Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Ons eerste IPA experiment

Gestart door Elsaline, 14-07-2021 22:27 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Elsaline

Beste medebrouwers,

Wij zijn sinds kort met het brouwvirus besmet, maar hebben tot nog toe alleen met arsegan pakketjes gebrouwen.
Nu willen we voor het eerst zelf een lekker hoppige IPA brouwen. We hebben wat gespeeld met BrouwHulp, en willen het recept graag met jullie delen voor advies en feedback! We willen een beetje richting een imperial IPA (dat hebben we in ieder geval in de BrouwHulp aangegeven), maar dan wel met een wat lager alcohol percentage. We hebben als hopsoorten columbus, citra en Cascade tot onze beschikking.

Totaal 20 L
Mouten:
- 3 kg pale ale mout
- 3 kg pilsmout
- 0.8 kg caramout

maischschema: 40 min 65 graden, 20 min 72 graden, 5 min 78 graden
Kooktijd: 90 minuten

Hopgiften:
- 60 minuten: 16 g columbus
- 15 minuten: 40 g citra + 40 g Cascade
- 2 minuten: 22 g Cascade + 22 g citra
- Dryhop: 14 g Cascade + 14 g citra (7 dagen) (we willen mogelijk één deel dryhoppen met alleen citra en één deel met alleen Cascade om zo te ontdekken wat het effect is van dryhoppen met verschillende soorten hop)

Gist: Safale US-05

Begin SG: 1074
Eind SG: 1020
Alcohol%: 7%
EBC: 18
IBU: 83

Daarnaast hebben we eerder met ultramoss gebrouwen en dit nu niet ter onzer beschikking. We vroegen ons af hoe groot hiervan het effect is als we zonder brouwen.

Dank voor het meelezen, en we zijn enorm benieuwd of jullie nog adviezen hebben voor dit recept!

Groet,

Aad & Aal

seed7

Brouwen.
Zonder mos heb je mogelijk wat meer troebelheid.

Ingo

Snelbier

Met seed7 eens.  Gewoon brouwen. Moet lekker bier worden. Citra verveelt (mij) nooit, en die zal de hoofdsmaak vormen..
- UltraMoss gebruik ik soms wel en soms niet, ivm geen duidelijk effect.  Als mijn (eerste) potje leeg is haal ik géén nieuwe  ;)
- Vraag (uit nieuwsgierigheid): waarom Imperial-ipa brouwen met minder alcohol?
  Minder alcohol snap ik wel, maar noem het dan gewoon ipa of American-ipa, als je het in een hokje wil plaatsen.
    Hokjes doen we hier gelukkig niet aan; de norm is 'lekker bier'. Wél handig voor je afnemers om het bier een beetje te benoemen.
- US05 is een relatief trage gist. Reken op een kleine 3 weken vergisting.
   Beetje warme vergisting (Ik vergist hem zelf op 20'C, oplopend naar 23'C)  geeft wat 'fruit' dat best past in een ipa.
Proost,Snelbier

Kramer

Citaat van: Elsaline op 14-07-2021  22:27 u- Dryhop: 14 g Cascade + 14 g citra (7 dagen) (we willen mogelijk één deel dryhoppen met alleen citra en één deel met alleen Cascade om zo te ontdekken wat het effect is van dryhoppen met verschillende soorten hop)

Dat splitsen zou ik zeker doen. Een keer naast elkaar drinken leer je veel van over de hopsoorten. Hou er wel rekening mee dat als je 7 dagen dryhopt je minder hoparoma krijgt dan als je het bijvoorbeeld 3 dagen doet. Dat laatste lijkt me bij deze stijl beter passen.

Elsaline

Dank voor jullie reacties :) We hebben maar direct een brouwdatum geprikt!
Het doel is niet persé inderdaad een imperial ipa, meer om aan te geven wat we als richtlijnen hebben gebruikt in de BrouwHulp.

Ik ben wel benieuwd: waarom verwacht je met 3 dagen dryhoppen meer aroma dan met 7 dagen?

Thanks :D

Kramer

Citaat van: Elsaline op 18-07-2021  12:16 uDank voor jullie reacties :) We hebben maar direct een brouwdatum geprikt!
Het doel is niet persé inderdaad een imperial ipa, meer om aan te geven wat we als richtlijnen hebben gebruikt in de BrouwHulp.

Ik ben wel benieuwd: waarom verwacht je met 3 dagen dryhoppen meer aroma dan met 7 dagen?

Thanks :D

Het is geen vastgestelde wetenschap, maar het idee is dat na een dag of 3 er geen extra aroma meer vrijkomt. Maar een bepaalde hoeveelheid aroma ontsnapt wel via het waterslot. Daardoor zou het aroma weer afnemen. Het effect van hopcreep lijkt ook kleiner als je korter koudhopt. Dat komt omdat veel van de enzymen die hop-creep veroorzaken in de hop zelf blijven en dus niet meer actief zijn als je het hop uit het bier haalt. Een deel zal wel uit de hop in het wort komen en daar nog effect hebben.

Dat gezegd hebbende is het misschien het beste om een keer een split batch te doen waarvan je een deel 7 dagen en een ander 3 dagen koudhopt met dezelfde hoeveelheid. Al deze artikelen zijn veel informatie en absoluut niet noodzakelijk om een goed en lekker bier te brouwen, dus ga vooral aan de slag.

Hieronder wat van de artikelen die ik gelezen heb waardoor ik op deze ideeën kwam:
https://homebrewacademy.com/dry-hopping/
https://beersmith.com/blog/2008/05/21/dry-hopping-enhanced-hops-aroma/
https://brulosophy.com/2015/10/26/dry-hop-length-long-vs-short-exbeeriment-results/

Jaques heeft een link naar een mooi artikel geplaatst wat hop-creep uitlegt: https://www.brewersassociation.org/educational-publications/hop-creep-technical-brief/

Vergelijkbare Topics (7)

41230

Gestart door Esselte


Reacties: 7
Gelezen: 1174

26771

Reacties: 23
Gelezen: 9011

31879

Reacties: 8
Gelezen: 2401

3798

Reacties: 28
Gelezen: 8449

20730

Reacties: 12
Gelezen: 3560

14850

Gestart door Croch


Reacties: 3
Gelezen: 1692


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.