Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Grolsch Kloon

Gestart door Jelle123, 02-01-2022 16:26 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jelle123

Hallo!

Ik ben net begonnen met brouwen en ben hier dus ook nieuw:)

Ik heb al wel 2 brouwsels staan, maar wil nu graag een Grolsch kloon brouwen. Ik zag dat die nog niet bij de Kloonbrouwsels stond.
Ik ben behoorlijk onervaren met brouwen, dus dan weten jullie dat.

Wat ik nu heb geknutseld is het volgende:

Basis
Omschrijving   Waarde
Naam recept   Grolsch Pils
Brouwdatum   
Biertype   Pils(ener)
Volume   25,0 l
Begin SG   1,046 SG
Kooktijd   90 min.


Water
Hoeveelheid   Ingrediënt
26,00 l   Lokaal kraanwater
13,00 l   Spoelwater


Vergistbare ingrediënten
Hoeveelheid   Naam   Mouterij   Kleur   %
5,000 kg   Pilsmout   Dingemans   3 EBC   100 %


Maischschema
Omschrijving   Temperatuur   Stap tijd   Rust tijd
Beta-amylaserust   62,0 °C   1 min.   45 min.
Alfa-amylaserust   72,0 °C   15 min.   10 min.
Uitmaischen   78,0 °C   10 min.   5 min.



Hop
Hoeveelheid   Naam   Type   Kooktijd/toevoeging
30,0 g   Hallertau Perle   Pellets   60 min.
15,0 g   Hallertau Perle   Pellets   10 min.


Gist
Hoeveelheid   Naam   Type
34,5 g   Saflager Lager (W-34/70)   ondergist

Vergisting bij ongeveer 15-16 graden Celcius.


Zitten er fouten (ik heb het van een ander recept gekopieerd en aangepast) in, of hebben jullie tips?
Alvast bedankt!

Arthur B

Hoi, ik vermoed dat de gist voor Grolsch de bepalende factor is. En hoe je daar aan zou kunnen komen...

MaartenM

Volgens "brew classic european beers at home" zouden de hoppen Saaz en Hallertau zijn, en wordt naast pilsmout ook maisvlokken gebruikt. Geen idee of dat klopt.

Jelle123

Bedankt voor de reacties!
Ik zal het recept eens aanpassen met Saaz en Hallertau, en is wat informatie proberen te vinden over de gebruikte gist.

middelaersch

Als ik naar je recept kijk dan denk ik dat dat meer richting Heineken gaat  :biersmile:

Nee geintje natuurlijk. Een goede pils brouwen is niet eenvoudig. Ik denk dat je blij mag zijn als je eerste poging überhaupt op Pils lijkt, maar wie weet...

M.b.t. de hop, ik denk dat in Pils inderdaad Saaz hop thuis hoort: 'Der wesentliche Unterschied eines nach Pilsner Brauart gebrauten Bieres zu anderen Vollbieren – wie etwa dem Hellen – ist, dass es stärker gehopft und somit bitterer ist. Dabei wird insbesondere im Pilsner Urquell Hopfen aus der berühmten Hopfenanbauregion um die nordböhmische Stadt Saaz verwendet. '

Leesvoer:

https://www.twortwat.nl/t-i/1470824877?item_id=1470824877

https://de.wikipedia.org/wiki/Pilsner_Bier

(Als je Duits 'roestig' is even google translate te hulp roepen.)

Nog een tip: voer je recept in in een brouw programma, bijvoorbeeld het gratis BrouwHulp. Dan kun je zien hoeveel alcohol je ongeveer krijgt en hoe bitter het ongeveer wordt.

Succes met je Heineken Grolsch kloon!

Vergelijkbare Topics (7)

1002

Reacties: 41
Gelezen: 72506

37647

Reacties: 5
Gelezen: 2384

25166

Gestart door Ewout


Reacties: 12
Gelezen: 7460

34658

Reacties: 7
Gelezen: 4100

22849

Reacties: 13
Gelezen: 10063


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.