een bier twee kleuren

Gestart door Plezierbiermaker, 06-10-2007 12:07 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Plezierbiermaker

Hoi medebrouwers.
Graag zou ik een bier maken maar twee kleuren.
Ik had gedacht aan donker en blond.
Voor het blonde had ik gedacht aan.
3500 gram pils  :beersmiley:
3500 gram pale
Voor de hop en de kruiden moet ik nog wat verzinnen.
Om het donkere te verkrijgen wil ik.
350 gr cocolademout 900 gebruiken.
De kruiden en de hop moet hetzelfde zijn als de blonde. :lekkerbier:
De gist die ik ga gebruiken staat vast.
Belgian Ardens smachpack. :gistsmile:
Nu vraag ik jullie gaat dit recept goed zijn.
Of hebben jullie nog tips voor mij i.v.m. kruiden of hop.
Alle tips zijn bespreekbaar.
 :degroeten:
Bouter Dup.

William

Bouter,

Wel een beetje weinig informatie, vind je niet (volume, maischschema)?

Voor de donkere variant lijkt me 5% chocolademout aan de ruime kant. Ik zou niet veel verder dan 3% gaan en voor een meer gebalanceerde smaak nog een ander moutsoort gebruiken die wat smaak geeft, bv een cara120 of SpecialB 350 - afhankelijk van wat je wilt maken.

zie ook deze link: http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,3364.0.html

De Belgian Ardennes vind ik een topgist die wel wat kruidigheid en fruitigheid geeft en afhankelijk van de fermentatietemperatuur ook wat fenolen zal produceren. Ik weet niet of dit in een donker, gebrand biertype past.

Oscar

Ik vind je titel een beetje verwarrend, je zegt één bier maar twee kleuren. Vervolgens kom je toch met 2 mout stortingen.
Dus hoe je het ook bekijkt je krijgt altijd 2 bieren  :weetbeter:  :D

Als je een bier maakt met twee kleuren verwacht ik één recept waarbij je deze na het koken gaat splitsen en bij 1 batch je wat kleurstof toevoegt, welke zo weinig mogelijk invloed op de smaak heeft. En verder  gebruik je dan voor beide batches dezelfde gist (en liefst dan ook dezelfde vergistingsomstandigheden).

En de hoeveelheden mout zijn voor een batch van 10 lite ?

 :degroeten:

Plezierbiermaker

Sorry mensen dat ik jullie verwar met mijn vraag.
Ik gebruik ALTIJD het gewone maichplan.
En maak altijd 30 liter.
Ik wil gewoon twee brouwsels maken.
Een lichte een donkere met ONGEVEER dezelfde smaak
Dus één naam maar een lichte en één donkere.
 :degroeten:

Oscar

Oke, dan denk ik dat het gebruik van chocolademout niet erg verstandig is omdat deze een behoorlijke stempel op de smaak drukt. Wat je wellicht kunt doen is dan twee keer hetzelfde brouwen en kleuren met Buisman. Deze schijnt ± 12000 EBC te zijn. Hiervan heb je dan vrij weinig nodig en je kunt de kleur achteraf aanpassen. Van te voren wel even testen met theewater of iets dergelijks zodat je ongeveer weet wat het effect kan zijn.

Herman

Blijft nog altijd de vraag wat "het gewone maischplan" is. Wat vind jij gewoon (en waarom)?

Plezierbiermaker


Citaat van: Herman op 07-10-2007  00:02 uBlijft nog altijd de vraag wat "het gewone maischplan" is. Wat vind jij gewoon (en waarom)?

Voor mij is het gewone maichplan
45° Storten
52° Rust
63° Rust  :denken:
72° Rust
78° Stop

Zo brouwertje nu weet je wat voor mij het gewone maichplan is  ;D
Het lijkt me net of dat jullie niet meer gewoon maichen.  :D
Hoe doe je dat dan gewoon storten de boel opwarmen filteren en klaar of zie ik dat verkeerd.  :weetbeter:
Gewoon fijn een dagje brouwen wat is daar nu fout aan.
Snel bier is volgens mij geen bier met liefde gebrouwen. :pasop:
Zoals ze zeggen de boel de boel zeker. ;D
 :degroeten:
Bouter D.

René K

Citaat van: Kempenbouter op 08-10-2007  18:45 uZo brouwertje nu weet je wat voor mij het gewone maichplan is  ;D

Nou eigenlijk weten we nog steeds niet wat je maischplan precies is. Hoe lang duren de rusten bij jou?
Dit maakt nogal wat uit natuurlijk... ;)

Caspar

Storten bij 45 oC is de laatste tijd niet super populair hier. Misschien kan je eens een "gewone" eenstapsmaisch proberen en storten boven de 60 oC om een volmondiger bier te krijgen... Geloof me, het is 't proberen waard :biersmile:.

