Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Een eerste bruin biertje

Gestart door Larsje40, 13-05-2020 21:33 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Larsje40

Hallo allemaal.

Ik wil een dezer dagen een bruin biertje gaan brouwen. Nu heb ik onderstaand recept bedacht. Ben benieuwd naar jullie opmerkingen!

Gr. Lars

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptDonkere Henny
Brouwdatum
BierstijlOud Bruin (NL)
Volume8,1 l
Begin SG1,050 SG
Berekende kleur (Morey)52 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)20 IBU
Brouwzaalrendement70,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
8,00 lWater uit Horst aan de Maas
3,49 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
56 mg/l7 mg/l27 mg/l174 mg/l45 mg/l33 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
0,96 kgPilsmoutDingemans3 EBC49,0 %
0,79 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC40,0 %
0,16 kgSpecial BDingemans350 EBC8,0 %
0,06 kgChocolademout ontbitterdDingemans800 EBC3,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
67,0 °C1 min.30 min.4,1 l/kg
72,0 °C4 min.25 min.4,1 l/kg
78,0 °C2 min.5 min.4,1 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
10,0 gHallertau Traditionpellets4,2%60 min.13,8 IBU
5,0 gSaazpellets2,2%30 min.2,8 IBU
4,0 gCascadepellets5,5%15 min.3,6 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
3,00 gKorianderzaadspecerijkoken

Gist
HoeveelheidNaamType
5,0 gSafBrew Ale (S-33)bovengist


Gerb

Het is een beetje een recept met van alles. Kun je aangeven wat voor soort bier je voor ogen hebt? Een Westmalle/Afflligem dubbel of een weizenbock?

De moutstort heeft wel veel tarwemout. Dit is zeker niet standaard voor een Belgische dubbel, eerder voor een tarwebock. Verder is de hoeveelheid SpecialB aan de hoge kant. Deze kun je halveren. En met 3% ontbitterde chocolademout zal het bier vrij donkerbruin worden.

De hop is prima. Ik neem aan dat de Cascade een restje is. Met  4 gram ga je dit niet proeven, dus dat kan je er uit laten.

De koriander kan in een dubbel of bruin fantasiebier. In een dubbel is het niet gebruikelijk.

De gist heeft een vrij lage vergistingsgraad. Je zult een zoetig bier krijgen. Bij deze gist is het belangrijk om niet te hoog in temperatuur te gaan tijdens de vergisting. Houd hem onder de 20°C om een kauwgomballensmaak te voorkomen.

Succes met brouwen!

Larsje40

Hallo Gerb.

Ik had niet echt wat voor ogen meer out of the box fantasiebiertje maar wel een donker biertje.

Welk gist zou ik dan beter kunnen gebruiken? Want ik heb geen klimaatkast dus ben afhankelijk van de huistemperatuur. (Staat wel op mijn lijstje een vergistingskast).

Nee Cascade is geen restje, dus zou ik misschien nog 2 gram meer kunnen nemen om ook die nog (samen met de overige Cascade) 15 minuten op het einde mee te laten koken. Of zou ik hiervoor beter Hallertauer Perle kunnen gebruiken.

Esterenbrouw

Maar Lars in het recept staat onder bierstijl: Oud Bruin (NL).

Je bedoelt dus eigenlijk gewoon een dubbel, als het maar donker is.

Koen S

Citaat van: Larsje40 op 14-05-2020  11:50 uHallo Gerb.

Ik had niet echt wat voor ogen meer out of the box fantasiebiertje maar wel een donker biertje.

Welk gist zou ik dan beter kunnen gebruiken? want heb geen klimaatkast dus ben afhankelijk van de huistemperatuur. (staat wel op mijn lijstje een vergistingskast).
Danstar Nottingham, een vrij neutrale gist, 75% svg dus je bier zal niet te zoet worden. Werkt goed tussen 10 en 22°C, je hebt wat ruimte.

Larsje40

Klopt dat er oud bruin staat, daar viel hij het beste binnen de grenzen.

Ik wist ook zelf niet zo goed hoe ik het noemen moest hahaha.

THNX voor de adviezen ga eens wat proberen.


Vergelijkbare Topics (7)

26924

Reacties: 9
Gelezen: 2901

5505

Reacties: 19
Gelezen: 8929

44628

Reacties: 4
Gelezen: 785

30524

Reacties: 8
Gelezen: 3551

13471

Reacties: 170
Gelezen: 52067

34991

Reacties: 4
Gelezen: 1565

19029

Reacties: 17
Gelezen: 4411


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.