Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Het is weer tijd voor Vlierbloesem

Gestart door GvB84, 22-05-2020 16:35 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

GvB84

Het is weer tijd voor het plukken van Vlierbloesem. Ik heb laatst 30 g gedroogd gekocht. Ik ben nu druk op zoek naar Vlierstruiken. Ik ben niet echt een botanicus, maar dit vind ik wel leuk.
Onderstaand recept wil ik eens gaan proberen. Ik ben nu van plan om de 30 g Vlierbloesem 10 min voor einde kook toe te voegen. Mocht ik de smaak nog niet voldoende vinden, wil ik een thee trekken van Vlier en deze tijdens de nagisting toevoegen.
Iemand ervaring met Vlier in bier? Tips zijn van harte welkom.


Vlierbloesem Pale Ale
American Pale Ale

5.6% / 13.4 °P

Brewster Beacon 30 L
79.4% efficiency

Batch Volume: 23 L
Boil Time: 60 min
Mash Water: 19.96 L
Sparge Water: 11.65 L
Total Water: 31.61 L
Boil Volume: 27.77 L
Pre-Boil Gravity: 1.045

Vitals
Original Gravity: 1.054
Final Gravity: 1.011
IBU (Tinseth): 47
Color: 15.8 EBC

Mash
Strike Temp — 71.5 °C
Temperature — 67 °C — 60 min
Temperature — 78 °C — 10 min

Malts (4.8 kg)
4.5 kg (90.9%) — Maris Otter Pale Malt, Maris Otter — Grain — 5.9 EBC
300 g (6.1%) — Cara — Grain — 120 EBC
Other (150 g)
150 g (3%) — Sugar, Table (Sucrose) — Sugar — 2 EBC

Hops (100 g)
15 g (25 IBU) — Simcoe 13% — First Wort
25 g (15 IBU) — Simcoe 13% — Boil — 10 min
60 g (7 IBU) — Simcoe 13% — Aroma — 15 min hopstand @ 75 °C
30 g — elderflower — Boil — 10 min

Miscs
5.79 g — Gypsum (CaSO4) — Mash
5 ml — Lactic Acid 80% — Mash
2.32 g — Gypsum (CaSO4) — Sparge
1.75 ml — Lactic Acid 80% — Sparge

Yeast
1 pkg — Mangrove Jack's M42 New World Strong Ale
Fermentation
Primary — 18 °C — 14 days


oneman

Vlierbloesem is een delicaat goedje. Ik zou het niet meekoken maar hoogstens in de hopstand doen. Zelfs dan vraag ik me af wat ervan over blijft.

Zelf heb ik ervaring met vlier-"champagne". Daarbij gaat de vlier gewoon in de eerst gisting mee gedurende 4 à 5 dagen. Ik vermoed dat je bij bier de vlierbloesem beter als een soort drooghop kan behandelen.

GvB84

Citaat van: oneman op 22-05-2020  18:53 uVlierbloesem is een delicaat goedje. Ik zou het niet meekoken maar hoogstens in de hopstand doen. Zelfs dan vraag ik me af wat ervan over blijft.

Zelf heb ik ervaring met vlier-"champagne". Daarbij gaat de vlier gewoon in de eerst gisting mee gedurende 4 à 5 dagen. Ik vermoed dat je bij bier de vlierbloesem beter als een soort drooghop kan behandelen.

Dat zou ik wel willen, alleen ben ik bang dat Vlier veel wilde gisten bevat.

hobbybob

Hier wordt meerdere keren per jaar met vlierbloesem gebrouwen.

- Drooghop ( wel wordt de bloesem minimaal 24 uur in de vriezer bewaard voor toevoegen) geeft verreweg het beste resultaat. 5gr/ltr.

- vlierbloesemsiroop als suikerstort in een Tripel werkt ook. Tot 20% van de stort.

- als aromahop gift 10 min koken tot nu toe 4gr/ltr, dit jaar ga ik 10gr/ltr proberen.

