Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Brouwen met eigen mout

Gestart door EtP, 20-10-2006 21:37 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

EtP

Aanstaande zondag gaat het gebeuren, voor de eerste keer brouwen met eigen gemoute mout.  :hoera: :hoera: :hoera:
De mout ruikt en smaakt goed, dus hopen dat er een goed biertje van komt.
Ik heb er veel vertrouwen in maar het blijft spannend. :verbergen:

MvG Edwin (de mouter) en Matthijs (de brouwer). :beersmiley: :proost2:

matthias

Inderdaad spannend,

We gaan 3 brouwsels maken. 1 met 100% pilsmout van Brouwland, 1 met 50% Brouwland en 50% eigen mout, en de derde met 100% eigen mout. Als maischschema gebruiken we 30min. 60gr en 30min. 70 gr. Afwachten of de mout ver genoeg opgelost is voor dit maischschema.

We gaan vergisten met european ale, om de moutige smaak goed naar voren te laten komen. Gaat een bier met 100% pils mout vergist met 1338 uberhaupt een goed bier opleveren?

groeten matthijs (en edwin)

Herman

Citaat van: matthias op 20-10-2006  22:18 uWe gaan vergisten met european ale, om de moutige smaak goed naar voren te laten komen. Gaat een bier met 100% pils mout vergist met 1338 uberhaupt een goed bier opleveren?
Ja hoor, heb je nooit van K├Âlsch gehoord?

matthias

Ik verwacht dat de 1338 niet zo'n fris bier oplevert als kolsch is, maar het zou best die richting op kunnen gaan. (We gaan ook geen tarwe toevoegen.) Moet bekennen dat ik eigenschappen van de 1338 nog niet ken.

Dus dat is ook al een experiment op zich.

Matthijs

EtP

Citaat van: matthias op 20-10-2006  22:33 uDus dat is ook al een experiment op zich.

Matthijs

Experimenteren blijft altijd leuk. Als dit lukt ga ik proberen verschillende soorten mout te maken.
 :idea:
Mvg Edwin

Oscar

Citaat van: EtP op 20-10-2006  22:43 uAls dit lukt ga ik proberen verschillende soorten mout te maken.

Dus Nederland heeft een mouterij erbij. Goed zo! :elifant: Als je goede mout maakt, waar kunnen we bestellen. :D :D

Groeten en gezondheid
Oscar


EtP

Ja Oscar, :hoera: Eerst kijken wat het wordt (KWW). Als het goed gaat en ik genoeg mout heb, is er altijd een mogelijkheid om wat te verkopen. Maar het moet wel hobby blijven en geen verplichting worden. Eerst afwachten. Kunnen altijd een keer met het resultaat langs komen in Hengelo (HAB).

MvG Edwin :elifant:

Oscar

Citaat van: EtP op 20-10-2006  22:57 uKunnen altijd een keer met het resultaat langs komen in Hengelo (HAB).

Bij dezen, je bent van harte welkom! Als je dan ook wat over het mouten wil vertellen (woord en beeld). Zou leuk zijn. Laat maar weten via een PB.

Groeten en gezondheid
Oscar

EtP

Dag,

Bij het maken van de volgende kilo's mout zou ik wel een paar foto's maken. Moet alleen eerst nog een camera aanschaffen.

Uitleg geven in woord en beeld? :verbergen:

Ik ben geen groot spreker.

Met vriendelijke groeten Edwin

matthias

Het eerste brouwsel is aan het hopkoken!

EtP

Citaat van: matthias op 20-10-2006  22:18 uInderdaad spannend,

We gaan 3 brouwsels maken. 1 met 100% pilsmout van Brouwland, 1 met 50% Brouwland en 50% eigen mout, en de derde met 100% eigen mout. Als maischschema gebruiken we 30min. 60gr en 30min. 70 gr. Afwachten of de mout ver genoeg opgelost is voor dit maischschema.

We gaan vergisten met european ale, om de moutige smaak goed naar voren te laten komen. Gaat een bier met 100% pils mout vergist met 1338 uberhaupt een goed bier opleveren?

groeten matthijs (en edwin)

Nu drie brouwsels gemaakt, de laatste is nu aan het koken. van alle brouwsels was de SG 1047 voor het koken.
Het lijkt er op dat de eigen mout zeer goed gelukt is :elifant: :hoera:

MvG Edwin en Matthijs :proost2:

Edgar

Schitterend dat het gelukt lijkt, petje af, gefeliciteerd. Ben benieuwd naar de smaak-ervaringen.

