Hoe maak ik het recept vanuit de ingrediënten? Marylou van Verdunt

Gestart door Geloofhopenliefde, 20-03-2021 02:00 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Geloofhopenliefde

Allereerst, ik ben nieuw op het forum!
Ik zal mij binnenkort even voorstellen op de daarvoor bestemde plek. Sinds 2020 zijn we met twee vrienden thuis IPA's aan het brouwen met onze BrewMonk en we hebben er erg veel plezier in en zelf een paar leuke recepten ontwikkelt.

Nu is één van mijn alltime favoriete bieren de Marylou van Verdant. Ik wil binnenkort een poging doen om een variatie op dat bier te maken. De mouten, hoppen en gisten hebben ze vrijgegeven, maar de verhoudingen uiteraard niet. Ik hoef ook geen kopie van het bier te brouwen, dan koop ik het wel, maar ik zou graag zelf eens een biertje maken die er op lijkt.

De ingrediënten zijn:
Malt: Extra Pale Ale, Golden Promise, Dextrin, Oats, Caragold, Premium Cara, Flaked Wheat
Hops: Mandarina Bavaria, Citra, Mosaic, Nelson Sauvin
Yeast: London Ale III

Deze heb ik allemaal in huis, maar ik worstel met:

- Verhoudingen. Hoeveel gram hop per soort?
- Kooktijd. Welke hop is de basishop met de langste kooktijd?
- Hoe bereiken we dat echte NEIPA effect, in de dryhop?

Het doel is 20 liter opbrengst, ons rendement is zo'n 85%.
Iemand die tips heeft?

Martijn0172

Verdant heeft hun volledig recept bekend gemaakt voor een van hun neipa's. Dat zal je waarschijnlijk al je op weg helpen

https://www.themaltmiller.co.uk/product/verdant-even-sharks-need-water-neipa/

Rinus

Leuke website! Ik kwam al snuffelend nog een hele verzameling recepten tegen. Ze staan onder Legacy Recipes
Je navigeert er naartoe via de home page en dan helemaal onderaan aan de linkerkant op "Legacy Recipes" klikken.
Of via deze link: https://www.themaltmiller.co.uk/myrecipe_dc/reclistall.php

Ik zag al heel wat leuke recepten voor deze zomer staan....

JanDeGraaff

Als je een Verdant kloon gaat brouwen, zou ik de Lallemand Verdant IPA gist gebruiken. Dat is een Londen Ale III afstammeling die geïsoleerd is uit de gist pool van de Verdant brouwerij.

Voor wat betreft hoe de NEIPA te brouwen: The Craft Beer Channel heeft er zelf een gebrouwen met behulp van Verdant. In twee delen op youtube: hier deel 1

En er is veel te vinden op dit forum en op het internet als je zoekt op NEIPA.

Pieter1954

Probleem is dat bij de recepten met deze gist geadviseerd wordt om geforceerd te carboniseren en zeker niet op fles te hergisten.
Ik denk dat er niet zoveel hobbybrouwers deze mogelijkheid hebben. Ik zeker niet terwijl ik toch best zo'n NEIPA zou willen proberen.

Eriks

Citaat van: Pieter1954 op 20-03-2021  12:51 uProbleem is dat bij de recepten met deze gist geadviseerd wordt om geforceerd te carboniseren en zeker niet op fles te hergisten.
Ik denk dat er niet zoveel hobbybrouwers deze mogelijkheid hebben. Ik zeker niet terwijl ik toch best zo'n NEIPA zou willen proberen.

Dat doen ze enkel om de zuurstof inslag te verminderen
Ik heb toevallig deze uitzending ook gezien en in mijn laatste bestelling met brouwspullen zit exact wat ze hierin maken (heb alleen net iets andere hoppen gekozen die mij lekkerder leken en ook bij deze stijl horen) Mijn plan is om onder zeer lichte druk te vergisten (natuurlijke druk, dus niet forceren) en iets voor het bottlen koolzuur kwijt te raken zodat het bottlen normaal kan en alsnog een hergisting op de fles. Ik heb al eens eerdere een NEIPA gebrouwen, misschien ben ik niet zn fijnproever maar merkte weinig van oxidatie. Ik zou het gewoon proberen! :biersmile:

JanDeGraaff

Citaat van: Eriks op 20-03-2021  14:28 uDat doen ze enkel om de zuurstof inslag te verminderen
Precies, en dan ook in combinatie met de NEIPA stijl waarbij de (koud)hopsmaken de boventoon voeren die erg zuurstof-gevoelig zijn.
Je kunt prima andere stijlen met deze gist brouwen en hergisten op fles. Ik heb recentelijk een APA met de Verdant IPA vergist en gebotteld, dat ging prima. Het blijft een London Ale III type gist.

Jacques

Citaat van: Pieter1954 op 20-03-2021  12:51 uProbleem is dat bij de recepten met deze gist geadviseerd wordt om geforceerd te carboniseren en zeker niet op fles te hergisten.
Ik denk dat er niet zoveel hobbybrouwers deze mogelijkheid hebben. Ik zeker niet terwijl ik toch best zo'n NEIPA zou willen proberen.

