Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Ben ik suiker vergeten?

Gestart door Peter MB, 09-03-2022 12:53 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Peter MB

4 weken geleden heb ik voor de tweede keer gebrouwen. Weer een tripel 5 liter. Na 3 weken in mijn klimaatkast op 20 graden vond ik hem weer erg troebel dus weer een kleine week in de koelkast. Deze wil ik vandaag/morgen gaan bottelen.

Nu twijfel ik heel erg of ik wel suiker toegevoegd heb tijdens het koken. Kan ik dit aan de hand van SG controleren? Mijn SG zat na koelen op 1077 en na 3 weken op ongeveer 1020 (zit op mijn werk dus exact moet ik thuis opzoeken).

HarryL

Een tripel met ruim 7% omgerekend...
Is volgens mij heel netjes voor een tripel :-)
Zou me zelf niet zoveel zorgen maken over of je wel of niet suiker hebt toegevoegd.
Wellicht kan je nog wat bottelsuiker gebruiken.

Kokkebil

Niks mis mee!
Voor tripel misschien wat laag.
Begin SG - eind SG x 0,135 = alcoholpercentage ( bij benadering)
Ik heb gisteren iets gebrouwen (ben niet zo van hokjes, tripel, dubbel, blond etc.etc.) begin SG 1100!!
Ik hoop op een eind SG van rond de 1010 ( wat ik meestal zonder problemen haal).
Hiervan ga je achteruit lopen!!! ;D  ;D  ;D 

Peter MB

Bedankt voor jullie hulp.

Misschien kwam het lage SG door een iets te laag pH waarde van het water.

Zegt de SG waarde in dit geval ├╝berhaupt iets over wel of geen suiker?

Kokkebil

Citaat van: Peter MB op 09-03-2022  17:52 uBedankt voor jullie hulp.

Misschien kwam het lage SG door een iets te laag pH waarde van het water.

Zegt de SG waarde in dit geval ├╝berhaupt iets over wel of geen suiker?

Gedurende het maischen wordt door enzymen zetmeel omgezet in suikers.
Dit verhoogd de SG waarde. SG van water is 1000 ( bij 20 gr. C) . Als je dus een SG waarde van bijvoorbeeld 1050 meet zit er 50 gram suiker in 1 liter wort, alleen door enzymwerking verkregen.
Door suiker toe te voegen verhoog je dus de SG waarde om een hoger alcohol percentage te verkrijgen.
Gistjes eten suiker op en poepen, alcohol en CO2 uit!

Oxhead

Citaat van: Peter MB op 09-03-2022  17:52 uBedankt voor jullie hulp.

Misschien kwam het lage SG door een iets te laag pH waarde van het water.

Zegt de SG waarde in dit geval ├╝berhaupt iets over wel of geen suiker?

Een startsg  van 1077 is prima voor een tripel. Met het voorlopig eind SG van 1020 wat je nu heb kom je rond de 7,6% nu, tel daar de 0,5% van de bottelsuiker bij en je zit boven de 8% alcohol.

Peter MB

Bedankt! Hij zit in de fles. Vond hem vrij donker voor een tripel maar ben benieuwd.

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.