Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


NEIPA | eerste probeersel

Gestart door geoffreyvs, 19-08-2020 09:44 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

geoffreyvs

Ik wil graag eens een NEIPA brouwen thuis, graag jullie meningen ! =)


Brew Method: All Grain

Style Name: Specialty IPA: New England IPA

Boil Time: 60 min

Batch Size: 20 liters (fermentor volume)

Boil Size: 25 liters

Boil Gravity: 1.057

Efficiency: 75% (brew house)


STATS:

Original Gravity: 1.068

Final Gravity: 1.018

ABV (standard): 6.48%

IBU (tinseth): 38.37

EBC: 11.66



FERMENTABLES:

4.5 kg - Pale Ale (78.3%)

0.6 kg - Wheat (10.4%)

0.15 kg - Château Vienna (2.6%)

0.5 kg - Flaked Oats (8.7%)


MAISCH:

Temperature — 67 °C — 60 min


HOPS:

25 g - Citra, Type: Pellet, AA: 11, Use: Boil for 5 min, IBU: 6.54

35 g - Amarillo, Type: Pellet, AA: 8.6, Use: Boil for 5 min, IBU: 7.16

30 g - Citra, Type: Pellet, AA: 11, Use: Whirlpool for 15 min at °C, IBU: 8.25

40 g - Amarillo, Type: Pellet, AA: 8.6, Use: Whirlpool for 15 min at °C, IBU: 8.6

25 g - Mosaic, Type: Pellet, AA: 12.5, Use: Whirlpool for 15 min at °C, IBU: 7.81

25 g - Citra, Type: Pellet, AA: 11, Use: Dry Hop for 7 days

50 g - Amarillo, Type: Pellet, AA: 8.6, Use: Dry Hop for 7 days

30 g - Mosaic, Type: Pellet, AA: 12.5, Use: Dry Hop for 7 days


YEAST:

Wyeast - London Ale III 1318


Target WATER PROFILE:

Profile Name: Haasdonk water

Bachess

Hi,
Lijkt me een prima recept. Wat tips:
- doe minder hop in de kook en meer in de wirlpool. Dus 25 gram op 5 min en de rest in de wirlpool.
- op welke temperatuur doe je de wirlpool? Houd die onder de 80 graden om bitters te voorkomen.
- mosaic doet het beter aan de hot-side
- houd 150 ppm Cl aan en 100 ppm SO4
- probeer zuurstof te vermijden bij het drooghoppen. Kun je onder druk in bv een keg drooghoppen?
- ik hield de temperatuur na de hoofdfermentatie op 14 graden om de gist af te nemen om vervolgens te drooghoppen op 1 graad. Hierdoor minder kans op hopcreep
- drooghoppen kun je beter een kortere periode doen, na 2 dagen gebeurt er nog weinig meer.

Succes
Menno

Johan_vL

Mee eens, meer hop in de whirlpool ipv de kook. Ik dacht dat 25% van het eind IBU normaliter bij een NEIPA uit de kook moet komen. De rest whirlpool en koudhop.
Wat ook gebruikelijk is bij NEIPA is drooghoppen bij 3 dagen dus met volle vergisting en daarna op 7 dagen. Dit omdat de gist die je gebruikt hopsmaken kan omzetten.

Bachess

Klopt, van die IBU maar in een neipa hoef je maar 25 IBU te hebben. Persoonlijk vind ik 10 voldoende.
Tijdens de vergisting is ok, maar let op dat de vergisting veel hopsmaken "wegblaast". Aan de andere kant heb je minder zuurstofinslag door de bescherming van de CO2


geoffreyvs

Citaat van: Bachess op 19-08-2020  15:10 uHi,

- mosaic doet het beter aan de hot-side


Hi, wat bedoel je met de hot-side? =-

joenedu

Citaat van: geoffreyvs op 20-08-2020  13:31 uHi, wat bedoel je met de hot-side? =-

Hop toevoegen aan de warme kant van het brouwen, dus FWH (First Wort Hop, al bij het spoelen hop toevoegen) of bij het koken.

Vergelijkbare Topics (7)

39260

Reacties: 23
Gelezen: 3922

26244

Reacties: 12
Gelezen: 4272

42595

Reacties: 9
Gelezen: 1681

30272

Gestart door tdb


Reacties: 6
Gelezen: 1903

34740

Reacties: 21
Gelezen: 3901


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.