Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


High gravity

Gestart door Barry, 28-03-2006 10:39 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Barry

Op school ben ik nu bezig of het mogelijk is met high gravity brewing meer bier in ongeveer hetzelfde tijdsbestek en dezelfde apparatuur zonder teveel smaakveranderingen te brouwen. Hebben jullie links of andere dingen die mij kunnen helpen?

MO

Ik zou eens beginnen met google. Hier op het forum is er weinig over te vinden.


Caspar

Misschien Grolsch bellen of mailen, zij doen toch ook aan high gravity brewing... het Kanon versus gewone pils  ?????

Johannes

Dat betwijfel ik bij Bavaria schijnt het wel zo te zijn met pils en 8.6, en sinds de nieuwste accijnsregels in Frankrijk: 7.9

Drents Hopbier

Citaat van: Caspar op 28-03-2006  20:56 uMisschien Grolsch bellen of mailen, zij doen toch ook aan high gravity brewing... het Kanon versus gewone pils  ?????
Heeft iemand wel eens Kanon of Bavaria 8.6 verdund tot pilssterkte en dat vergeleken met de Pilsener??

Hans Hans

MO

Uit zeer betrouwbare bron weet ik dat Grolsch pils slechts een paar graden plato hoger wordt ingebrouwen (13-14 of zo). Daaruit komt zeker niet het Kanon. Ik geloof (even Baetsléën) dat Bavaria 8.6 resp 7.9 volmout is, en wellicht het moederbier van het pils. Bij kanon/Grolsch pils geloof ik hier niet in.

Barry

Ik heb een oud docent bier gevraagd hoe het nu zit (lang leve mbo voor hbo). Die zegt dat bij teveel suiker het wort te viskeus om door de dikkere bostel laag te komen zodat je meer moet snijden en het ook langer duurt. Ook kan de gist niet bepaald goed tegen het hogere suikergehalte in het wort.

Vandaar dat wanneer er hgb plaatsvindt dit met maar 10 tot 15% meer mout gebeurd.Oscar

Citaat van: Barry op 30-03-2006  00:27 u(lang leve mbo voor hbo)  zecht  ( Moet dat niet zijn : zegt..) dat bij teveel suiker het wort te viskeus (dan kies ik voor kibbelingen.. ;D  ;D  Visceus dus)

High gravity brouwen kan om een aantal reden...en afhankelijk daarvan bepaal je wanner je gaat verdunnen. In mijn geval zou ik een zwaar bier brouwen en deze na het koken in het gistvat verdunnen tot de gewenste dichtheid. Dit omdat de beperking ligt bij de hoeveelheid die ik kan brouwen. Mijn vergistings capaciteit is groter dan mijn brouw capaciteit.

Is je vergistings capaciteit beperkt dan zou je kunnen verdunnen bij het bottelen, echter moet je dan wel rekening houden met de gist die je gebruikt...die moet wel sterk zijn.....

Of beide methoden een zelfde resultat zouden opleveren weet ik niet.....maar logisch redenerend zou ik zeggen van niet !!

Groeten en gezondheid
Oscar

Jacques

Citaat van: Hoorns Hopbier op 28-03-2006  21:29 uHeeft iemand wel eens Kanon of Bavaria 8.6 verdund tot pilssterkte en dat vergeleken met de Pilsener??

Omdat je dan ook het koolzuurgehalte halveer kun je geen eerlijke vergelijking maken. Met de koolzuur komen veel smaakstoffen vrij uit het bier. Het aangedunde bier zal altid laf smaken.

Edgar

In elk geval is met high gravity boiling en erop volgende 1:1 verdunning uitstekend bier te brouwen. Hierbij wordt een dubbelzwaar en dubbelbitter wort gebrouwen (SG 1100) dat na het koken (en dus niet na vergisting) wordt verdund met gelijk volume water. Op deze manier heb ik pils en witbier gebrouwen waarvan geen verschil met 'normaal' bier te merken was. Het lukt natuurlijk alleen met lichte bieren. Volgens mij zijn er veel pilsbrouwerijen die zo brouwen.

