Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Wat kan ik als eerste brouwsel maken met....

Gestart door ronniea, 14-10-2006 00:30 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

ronniea

Hallo,

Eindelijk de stap gemaakt om over te stappen van blikbrouwen naar het echte werk.
Ik heb nu eindelijk een ketel en wortkoeler gekocht en kreeg daarbij een aantal ingredienten.

Wat kan ik maken met: (Staat op de zakjes)
- Pale Ale
- Amber 150 EBC
- Cara 50
- Saaz 3.2%

Kan iemand mij op weg helpen met een recept voor 20 liter.

Alvast bedankt,

Ronnie




thibolleke

Hoeveel mout heb je meegekregen van elks?(kg)
En welke gist gebruik je?

Heb je een type bier in je hoofd waar je naartoe wilt met dit recept?


Groeten

Johannes

Hangt inderdaad sterk af van de beschikbare gist. Maar een bitter kun je hier mee brouwen, 93% pale 5 % cara50 en nog 2% cara150.. maak je vast een mooi bier mee.

Oscar

Je mist nog een mooie bitterhop..Saaz is vooral geschikt voor aromahop vanwege zijn lage alfazuur %.  Wil je deze toch als bitterhop gebruiken ....heb je veel meer nodig om een bepaalde bitterheid te verkrijgen.

Groeten en gezondheid
Oscar

ronniea

Allemaal bedankt voor het meedenken.

Ik heb van de Pale Ale 5 KG en de Amber en Cara 1 KG meegekregen.
Als gist een zakje voor Blond zwaar bier.

De voorkeur ging uit richting een trippel.
Omdat het voor mij de eerste keer wordt om zo te gaan brouwen ben ik nog niet bekend met alle mogelijke ingredienten.
Dus kan niet inschatten welke resultaten ik behaal met de huidige hop.

Mogelijk kan iemand mij vertellen hoeveel Kilogram van wat ik nodig ben voor een mooi brouwsel.
Ik ga uit van 20 liter bier als eindresultaat.

Gr. Ronnie

Oscar

Ronnie,

Dan zou ik het simpel houden en gebruik de volledige 5 kg Pale ale voor je 20 liter tripel. Gewoon 1 moutsoort...desnoods zou je tijdens het koken nog
wat suiker toe kunnen voegen (± 500 gram o.i.d.).
een tripel heeft een bitterheid van 15-40 EBU. Als je rond de 30 gaat zitten kom je mooi uit denk ik. Uitgaande van de Saaz die je hebt, heb je hiervoor ± 95 gram nodig.  en dan zou je nog ± 15 gram als aromahop kunnen gebruiken voor de geur...

Groeten en gezondheid
Oscar



ronniea

Oscar bedankt.

Het begrip EBU zegt mij nog niks maar wordt dit bepaald door de ingredienten
Kan ik EBU meten of moet ik dat berekenen.

Zijn er naast een trippel nog andere biertypes te maken van de meegekregen ingredienten?


Ronnie

thibolleke

Met 5 kg palemout geraak je niet boven 1060 SG.
Dus als je een tripel wilt brouwen zal je suiker moeten toevoegen.
Wat geen slecht idee is.

De bitterheid van je bier word uitgedrukt in EBU/IBU.

Johannes

Citaat van: ronniea op 14-10-2006  13:51 uZijn er naast een trippel nog andere biertypes te maken van de meegekregen ingredienten?

Een dubbel, 5% cara50 5%cara 150 en de rest pale. evt. ook nog een procentje of 5-10 suiker erbij. Begin SG rond 1065

:degroeten:

Johannes

ronniea

CiteerEen dubbel, 5% cara50 5%cara 150 en de rest pale. evt. ook nog een procentje of 5-10 suiker erbij. Begin SG rond 1065

Wat is de verhouding van de mout(ingredienten) ten opzichte van het water.
(Kan ik even uitreken hoeveel kilo ik nodig ben.)

Ronnie

thibolleke

3,5 L/kg zoiets.

Gebruik de BrouwHulp van Adrie! Een programma waar je alles heel makkelijk uitrekent.

Vergelijkbare Topics (7)

5093

Reacties: 13
Gelezen: 4600

33001

Reacties: 8
Gelezen: 2288

14351

Reacties: 28
Gelezen: 9565

37361

Reacties: 5
Gelezen: 1496

23845

Gestart door Jules


Reacties: 5
Gelezen: 2156


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.