Ik heb nog nooit een besmetting door de vlierbloesem gehad.

Het beste bier brouw jezelf.


GvB84

Citaat van: hobbybob op 22-05-2020  20:23 uHier wordt meerdere keren per jaar met vlierbloesem gebrouwen.

- Drooghop ( wel wordt de bloesem minimaal 24 uur in de vriezer bewaard voor toevoegen) geeft verreweg het beste resultaat. 5gr/ltr.

- vlierbloesemsiroop als suikerstort in een Tripel werkt ook. Tot 20% van de stort.

- als aromahop gift 10 min koken tot nu toe 4gr/ltr, dit jaar ga ik 10 g/ltr proberen.

Ik heb nog nooit een besmetting door de vlierbloesem gehad.

Bedankt voor de tips. Ik ga op zoek naar vlierstruiken. 10 g/l 10 min meekoken. Ik kan dan altijd nog toevoegen tijdens de nagisting.

beermenke

Vliersiroop maken, toevoegen einde hoofdgisting
Ook łekker als limonade

oneman

Citaat van: GvB84 op 22-05-2020  19:35 uDat zou ik wel willen, alleen ben ik bang dat Vlier veel wilde gisten bevat.

Over wilde gisten hoef je je niet druk te maken. Wijnmakers hebben altijd wilde gisten uit hun fruit. Die overleven de strijd met de toegevoegde edelgist echt niet.

GvB84

Ik heb net Vlierbloesem geplukt en ontdaan van steeltjes. Ik heb nu 240 g. Ik zie wel dat de bloempjes snel verwelken. Ik ga er dan toch maar een siroop van maken.

oneman

Citaat van: GvB84 op 24-05-2020  14:15 uIk heb net Vlierbloesem geplukt en ontdaan van steeltjes. Ik heb nu 240 g. Ik zie wel dat de bloempjes snel verwelken. Ik ga er dan toch maar een siroop van maken.

Een beetje verwelken is geen probleem. Sterker nog, dat is een beproefde methode om de bloemetjes van de steeltjes te krijgen. Dan verpak je de schermen 24 uur in een afgesloten zak. Daarna kun je de bloemetjes grotendeels van de steeltjes schudden. Dan komen er ook minder mini-steeltjes mee dan bij het handmatig rissen van de bloemetjes...

GvB84

Citaat van: oneman op 24-05-2020  14:18 uEen beetje verwelken is geen probleem. Sterker nog, dat is een beproefde methode om de bloemetjes van de steeltjes te krijgen. Dan verpak je de schermen 24 uur in een afgesloten zak. Daarna kun je de bloemetjes grotendeels van de steeltjes schudden. Dan komen er ook minder mini-steeltjes mee dan bij het handmatig rissen van de bloemetjes...

Dan gaat het vast goedkomen. De geur is in ieder geval erg aangenaam.

DoubleW

Je moet de juiste vlierbloesem plukken want er zijn verschillende varieteiten. Als het naar kattepis ruikt, niet goed.
Bloesem geeft aroma dat gaat kapot en weg in het koken dus beter om in tweede vergisting te drooghoppen.
Simcoe is een goede hop maar Cascade ook of Willamette met bloesem
Vergisting kan in een week: m42 gebruik ik zelf voor donkere bieren, Nottingham voor ales of S04 of Windsor. Goede uitvlokking.
Succes met je vlierebier

GvB84

Citaat van: DoubleW op 24-05-2020  18:23 uJe moet de juiste vlierbloesem plukken want er zijn verschillende varieteiten. Als het naar kattepis ruikt, niet goed.
Bloesem geeft aroma dat gaat kapot en weg in het koken dus beter om in tweede vergisting te drooghoppen.
Simcoe is een goede hop maar Cascade ook of Willamette met bloesem
Vergisting kan in een week: m42 gebruik ik zelf voor donkere bieren, Nottingham voor ales of S04 of Windsor. Goede uitvlokking.
Succes met je vlierebier

De bloesem ruikt zoetig. Zeker geen kattenpis. De siroop proeft heerlijk.
Simcoe en Cascade heb ik in huis. Daar ga ik nog even over nadenken.
De M42 gist heb ik ook in huis. Het is mijn favoriete gist voor stouts e.d. Het is een vrij neutrale/cleane gist. Ik ga vergisten op 18 graden. Ik ga het gewoon eens proberen met deze gist. Ook geschikt voor IPA staat op de verpakking.

