Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Uitspraak Raad van State ambachtelijke brouwerij

Gestart door Jacques, 23-06-2021 11:22 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jacques

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft een uur geleden een uitspraak gedaan
https://www.raadvanstate.nl/uitspraken/@125758/202000346-1-r1/

De uitspraak heeft betrekking op Bierbrouwerij Rigtersbier B.V. in Haaksbergen.
De Raad van State moest zich buigen over de vraag of de brouwerij gezien kon worden als een ambachtelijk bedrijf in de zin van het geldende bestemmingsplan. Dat is het geval naar het oordeel van de Raad van State.
Hiermee is het verzoek om handhavend op te treden tegen de brouwerij definitief afgewezen.

HarryLjoenedu


Jacques

Citaat van: joenedu op 23-06-2021  15:33 uDat zal een opluchting zijn.

Dat denk ik ook.

Overigens heeft deze uitspraak verdergaande consequenties dan alleen voor Rigterbier. Door de Afdeling bestuursrechtspraak is in hoger beroep een uitleg gegeven wat zij verstaat onder een ambachtelijke brouwerij. Daarbij heeft de Afdeling aansluiting gezocht bij Van Dale.

Door de omwonenden werd aangevoerd dat de brouwerij  gelet op het aantal medewerkers van het bedrijf, de (inter)nationale afzetmarkt, de maximale jaarproductie, de in de brouwerij aanwezige gisttanks, de hoeveelheid moutvoorraad, de automatische vul- en labelmachine, het gebruik van een heftruck, het verhuren van de brouwerij aan anderen en het produceren van vulmachines voor verschillende dranken niet gezien kan worden als een ambachtelijk bedrijf.
In reactie hierop heeft de Afdeling het volgende overwogen:
"De rechtbank heeft terecht overwogen dat Rigtersbier B.V. als ambachtelijk bierbrouwerij met een beperkte omvang, in de zin van artikel 10.1, onder a, onder 1, van de planregels kan worden aangemerkt. Gelet op de maximale jaarproductie van de brouwerij van maximaal 800 hectoliter en het produceren van maximaal twee brouwsels per week, heeft de rechtbank terecht overwogen dat het college bij het duiden van Rigtersbier B.V. als kleine brouwerij kon aansluiten bij de uitgangspunten in de "Bijzondere regeling voor brouwerijen" uit het Archief Nederlandse emissierichtlijn lucht. In deze inmiddels vervallen regeling is beschreven dat gesproken kan worden van een kleine brouwerij wanneer minder dan 200.000 hectoliter per jaar wordt geproduceerd en van een zeer kleine brouwerij wanneer één brouwsel per paar dagen wordt gemaakt. De oppervlakte van de productieruimte van 80 m2 en het gemiddelde van vier transportbewegingen per maand voor de aan- en afvoer van goederen heeft het college ook als omstandigheden kunnen aanmerken waaruit blijkt dat vanwege de kleinschaligheid sprake is van een ambachtelijk bedrijf. Het college heeft zich verder op het standpunt kunnen stellen dat het gebruik van machines, zoals de automatische vul- en labelmachine in de brouwerij en de heftruck, in dit geval geen omstandigheid is die afbreuk doet aan de ambachtelijkheid van de bierbrouwerij. Rigtersbier B.V. heeft ter zitting toegelicht dat, in tegenstelling tot grote brouwerijen, meerdere stappen in het productieproces handmatig worden verricht, zoals het vullen van de ketels met mout, het roeren van de inhoud van de ketels en het vullen van de vulmachine met flesjes. De Afdeling ziet geen aanleiding aan deze toelichting te twijfelen. Daarbij betrekt de Afdeling dat ingevolge artikel 10.1, aanhef en onder a, van de planregels ook een zuivelmakerij op het perceel is toegestaan en daarbij ligt het gebruik van machines, evenals bij het brouwen van bier, voor de hand."

CeesM

Dat een onderdeel van de bottelmachine wordt vastgehouden door een lijmklem maakt het al ambachtelijk. ;)

joenedu

Citaat van: Jacques op 23-06-2021  22:03 uDoor de Afdeling bestuursrechtspraak is in hoger beroep een uitleg gegeven wat zij verstaat onder een ambachtelijke brouwerij. Daarbij heeft de Afdeling aansluiting gezocht bij Van Dale.

