Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Bestellen vloeibare gist

Gestart door Tonnie, 26-01-2021 14:01 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Tonnie

Ik heb voor de eerste keer vloeibare gist besteld (Wyeast) en zag na levering op de verpakking dat de gist gekoeld moet worden bewaard. Weet iemand hoelang de gist bij kamertemperatuur mag worden bewaard? Als dit helemaal niet mag dan kan je deze gist toch nooit online bestellen? Tijdens het transport is het sowieso niet gekoeld en je moet dan ook nog maar hopen dat de leverancier het wel in de koelkast heeft bewaard.

hans_nwk

De meeste leveranciers stoppen een koelpakje bij de gist.
Bij kamertemperatuur moet je het snel gebruiken.

Als je het voedingszakje niet kapotslaat zal de gist door de temperatuur actief worden en binnen de korste keren zonder voeding zitten en qua vitaliteit heel snel achteruit gaan.
Als je gaat brouwen uit de koelkast halen, max 1 dag van tevoren en smack pack "smacken".

Tonnie

Besteld bij Braumarkt en er zat helaas geen koelpakje bij. De gist lijkt het ook niet (meer) te doen :-(. Eens kijken of ik mijn bier nog kan redden.

vanderhoeve

Het kan een paar dagen duren voordat het zakje opzwelt na het smacken.

Jacques

Citaat van: hans_nwk op 26-01-2021  14:07 uAls je gaat brouwen uit de koelkast halen, max 1 dag van tevoren en smack pack "smacken".

Bij oudere en slecht bewaarde verpakkingen is het verstandig eerder het binnenzakje kapot te slaan.
Zodra de verpakking begint te bollen kun je de verpakking in de koelkast leggen. Op de dag van het brouwen haal je de verpakking als eerste wat je doet uit de koelkast. Daarna ga je het water opwarmen...

CeesM

Citaat van: Tonnie op 26-01-2021  16:57 uBesteld bij Braumarkt en er zat helaas geen koelpakje bij. De gist lijkt het ook niet (meer) te doen :-(. Eens kijken of ik mijn bier nog kan redden.

Citaat van: vanderhoeve op 26-01-2021  17:02 uHet kan een paar dagen duren voordat het zakje opzwelt na het smacken.

Om die redenen hou ik het bij korrelgist. ::)

Gerb

Er bestaat geen exacte grens hoe lang een gist buiten de koelkast mag worden gehouden. Een gist legt niet zomaar het loodje als die zonder voedsel zit. Door het opsturen verwacht ik niet veel effect op de gist, mits er niet te veel temperatuurwisselingen of extreme temperaturen zijn geweest. Als je twijfelt of de gist het nog doet, kan je een week van te voren smacken.  Na opzwellen zet je hem in de koelkast en kun je er mee brouwen.

Vergelijkbare Topics (7)

14118

Gestart door Hopmans


Reacties: 9
Gelezen: 3330

2419

Gestart door Jupiler


Reacties: 22
Gelezen: 14698

39771

Gestart door subway


Reacties: 5
Gelezen: 1271

32149

Reacties: 20
Gelezen: 5842

25570

Gestart door jank


Reacties: 3
Gelezen: 2045


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.