D.R.K.

Citaat van: hobbybob op 22-05-2020  20:23 uHier wordt meerdere keren per jaar met vlierbloesem gebrouwen.

- Drooghop ( wel wordt de bloesem minimaal 24 uur in de vriezer bewaard voor toevoegen) geeft verreweg het beste resultaat. 5gr/ltr.

- vlierbloesemsiroop als suikerstort in een Tripel werkt ook. Tot 20% van de stort.

- als aromahop gift 10 min koken tot nu toe 4gr/ltr, dit jaar ga ik 10gr/ltr proberen.

Ik heb nog nooit een besmetting door de vlierbloesem gehad.

Het beste bier brouw jezelf.

Wij hebben hier laatst vlierbloesem siroop thuis gemaakt, ging een kg suiker per liter vlierbloesem water in ( vlierbloesem een 24 uur laten weken in water voor toevoegen van suiker). Is dit dezelfde verhouding die jij gebruikt hebt om het als suikerstort bij de Tripel te doen?
En heb jij ervaring om de siroop als bottle suiker toe te voegen, bv een 10 a 15 ml per flesje

alvast bedankt
Groet
Thomas

GvB84

Ik heb afgelopen donderdag bovenstaand bier gebrouwen. Ik het 1 liter Vlierbloesem thee van 240 g verse Vlierbloesem 10 min voor einde kook toegevoegd. Er bloeit hier in de buurt heel erg veel Vlier dus als ik de smaak te weinig vind, kan ik tijdens de nagisting of bij bottelen nog extra bijvoegen.
Het monster na koelen smaakte al erg goed.
Wat wel bijzonder is is mijn eind sg. Ik ben uitgekomen op 1061. Dat zou een brouwzaalrendement zijn van 85%. Een nieuw persoonlijk record met mijn brouwautomaat.

hobbybob

Citaat van: D.R.K. op 30-05-2020  08:47 uWij hebben hier laatst vlierbloesem siroop thuis gemaakt, ging een kg suiker per liter vlierbloesem water in (vlierbloesem een 24 uur laten weken in water voor toevoegen van suiker). Is dit dezelfde verhouding die jij gebruikt hebt om het als suikerstort bij de Tripel te doen?
En heb jij ervaring om de siroop als bottelsuiker toe te voegen, bv een 10 a 15 ml per flesje

Alvast bedankt
Groet
Thomas
Methode siroop is gelijk als hier, heb het nog nooit gebruikt als bottelsuiker.

Afgelopen donderdag weer een vlierbloesem tripel gebrouwen.

Deze krijgt ook vlierbloesem koudhop.

GvB84

Vandaag weer lekker aan het plukken geweest. Ik heb nu 4 Grolsch beugels met vlierbloesemsiroop. 200 g suiker per fles.
Een tripel met vlierbloesem lijkt mij ook wel wat. Heb je tips voor een recept?

hobbybob

Een simpele dan

70% pils
10% tarwe
20% suiker (lees vlierbloesem siroop) toevoegen na koken

Magnum bitterhop
Mittelfruh aromahop
30Ibu

Mangrove Jack M41

4 dagen koudhoppen met vlierbloesem min 5 g/ltr

Vergelijkbare Topics (7)

32588

Reacties: 8
Gelezen: 2950

714

Reacties: 102
Gelezen: 39735

38732

Reacties: 14
Gelezen: 3315

16350

Reacties: 28
Gelezen: 8955

44191

Gestart door NC92


Reacties: 14
Gelezen: 1591

25611

Reacties: 10
Gelezen: 4312


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.