Plezierbiermaker

Citaat van: Rene F&B op 08-10-2007  19:05 uNou eigenlijk weten we nog steeds niet wat je maischplan precies is. Hoe lang duren de rusten bij jou?
Dit maakt nogal wat uit natuurlijk... ;)

De rusttijden zijn bij mij afhankelijk van het te brouwen bier.
 :degroeten:

Hopmans


CiteerVoor mij is het gewone maichplan
45° Storten
52° Rust
63° Rust 
72° Rust
78° Stop

Ik dacht net: Ik ken maar één figuur die net zo'n chaoot is als Kempenbouter.
Bierduppie!
Maar jij bent Bierduppie ha ha!
De Belgische Jos Groen.

 :degroeten:

Plezierbiermaker

Ach verdorie betrapt. ;D
Chaotisch zijn is voor mij een manier van leven.
Het houd me recht en laat stress daardoor varen. :elifant:
Bierbrouwen en gek zijn is leven. :hoera:
Trouwens gisteren op het bierfestival in Geel over mijn pertje niets dan lof. :duimop:
Enkel spijtig dat het zo snel op was.  :huilen:
 :degroeten:
bouter D.

Hopmans


Stress? werk? :weetniet:

Wat voor biertje was dat dan?  :dansen:

 :degroeten:

Plezierbiermaker

Een donker biertje met in plaats van èèn drie boerenpaarden. :lekkerbier:
Dat je na de eerste slok voelt binnenstappen en vraagt om nog een slok.
De zachte notensmaak in de mond geeft je het echte herfstgevoel. :leren:
En op de frisse herfstavonden een warm gevoel geeft.
Het recept is ontstaan uit overschotjes van mout.
En het geluk dat mijn gasfles leeg was voor het einde van het brouwproces.
Dit recept het originele toch is en blijft gezinsgeheim. :pan:
 :degroeten:
Bouter D.

korek

Vervelend is dat, eerst ons lekker maken en dan het recept geheimhouden! :neenee:

De-Geert

Wel advies van anderen vragen en zelf dingen geheim houden  :duimonder:

Hopmans


Inderdaad Duppie  :neenee:

Hier met dat recept.  :police:

 :dansen:

Plezierbiermaker

Hahahaha misschien introduceer ik het wel in Nederland  ;D
Had je maar moeten komen proeven op de bierfeesten in Geel.  >:D
Ik zoek nog een goed klein brouwerijtje om er enkele hl van te maken.  :-\
Een paar cafétjes of zo in de kempen.  :D
Toch maar niet doen zeker.  ???  :denken:
Bij dit biertje ben ik echt eigenwijs en zal het blijven ook.
Volgende maand ergens op het einde van november begin december.
Ga ik het nog eens brouwen.  :hoera:
Je kan komen kijken ja het is toch al geschroot en gemengd dan.  :leren:
Nee ik ga het lekker bij 30 liter houden maar.  :dansen:
 :degroeten:
Eigenwijze Bouter D.

Oscar

Citaat van: Kempenbouter op 09-10-2007  18:00 uBij dit biertje ben ik echt eigenwijs en zal het blijven ook.

Een beetje raar dat je wilt dicusseren over een recept en dan de details verborgen houdt. Niet dat het mij interesseert, maar het is niet pollicy van dit forum.
Tips en trucs van mijn kant zullen verder uitblijven voor u.  >:D

thibolleke

Het gaat eigenlijk toch over een ander bier dat je 2 keer wilt brouwen met 2 keer een verschillende kleur?
Op zich staat dat 'geheim' recept buiten dit topic. Dus of we het nu weten of niet, je moet daarover niet gaan discussieren hier.
Maar wel een beetje flauw om erover te beginnen en niet verder te gaan. "A ge a zegt moete b zeggen e!"
Kempenbouter, open dus een een nieuw topic en geef dat recept vrij  ;D

Groeten
Thibolleke


Plezierbiermaker

Oké het is waar we wijken af.
Ik wou dus twee bieren maken één donker en één lichte.
Voor het blonde had ik 3500 gr pilsmout en 3500 palemout.
Voor de donkere zou ik er chocolade 900 EBC bijdoen.
De smaak moet niet hetzelfde zijn maar mag wel.
Het maicplan ga ik in één stap doen.
60° en storten
72° en stop Ik stel voor 45min rust te gebruiken.
Kruiden nog niet bekend.
Hop ook niet.
Enne Oscar veel tips heb ik hier nog niet gezien. ;D
Enkel vele lastige vragen voor een brouwertje als ik wel ja :D
  :degroeten:
De kempiche kabouter.

Vergelijkbare Topics (7)

42683

Reacties: 20
Gelezen: 1822

29482

Gestart door duonra


Reacties: 25
Gelezen: 10274

4802

Reacties: 32
Gelezen: 11501

10122

Reacties: 49
Gelezen: 16969


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.