Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Gist drogen

Gestart door stoker, 20-07-2007 12:35 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

stoker

Is het mogelijk op amateurniveau om opgekweekte gist te drogen (tot korrelgist) en zou je zo gist langer kunnen bewaren?
En hoe zou je drogen?

Hoe drogen bedrijven hun gist?

MO

Vriesdrogen (zoals bedrijven doen) lijkt me thuis niet eenvoudig (link). Je hebt er zeer lage temperaturen en hele goede pompen voor nodig. Invriezen in glycol is thuis het meest praktisch.

Toch begrijp ik al die moeite niet voor de paar euro's die een zakje Wyeast en die ene euro die een zakje korrelgist kost. Al dat geknoei met gist, veel te veel risico (in mijn optiek) om fouten te maken en vies bier te brouwen. Gebruikt versche gist!

Johannes

Volgens mij is dat een vriesdroogproces waarbij heel snel vocht aan de gist wordt onttrokken, lijkt me niet iets wat je thuis snel nadoet.

En nee gist kun je zo niet langer bewaren. Korrelgist gaat hard achteruit. Dan kun je beter een gistbank aanleggen en deze elk half jaar verversen.

JeroenCV

Ja ik ben het Martin eens. Gebruik gewoon verse gist. Besteed een euro meer en heb goed spul.

stoker

Mja, vriesdrogen zie ik me nog niet direct thuis doen.
En het is niet direct voor het geld dat ik met gist foefel, het is gewoon leuk  :)

Drents Hopbier

Citaat van: MO op 20-07-2007  13:23 uInvriezen in glycol is thuis het meest praktisch.

Dan toch maar glycerol (glycerine) nemen en geen (giftige) glycol (=antivries).

Hopbier

SiriS

Geen giftige glycerol (?): http://www.camd.lsu.edu/msds/g/glycerol_sg.htm#Toxicity

Geen giftige glycol (?): http://www.camd.lsu.edu/msds/e/ethylene_glycol.htm#Toxicity

Als je dit niet weet te intepreteren, dan is het verstandig om het thuis niet te gebruiken !!

Groet, SiriS

JeroenCV

hmm...hoe hebben ze hoofdpijn bij de muizen en ratten getest? :denken:

Drents Hopbier

Citaat van: SiriS op 20-07-2007  15:20 uAls je dit niet weet te intepreteren, dan is het verstandig om het thuis niet te gebruiken !!


Glycerine wordt volgens mij wel gebruikt.

LD50 (lethale dosis voor 50 % v.d. proefdieren) is voor glycerine 12,6 g/kg (als je een mens van 70 kg als een grote rat beschouwd zou met 882 g de helft doodgaan)
LD50 voor glycol is 4,7 g/kg

Glycol wordt volgens mij niet gebruikt.

Als de gist weer ontdooit wordt en opgestart zal de hoeveelheid glycerol (glycerine) best wel meevallen. In bier zit ook 1500-2000 mg glycerine per liter.

Hopbier

jeroentjecross

Even off topic maar bij bovenstaande stelling komt de bierbuik toch wel van pas.  :nut: :pan:

Edgar

Citaat van: SiriS op 20-07-2007  15:20 uGeen giftige glycerol (?): http://www.camd.lsu.edu/msds/g/glycerol_sg.htm#Toxicity

Geen giftige glycol (?): http://www.camd.lsu.edu/msds/e/ethylene_glycol.htm#Toxicity

Als je dit niet weet te intepreteren, dan is het verstandig om het thuis niet te gebruiken !!

Toch een stuk minder giftig dan keukenzout of koffie. In wijn, schepijs, en nog veel meer spul zit glycerine.

Vergelijkbare Topics (7)

32072

Reacties: 3
Gelezen: 2323

27725

Reacties: 92
Gelezen: 32557

2608

Gestart door bier4all


Reacties: 3
Gelezen: 8073

41876

Reacties: 3
Gelezen: 738

38010

Reacties: 17
Gelezen: 3803


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.