Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Weizen zurig door WB-06?!

Gestart door Glas Halfvol, 23-07-2021 15:46 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Glas Halfvol

Hi allen,

Ik heb nu twee keer een Weizen gebrouwen en ben voor mijn gevoel erg schoon te werk gegaan, hij is echter beide keren best zurig geworden. Niet direct een smaak alsof hij niet goed is, maar ik associeer het ook niet met de klassieke Weizen smaak (banaan, esters).

Ik heb zelf het vermoeden dat het door het gist (WB-06) komt, wat zijn jullie ervaringen met dit type gist? Laat dit een zuurtje achter? Als het volgens jullie niet door het gist komt, wat kan dan nog meer de zurige smaak veroorzaken? Infectie kan je nooit uitsluiten, maar lijkt me stug gezien het zeer uitgebreide schoonmaken. Andere bieren met zelfde manier van schoonmaken waren niet zuur.

Dank voor het meedenken!


seed7

WB-06 geeft geen zuurtje, tenzij je heel warm vergist 25+C bij een hoog begin SG.

Weizen en Witbier zijn nu eenmaal heel erg gevoelig voor infecties vanwege de geringe hoeveelheid hop die d'r in gaat. Je kunt je jezelf mogelijk een klein beetje marge geven door zeer laag alfazuur hoppen te gebruiken.

Ingo

Snelbier

Smaakomschrijving blijft lastig. Wat noem je 'zuur',  of is het wat anders.
WB06 noem ik eerder wat 'wrang', of leeg ten opzichte van andere gisten..  En zelfs dat kan een keuze zijn in je bier/recept.
Beste voorbeeld vind ik mijn Skuumkoppe-variant, meermaals vergist met BrewfermTop-gist, leek er aardig op.
 Naar aanleiding van dit forum eens WB06 gebruikt, om het meer 'Weizen' te geven.. Miskleun, het leek nergens meer op en was eigenlijk gewoon VIES.
In andere recepten smaakte WB06 wél goed, maar banaan heb ik er nooit uitgehaald.
Houd ook in de gaten dat WB06 een diastaticus-gist is.. Gist vér door, dus weinig restsuikers, dus droger/wranger bier.
Proost,  Snelbier

Eriks

Citaat van: Glas Halfvol op 23-07-2021  15:46 uHi allen,

Ik heb nu twee keer een Weizen gebrouwen en ben voor mijn gevoel erg schoon te werk gegaan, hij is echter beide keren best zurig geworden. Niet direct een smaak alsof hij niet goed is, maar ik associeer het ook niet met de klassieke Weizen smaak (banaan, esters).

Ik heb zelf het vermoeden dat het door het gist (WB-06) komt, wat zijn jullie ervaringen met dit type gist? Laat dit een zuurtje achter? Als het volgens jullie niet door het gist komt, wat kan dan nog meer de zurige smaak veroorzaken? Infectie kan je nooit uitsluiten, maar lijkt me stug gezien het zeer uitgebreide schoonmaken. Andere bieren met zelfde manier van schoonmaken waren niet zuur.

Dank voor het meedenken!

Mijn weizen met deze gist was ook zuur de eerste maand nadat ik ze gebotteld had. Daarna is het helemaal weg getrokken en komt een lichte banaan smaakje voor terug

JanEric

Ik heb geen goede ervaringen met WB-06 voor een weizen.
probeer eens de Danstar Muinch Classic, en dan vergisten op 18 graden.
Veel beter resultaat!

seed7

De WB-06 is zeer nauw verwant aan de gist van Duvel. M.i. prima voor een Saison (mogelijk gemixed met T58), een blond of enkel. Niet voor een stijl echte Weizen of Wit

Ingo

TymonK

Na een aantal pogingen met WB06 zijn wij overgestapt op M20 - Bavarian Wheat. Veel fijnere gist vinden wij. Bij 18 gr erg clean. Bij 21 graden volle bak zoet en banaan.....

chthon

Ik heb er nog nooit banaan uitgehaald, wel kruidnagel. M20 is een zeer vergevende gist. Vorig jaar heb ik er een weizen mee gebrouwen in een kamer waar het bijna 30 graden was. Heel snel uitvergist, geen bijsmaken. Laten proeven door mensen die door hun hobby (jagen) vaak in Duitsland komen, en ze waren er zeer enthousiast over.

MO

Helemaal eens, WB06 is een slechte weizen gist. Ben ook groot fan van de M20.

goom

Citaat van: MO op 30-07-2021  10:43 uHelemaal eens, WB06 is een slechte weizen gist. Ben ook groot fan van de M20.
Ik sluit mij hier bij aan

PDGRRR

Citaat van: MO op 30-07-2021  10:43 u[...] Ben ook groot fan van de M20.

Ik ook, al een paar smakelijke tarwebieren mee gebrouwen.

Glas Halfvol

Veel dank voor al jullie reacties! M20 staat op de lijst voor een volgende Weizen :)

Een WIPA die ik gebrouwen heb met wb06 heeft ook het zuurtje, dus het ligt ook niet aan de hoeveelheid hop lijkt me.

Arthur B

Voor wat het waard is, net een WB-06 brouwsel op dat vergist is op 22C (4 dagen) en vervolgens 25C (2 dagen).

Zeker en vast banaan! En zurig zou ik niet zeggen...

Ik zal nog eens een duo op de lijst zetten met de MJ als vergelijking.

Oscar

Citaat van: MO op 30-07-2021  10:43 uBen ook groot fan van de M20.

Dat die gestopt zijn met hun 500 g verpakkingen... Ik snap het niet... :nut:. Ik ben fan... :groots: En de WB06 is een witbier gist !!!  :brouwen:

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.