Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Russian Imperial Stout, gist- en hopkeuze

Gestart door basvo, 19-01-2020 14:46 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

basvo

Hallo allemaal, heb een vraagje met betrekking tot mijn recept. Wat zouden jullie doen met de hopkeuze? Zit er een beetje over na te denken om volledig Cascade te gebruiken, weet niet of dat dan te overheersend wordt. Wil de moutbitterheid een beetje een fruitige tegenhanger geven. Heeft iemand eventueel een ander idee wat een beetje zou passen bij onderstaand recept?

Ook zit ik nog een beetje vastg met de gistkeuze, zit flink te twijfelen tussen Wyeast 1272 American Ale II of gewoon de US-05. Zou ik aan 1 zakje XL met activator genoeg hebben voor onderstaand recept?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptLex & de Draak (2)
Brouwdatum02/01/2020
BierstijlStout (Imperial Russian)
Volume10,5 l
Begin SG1,092 SG
Berekende kleur (Morey)161 EBC
Berekende bitterheid (Rager)73 IBU
Brouwzaalrendement65,0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
23,00 lWater uit Horst
5,43 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
53 mg/l7 mg/l36 mg/l74 mg/l65 mg/l40 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,44 kgPale moutWeyermann6 EBC67,5 %
0,51 kgChocolademoutThomas Fawcett and Sons1000 EBC10,0 %
0,38 kgCara-moutThomas Fawcett and Sons30 EBC7,5 %
0,38 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC7,5 %
0,25 kgPale Chocolate moutThomas Fawcett and Sons525 EBC5,0 %
0,13 kgDark Crystal moutThomas Fawcett and Sons306 EBC2,5 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust65,0 °C1 min.75 min.4,5 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.10 min.4,5 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
30,0 gSaazpellets3,4%first wort hop31,7 IBU
30,0 gCascade unibrewbellen7,4%30 min.41,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
11,5 gSafale American (US-05)bovengist


beun

Deze gisten lijken veel op elkaar, ik heb ze allebei gebruikt voor hetzelfde brouwsel, een gewone ipa, en de verschillen zijn er wel maar klein. Ik vond toen de 1072 het lekkerst. Voor de Wyeast 1072 is 1 heel vers pak misschien genoeg maar anders twee of nog beter een starter maken.


Ik zou het maischschema iets aanpassen naar bijv. 67 graden.

basvo

Citaat van: beun op 19-01-2020  16:15 uDeze gisten lijken veel op elkaar, ik heb ze allebei gebruikt voor hetzelfde brouwsel, een gewone ipa, en de verschillen zijn er wel maar klein. Ik vond toen de 1072 het lekkerst. Voor de Wyeast 1072 is 1 heel vers pak misschien genoeg maar anders twee of nog beter een starter maken.


Ik zou het maischschema iets aanpassen naar bijv. 67 graden.

Kan de 1072 nergens vinden helaas. Of bedoelde je wel de 1272, denk dat daar wel enige verschillen inzitten. Het maischschema moet ik nog even over denken, wil niet dat die te vol wordt, moet een beetje doordrinkbaar worden.

beun

Citaat van: basvo op 19-01-2020  17:10 uKan de 1072 nergens vinden helaas. Of bedoelde je wel de 1272, denk dat daar wel enige verschillen inzitten. Het maischschema moet ik nog even over denken, wil niet dat die te vol wordt, moet een beetje doordrinkbaar worden.

Ja je hebt gelijk de 1272 American ale 2 bedoel ik. Bij mijn ipa vond ik de s-05 een iets hardere bitterheid hebben maar verder ook een mooi bier. De American ale 2 versie was bij mij favoriet, gewoon een iets mooier bier maar verder waren geen hele grote verschillen. Natuurlijk was dat een ipa en geen ris :biersmile:

Een heel zwaar bier liever niet te doordrinkbaar ;)

Vergelijkbare Topics (7)

24760

Reacties: 47
Gelezen: 15027

39653

Reacties: 9
Gelezen: 2431

21510

Reacties: 12
Gelezen: 5186

19694

Gestart door John


Reacties: 12
Gelezen: 3930

34794

Gestart door Mario72


Reacties: 0
Gelezen: 1233


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.