MO

@Jacques: ik maak tegenwoordig ook al zelf mijn bubbeltjes water, ik zou dus koolzuurrijk water toe kunnen voegen aan de bavaria 8.6. Een ieder ander zou hiervoor een fles gecarboneerd mineraalwater kunnen gebruiken.

Rik de Brouwer

De meeste grote brouwerijen gebruiken vooor hun productie van lage gisting de high gravity methode.

Het bier wordt ong 10 a 25 % te zwaar gebrouwen met een aangepaste suikerstroop die de wortsamenstelling benadert en dus onvergistbare suikers bevat.

Het wort en het ongefilterd bier wordt zo lang mogelijk zwaar gehouden om plaats te sparen. Meestal wordt het bier oor zwaar gefilterd om tijd en kieselguhr te sparen en pas daarna wordt het bier geblend op de gewenste einddensiteit of alkohol.

Het blendingswater moet uiteraard steriel zijn maar vooral ook totaal ontlucht ol oxidatie van het eindbier te vermijden.

De sturing en de controle van het geblende bier gebeurd volautomatisch.

Rik de Brouwer

Citaat van: Edgar op 30-03-2006  09:04 uIn elk geval is met high gravity boiling en erop volgende 1:1 verdunning uitstekend bier te brouwen. Hierbij wordt een dubbelzwaar en dubbelbitter wort gebrouwen (SG 1100) dat na het koken (en dus niet na vergisting) wordt verdund met gelijk volume water. Op deze manier heb ik pils en witbier gebrouwen waarvan geen verschil met 'normaal' bier te merken was. Het lukt natuurlijk alleen met lichte bieren. Volgens mij zijn er veel pilsbrouwerijen die zo brouwen.

BaDu

Inderdaad Rik de Brouwer

DAT is de echte reden van high gravity brewing: plaatsbesparing, tijdsbesparing en zo hoog mogelijke winstmarges nastreven. De kwaliteit van het eindproduct lijdt er zeker onder! Het blenden van het zwaar gebrouwte gebeurt dan ook zo laat mogelijk in het productieproces; na alle filtraties, eigenlijk net voor het afvullen.
UNITEC is zowat de marktleider in volautomatische blend-units.

Is het niet zo dat het Duitse Reinheitsgebot het blenden van pils verbiedt, of ben ik daar fout in?

groeten
bart  :brouwen:

Hopmans

CiteerIs het niet zo dat het Duitse Reinheitsgebot het blenden van pils verbiedt, of ben ik daar fout in?

Is niet meer relevant. Het Reinheitsgebot is afgeschaft.

Zie: http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,4155.msg40678.html#msg40678

 :degroeten:

Silvio

Laatst met 't Wort Wat naar Bavaria geweest.Heb daar met enkele forum leden nog een discussie gehad over dit item. Inderdaad is het moeilijk voor te stellen dat een Bavaria pils een afgeleide is van de Bavaria 8.6 . Deze smaakt totaal anders,toch geloof ik er wel in, gezien het feit dat ook zaken als de Lidl zwaar bier met 8.6% vol.alc. aanbieden. Schijnbaar is er een bepaalde verhouding nodig in dit hele verhaal. Waarbij moet worden gezegd dat het pils voordat het word gepastureerd ook veel anders (bijna fruitiger) smaakt en dit weer naar eigen ervaring van een excursie bij Urquel (Tjechie), de moeder aller pilsen.

Rik de Brouwer

Het is waar dat men zo veel mogelijk winst nastreeft maar dit is eigen aan een onderneming.

Naast het feit dat men winst maakt kan men ook een zeer constante kwaliteit op de markt brengen. Ik ben het niet eens dat de kwaliteit daar onder lijd. Als liefhebber van bier hou ik ook meer van variaties gaande van goed tot zeer goed, maar dat laat de "gewone" consument niet toe: hij wil een standaard product die geen afwijkingen vertoont.