Ik heb een NEIPA gebrouwen met de Lallemand Verdant IPA gist. Daarbij een traditionele hergisting op de fles uitgevoerd. Het bier is inmiddels een kleine 2 maanden oud en er weinig te merken van oxidatie. Wel heb ik op 20 liter bier 0,5 g Antioxin SBT toegevoegd. Dat is een effectieve antioxidant.

Pieter1954

Citaat van: Jacques op 20-03-2021  22:03 uIk heb een NEIPA gebrouwen met de Lallemand Verdant IPA gist. Daarbij een traditionele hergisting op de fles uitgevoerd. Het bier is inmiddels een kleine 2 maanden oud en er weinig te merken van oxidatie. Wel heb ik op 20 liter bier 0,5 g Antioxin SBT toegevoegd. Dat is een effectieve antioxidant.
Dank voor je bericht Jacques.
Dan ga ik het toch proberen. 'T Wort Wat gaat op de brouwdag van 17 april dit bier brouwen. De ingrediëntenpakketten kunnen besteld worden.
Dat ga ik dan maar doen.

In de recepten van de cursus van het Bergsche Bierbrouwers Gilde zie je dat vaak gebruik gemaakt wordt van ascorbinezuur (=vitamine C). Is dat ook bedoeld als antioxidant?

Jacques

Citaat van: Pieter1954 op 20-03-2021  22:51 uIn de recepten van de cursus van het Bergsche Bierbrouwers Gilde zie je dat vaak gebruik gemaakt wordt van ascorbinezuur (=vitamine C). Is dat ook bedoeld als antioxidant?

Ja. Het is één van de drie werkzame stoffen van Antioxin SBT. De andere stoffen zijn kaliummetabisulfiet en gallotanninen (looistoffen).

Rinus

Op welk moment voeg je de antioxidanten ook al weer toe?
Ik heb het wel in huis maar nog nooit gebruikt, zal eens een keer een proef doen met een gedeelte v.d. batch. (volgens mij heeft Jacques dat ook al eens gedaan?)

Pieter1954

Het gaat nu een beetje off-topic allemaal.Maar waar koop je dit? Braumarkt en Unibrew hebben het niet.
Kun je ook gewoon Vitamine C pillen gebruiken of zitten daar bestanddelen in die niet "kunnen" met bier?

Rinus

Citaat van: Pieter1954 op 21-03-2021  09:59 uHet gaat nu een beetje off-topic allemaal.Maar waar koop je dit? Braumarkt en Unibrew hebben het niet.
Kun je ook gewoon Vitamine C pillen gebruiken of zitten daar bestanddelen in die niet "kunnen" met bier?
Alleen ascorbinezuur hebben ze wel, SBT zag ik inderdaad ook niet.

JanDeGraaff

Antioxin SBT is niet overal te koop. De 'beste' plek is bij Mr. Malt in Italië.
Nadeel is dat het per kilo gaat en met 100 gram kun je al ongelooflijk veel bier brouwen.
Een gezamelijke inkoop-actie is eigenlijk de beste oplossing. Die heb ik al eens eerder voor 3 kilo gedaan; dat werkte goed. Zie hier, ook voor achtergrond info.

Jacques

Citaat van: Rinus op 21-03-2021  09:31 uOp welk moment voeg je de antioxidanten ook al weer toe?
Ik heb het wel in huis maar nog nooit gebruikt, zal eens een keer een proef doen met een gedeelte v.d. batch. (volgens mij heeft Jacques dat ook al eens gedaan?)

Het het beste effect gebruik je het zowel tijdens het maischen als ook bij het bottelen.
Het middel vermindert de werking van de zogenaamde LOX-enzymen tijdens het maischen. Hierdoor worden er minder aldehyden gevormd die later een oxidatiesmaak kunnen geven.
Door het middel bij het bottelen toe te voegen (niet mee koken met bottelsuiker!) is het een antioxidant waardoor je minder snel last krijgt van oxidatie. Voor een brouwsel met veel koudhop is dat gunstig.

Gebruik er niet te veel van. Voor het maischen volstaat 0,5 tot 1 g per 10 liter afhankelijk van het doel SG. Voor het bottelen 0,2 tot 0,3 g per 10 liter. Vooral tijdens het bottelen geldt dat overdaad schaadt. Het kan een vervelende zwavelachtige smaak geven

Rinus

Bedankt Jacques voor het antwoord, dan zal ik qua dosering voorzichtig zijn en aan de onderkant blijven.

Vergelijkbare Topics (7)

1893

Reacties: 32
Gelezen: 10267

17612

Reacties: 5
Gelezen: 2444

31859

Reacties: 20
Gelezen: 3666

16394

Gestart door René K


Reacties: 17
Gelezen: 6640

30425

Reacties: 1
Gelezen: 1338

40199

Reacties: 7
Gelezen: 1484


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.