Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Nessumer Witbier

Gestart door Sir Wicked III, 02-06-2021 09:08 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Sir Wicked III

Hallo medebrouwers,

We zijn van plan om vrijdag ons eerste witbier te brouwen.
Ik ben in BrouwHulp aan het stoeien geweest en kom na wat grasduinen door de verschillende recepten op het forum uit op het volgende:


Volume:          39 liter
Begin SG:       1049
Geschat eind:1012
Alc.                 4.9 vol%
IBU:               13
EBC:              7

Vergistbaar:
4.50 kg tarwemout
4.00 kg Pilsmout

Maischen: 
10 min 55°C
30 min 63°C
20 min 72°C
10 min 78°C

Koken: totaal 60 minuten
35,0 g Hallertau Tradition (4,9% alfa), 60 min
10,0 g Hallertau Tradition (4,9% alfa), 10 min
10,0 g koriander, 10 min
15.0 g sinaasappelschil bitter, 10 min

Gist:
20,0 Mangrove Jack's M21 Belgian Wit


Is dit maischschema wat realistisch voor een witte? En met betrekking tot de koriander en sinaasappelschil, te safe of juist niet?

 :biersmile:

Hop meneer

Ik heb op Koningsdag een witbier met sinaasappelschil en korianderzaak gebrouwen. 29 L met 15 gram getoast korianderzaad en de rasp van 6 sinaasappels, Mangrove Jacks M47 gist. 45% tarwemout, 45% pilsmout, 10% torrefied wheat. 25 g E.K Goldings op 30miniuten en 25 g Wilde hop bij vlamuit.

1 staps maisch 45min op 67c, uitmaischen 10 min 78c,. 60 min koken. SG 1.043 - eind SG 1.014, 3.8% alcohol.

Het resultaat is een lekker fris en rond witbier, licht zuurtje en de tropische smaken zijn goed aanwezig, maar niet overheersend.

Waarom heb je de 55 ºC maischstap?

Sir Wicked III

 
Citaat van: Hop meneer op 02-06-2021  09:23 uWaarom heb je de 55 ºC maischstap?

55°C maischstap vanuit het brouwprogramma. Zit hier ook wat aan te twijfelen, aangezien er geen ongemout in zit. Misschien die skippen en toch bij 63°C starten.

 :biersmile:

Hop meneer

Citaat van: Sir Wicked III op 02-06-2021  09:46 u55°C maischstap vanuit het brouwprogramma. Zit hier ook wat aan te twijfelen, aangezien er geen ongemout in zit. Misschien die skippen en toch bij 63°C starten.

 :biersmile:

Dat lijkt mij een goed plan!



Fractus

Mijn ervaring is dat de hoeveelheid smaak die van koriander komt heel erg kan verschillen, afhankelijk van hoe vers de zaadjes zijn, hoe fijn je ze maalt, etc. Ik zou het gewoon proberen zo, met die 10 gram zou je een redelijke koriandersmaak moeten krijgen, die niet overheerst.

De 15 g sinaasappelschil lijkt me ook prima als uitgangspunt, mocht je echt iets missen in je brouwsel kun je dat meenemen voor de volgende keer.

De M21 zit vrij laag qua vergistingsgraad, dus afhankelijk van hoe zoet je je bier wilt hebben kun je de 63 graden stap wat langer doen. Ik zou ook de 55 graden stap skippen, eerst maar eens kijken hoe dit bevalt. Mocht je het gevoel hebben dat je te weinig schuim hebt, kun je die 55 graden stap de volgende keer toevoegen ;)

Hou ook een oogje op je vergistingstemperatuur, zeker met deze warmte

Sir Wicked III

Citaat van: Fractus op 02-06-2021  12:34 uDe M21 zit vrij laag qua vergistingsgraad, dus afhankelijk van hoe zoet je je bier wilt hebben kun je de 63 graden stap wat langer doen.
Korter is zoeter en langer is droger op 63°C?

Citaat van: Fractus op 02-06-2021  12:34 uHou ook een oogje op je vergistingstemperatuur, zeker met deze warmte
Dat zal geen probleem zijn. We vergisten gecontroleerd in een gistkast.

Jacques

Citaat van: Sir Wicked III op 02-06-2021  13:21 uKorter is zoeter en langer is droger op 63°C?

In principe ja. Echter zoeter en droger zijn van veel meer factoren afhankelijk. Denk daarbij aan de hoeveelheid hop, de gebruikte gist en wel of niet koudhoppen.
Het maischproces heeft minder invloed op de smaak van je bier dan wel eens gedacht wordt...

Eric v B

Citaat van: Jacques op 02-06-2021  22:49 uIn principe ja. Echter zoeter en droger zijn van veel meer factoren afhankelijk. Denk daarbij aan de hoeveelheid hop, de gebruikte gist en wel of niet koudhoppen.
Het maischproces heeft minder invloed op de smaak van je bier dan wel eens gedacht wordt...

...en brouwzouten, heb ik vorige week in het filmpje van Koen gezien.

Sir Wicked III

Citaat van: Eric v B op 02-06-2021  23:18 u...en brouwzouten, heb ik vorige week in het filmpje van Koen gezien.

Heb de presentatie even vluchtig bekeken. Hier ga ik vanavond even goed voor zitten met een noteblokje en een biertje!

 :biersmile:

Jacques

Citaat van: Eric v B op 02-06-2021  23:18 u...en brouwzouten, heb ik vorige week in het filmpje van Koen gezien.

Klopt. Dit is iets waar ik al jaren op wijs op dit forum...  :)

In 2005 schreef ik dat al...  :)
https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,1004.msg33819.html#msg33819

Vergelijkbare Topics (7)

30048

Reacties: 14
Gelezen: 4193

5375

Reacties: 67
Gelezen: 29372

42186

Reacties: 8
Gelezen: 1534

23264

Reacties: 18
Gelezen: 6355

41182

Reacties: 16
Gelezen: 2108


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.