Gelukkig zijn er nog veel gedreven mensen (zie dit forum) die net als ikzelf, niettegenstaande industrieel geschoold, veel liefde en respect vertonen voor thuisbrouwen.

groeten

Rik

Citaat van: durlet_bart op 22-04-2006  15:36 uInderdaad Rik de Brouwer

DAT is de echte reden van high gravity brewing: plaatsbesparing, tijdsbesparing en zo hoog mogelijke winstmarges nastreven. De kwaliteit van het eindproduct lijdt er zeker onder! Het blenden van het zwaar gebrouwte gebeurt dan ook zo laat mogelijk in het productieproces; na alle filtraties, eigenlijk net voor het afvullen.
UNITEC is zowat de marktleider in volautomatische blend-units.

Is het niet zo dat het Duitse Reinheitsgebot het blenden van pils verbiedt, of ben ik daar fout in?

groeten
bart  :brouwen:

Edgar

Helemaal eens met dat winst een prima doel is voor ondernemingen.

Ik heb even zitten staren naar deze zin, Rik:

Citaat van: Rik de Brouwer op 24-04-2006  12:39 uNaast het feit dat men winst maakt kan men ook een zeer constante kwaliteit op de markt brengen. Ik ben het niet eens dat de kwaliteit daar onder lijd. Als liefhebber van bier hou ik ook meer van variaties gaande van goed tot zeer goed, maar dat laat de "gewone" consument niet toe: hij wil een standaard product die geen afwijkingen vertoont.

De consument laat het dus niet toe dat grote brouwerijen geen gebruik maken van het blenden van batches? Sorry Rik, maar het argument 'de consument laat het niet toe' is een beetje een jammerlijk argument. De markt/concurrentie met brouwmolochen/het moederbedrijf/de bonussen voor de raad van bestuur laten geen half procent verlies in marktaandeel toe, voor mijn part laat Kabouter Plop het niet toe, maar 'de consument' wil gewoon lekker bier.

Waarmee ik niet wil zeggen dat ik iets heb tegen blenden, dat doen ze al sinds mensenheugenis met Champagnes, ports en sherries, whisky en er kraait geen haan naar.

Industriële brouwers willen zo goedkoop mogelijk brouwen en zo veel mogelijk verkopen, en halen daar allerlei kunstgrepen voor uit. Mout vervangen door goedkopere granen en suikers (en daarna de boel weer bijkleuren natuurlijk) zijn er voorbeelden van. Ruimte en tijd door besparen door het bier te concentreren zijn logische maatregelen. Als ik grootbrouwer was zou ik hetzelfde doen.

Het probleem is naar mijn bescheiden mening niet 'de consument', maar de verwoesting van een vrije biermarkt door de bekende grootmachten. Met enorme advertentiebudgetten domineren ze de markt, kopen ze kleine brouwerijen op en dwingen ze de middelgrote spelers op hun tenen te lopen of prijsafspraken te maken. Ze voedt bovendien een aanzienlijke 'bierwetenschap' die continu met 'vernieuwingen' komt. Je hoeft geen raketgeleerde te zijn om te weten, dat een meer technologisch proces van voedselbereiding in het algemeen geen lekkerder produkt oplevert. Het lekkerst eet je nog altijd in een restaurant met een vakman achter de kachel, of thuis!

Oscar

Citaat van: Edgar op 24-04-2006  14:33 uWaarmee ik niet wil zeggen dat ik iets heb tegen blenden, dat doen ze al sinds mensenheugenis met Champagnes, ports en sherries, whisky en er kraait geen haan naar.

Grote brouwers blenden ook, juist om een constate smaak te verkrijgen. Ook bij grote brouwerijen vinden kleine smaakafwijkingen per brouwsel plaats. D.m.v. het blenden van verschillende batches in de juiste verhouding krijgen ze de smaak die de consument "verwacht".

In het verleden, toen Grolsch de zomergoud net op de markt had gebracht hadden ze moeite om deze in een constante smaak te brouwen. Door deze batches onderling te mengen was dit probleem tot een minimum beperkt..

Goeten en gezondheid
Oscar

Vergelijkbare Topics (7)

15801

Reacties: 9
Gelezen: 3983

454

Reacties: 9
Gelezen: 13466

9046

Reacties: 4
Gelezen: 2959

31-03-2008 21:22 u
door SiriS
35104

Reacties: 1
Gelezen: 1365

15256

Reacties: 5
Gelezen: 1994


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.