EtP

Citaat van: Edgar op 22-10-2006  22:42 upetje af, gefeliciteerd. Ben benieuwd naar de smaak-ervaringen.

Voor hoe ver je af kunt gaan van de smaak van het wort. Het wort van de eigen mout smaakte zoeter, minder moutig eniets waterig dan het wort van de mout van Brewferm. De kleuren waren precies hetzelfde. Ze zijn nu aan het gisten.
 :slaperig:

MvG Edwin :beersmiley:

Hopmans


Hoi Edwin,

Heb je nog iets van een verslag/beschrijving van het mouten zelf?

Dit bier moet inderdaad een behoorlijke voldoening gaan geven.  :biersmile:

 :degroeten:

bazje

Geweldig om te lezen dat jullie bijna alles zelf in de hand hebben!  :)

 :proost2: Ben zeer benieuwd naar de resultaten en de beschrijving van jullie moutprocedure!

Bazje

EtP

Citaat van: Hoppie op 26-10-2006  07:05 uHoi Edwin,

Heb je nog iets van een verslag/beschrijving van het mouten zelf?

:biersmile:

 :degroeten:

Dag Hoppie,

Bij de volgende keer als ik mout zou ik een beschrijving geven en foto's maken. Zo kun je zien hoe het gaat, De volgende keer duurt zeker niet lang maar eerst een paar kleine aanpassingen aan de installatie.

MvG Edwin :proost2:

Hopmans


CiteerBij de volgende keer als ik mout zou ik een beschrijving geven en foto's maken. Zo kun je zien hoe het gaat

Bedank alvast Edwin.  :proost2:

Interessante materie.

 :degroeten:

EtP

Aanstaande zondag gaan we de brouwsels bottelen. Het brouwsel met alleen eigen mout is iets troebel omdat er meer eiwit in zit. Ben benieuwd naar de smaakverschillen. :brouwen:

MvG Edwin :proost:

William

Citaat van: EtP op 10-11-2006  21:59 uAanstaande zondag gaan we de brouwsels bottelen. Het brouwsel met alleen eigen mout is iets troebel omdat er meer eiwit in zit. Ben benieuwd naar de smaakverschillen. :brouwen:

Als de troebelheid jullie stoort zouden jullie kunnen overwegen om het geheel in de koeling / koelkast te zetten. Bij mij werkt dit goed. Maar ja, wat is er mis met een beetje troebelheid.....

EtP

William,

Die troebeligheid stoort niet, Maar van de mout van Brouwland gaf geen troebeligheid. Ik denk dat ik bij het volgende mout beter de worteltjes moet verwijderen zodat er veel minder eiwit in het bier komt. We hebben extra geen klaringsmiddel gebruikt omdat we de smaak van de mouten niet willen verstoren.

MvG Edwin samenvol

Herman


matthias

Citaat van: Herman op 10-11-2006  22:50 uEiwitrust toepassen bij de eigen mout?

Dat gaan we zeker doen. We zitten te denken aan 10 min. bij 50 graden. We hopen dat dit helpt, maar zoals
Edwin al schreef: We willen dit probleem bij de wortel aan pakken.

Vriendelijke groet Matthijs.

EtP




Het resultaat van brouwen met eigen mout. De linker is met eigen mout, de middelste met gekochte mout en de rechter is 50%eigen en 50% gekochte mout.
 :beersmiley:



Eigen mout bier!


Bier van gekochte pilsmout van Brewferm.


Bier met 50%pilsmout en 50% eigenmout.

Het bier van eigen mout smaakt bijna het zelfde als het bier van gekochte mout. Ik vind het bier van eigenmout iets vlakker, maar zeer goed te drinken. Ik ben zeer tevreden met het resultaat! :hoera: :hoera: :hoera:

MvG Edwin

MO

Mooie presentatie (kleur, schuim).

Jacques

Ziet er inderdaad goed uit.

Mooi dat je met je zelfgemoute mout zulke goede resulaten hebt. Knap!

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.