Dit vond ik ook opmerkelijk: dat eigenlijk helemaal niet precies omschreven werd wat verstaan wordt onder 'ambachtelijk', mooi dat er nu een bepaalde omschrijving ligt.
200.000 hectoliter is nogal wat!

Jacques

Citaat van: joenedu op 24-06-2021  08:27 uDit vond ik ook opmerkelijk: dat eigenlijk helemaal niet precies omschreven werd wat verstaan wordt onder 'ambachtelijk', mooi dat er nu een bepaalde omschrijving ligt.

Het gebeurt vaker dat in rechtelijke uitspraken aansluiting wordt gezocht bij het algemeen spraakgebruik en bij omschrijvingen die in de dikke Van Dale staan.

Het is inderdaad mooi dat er een uitspraak is gedaan wat verstaan moet worden onder een ambachtelijke brouwerij (lees craftbrouwerij). De brouwketel hoeft dus niet met hout gestookt te worden en er hoeft ook niet met de hand geroerd te worden.  :)

seed7

Citaat van: joenedu op 24-06-2021  08:27 uDit vond ik ook opmerkelijk: dat eigenlijk helemaal niet precies omschreven werd wat verstaan wordt onder 'ambachtelijk', mooi dat er nu een bepaalde omschrijving ligt.

"Ambachtelijk" zoals omschreven in het bestemmingsplan. In dat bestemmingsplan had het ook Rotjeknor of Ronde Dobbelsteen kunnen heten.

De grap is dat kaas maken noch bier brouwen ambachten zijn en dat ze wel in het betreffende bestemmingsplan passen. In een ander dorp kan het weer anders zijn.

Ingo

Jacques

Citaat van: seed7 op 24-06-2021  22:26 u"Ambachtelijk" zoals omschreven in het bestemmingsplan. In dat bestemmingsplan had het ook Rotjeknor of Ronde Dobbelsteen kunnen heten.

De grap is dat kaas maken noch bier brouwen ambachten zijn en dat ze wel in het betreffende bestemmingsplan passen. In een ander dorp kan het weer anders zijn.

Ingo

Niet helemaal. Het klopt dat het gaat om de uitleg van de bepaling van een specifiek bestemmingsplan maar het is niet zo dat er allerlei verschillende definities zijn opgenomen zijn in de regels van bestemmingsplannen voor wat betreft ambachtelijke bedrijven en brouwerijen. Het wiel wordt niet steeds opnieuw uitgevonden...

Gerb

Ik kan me aan de andere kant voorstellen dat als er echt zoveel herrie wordt gemaakt tot diep in de nacht dat het wel erg irritant kan zijn. Bierbrouwerij of niet.

CeesM

Citaat van: Gerb op 25-06-2021  09:03 uIk kan me aan de andere kant voorstellen dat als er echt zoveel herrie wordt gemaakt tot diep in de nacht dat het wel erg irritant kan zijn. Bierbrouwerij of niet.
Bij het ambachtelijk bierbrouwen komt vrijwel geen geluid vrij dat boven de norm van geluidsoverlast komt. In het zelfde gebouw is een Pannenkoekenrestaurant gevestigd, zou daar de geluidsoverlast niet vandaan komen?
Maar daar kunnen ze ook niets tegen doen als de pannenkoeken op ambachtelijke wijze bereidt wordt. ;)

Gerb

Citaat van: CeesM op 25-06-2021  10:13 uBij het ambachtelijk bierbrouwen komt vrijwel geen geluid vrij dat boven de norm van geluidsoverlast komt. In het zelfde gebouw is een Pannenkoekenrestaurant gevestigd, zou daar de geluidsoverlast niet vandaan komen?
Maar daar kunnen ze ook niets tegen doen als de pannenkoeken op ambachtelijke wijze bereidt wordt. ;)
Bij het ambachtelijk bierdrinken kan er wel veel geluid vrijkomen, weet ik uit ervaring.

HarryL

Citaat van: Gerb op 25-06-2021  12:39 uBij het ambachtelijk bierdrinken kan er wel veel geluid vrijkomen, weet ik uit ervaring.

Dat kan ik bevestigen  :nut: :proost:

Vergelijkbare Topics (7)

26540

Reacties: 19
Gelezen: 7912

33997

Reacties: 3
Gelezen: 1772

32476

Reacties: 7
Gelezen: 2845

3991

Gestart door raymund


Reacties: 7
Gelezen: 5155


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.