Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Tips of tricks voor deze Tripel?

Gestart door VanDenBerge, 09-01-2020 21:58 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

VanDenBerge

Ik ben benieuwd of iemand nog goede ideeën of tips heeft voor mijn eerst Tripel.
De Simcoe hop is niet zo vanzelfsprekend en daar twijfel ik ook over. Ik vind hem heerlijk, maar ben bang dat ie te overheersend wordt.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkTR-001
Naam receptHeilige Nelis
Brouwdatum14-01-2020
BierstijlTripel
Volume11.0 l
Begin SG1.080 SG
Berekende kleur (Morey)18 EBC
Berekende bitterheid (Rager)29 IBU
Brouwzaalrendement70.0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
9.60 lWater uit Nijmegen fikkersdries
8.58 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
40 mg/l3 mg/l6 mg/l13 mg/l10 mg/l8 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3.88 kgPilsmoutDingemans3 EBC89.0 %
0.18 kgCara 120Dingemans120 EBC4.1 %
0.30 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC6.9 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62.0 °C1 min.20 min.2.6 l/kg
Alfa-amylaserust72.0 °C15 min.45 min.2.6 l/kg
Uitmaischen78.0 °C10 min.5 min.2.6 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
40.0 gHallertau Hersbrucker (oud)bellen2.2%60 min.21.0 IBU
22.8 gHallertau Hersbrucker bellen1.9%20 min.3.4 IBU
25.2 gSimcoebellen5.0%0 min.5.0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
1.0 pak(ken)Trappist High Gravity (3787)bovengist


Haagse Wouter

Het ligt eraan wat je wilt qua smaak.

Wil je een typische tripelsmaak dan is de simcoe hop wellicht niet de juiste keuze.
Voor voor meer die typische tripelsmaak moet je grijpen naar europese hopjes of de toevoeging van korianderzaad/sinaasappelschil.

Wil je meer een soort van sterk blond met een goede hoptwist dan is wat jij maakt vast lekker :).

middelaersch

Ik zou de  tijden van de maisch stappen omdraaien:
45 minuten op 62 ºC
20 minuten op 72 graden

Simcoe hop ken ik niet, dus weet ik niet. Ik zou Saaz gebruiken als aromahop voor een tripel, 5 minuten meekoken.
De gekozen gist is perfect voor een tripel natuurlijk.
Zal vast lekker worden!

BrouwMout.nl

Gewoon doen hoor die Simcoe. Een heerlijke hop!
Hoe oud is de oude Hersbrucker  hop? Misschien heeft deze geen 2,2% alfazuur meer en haal je je bitterheid niet.
PS Simcoe is ook een prima bitterhop (wel wat duur)

VanDenBerge

Citaat van: Haagse Wouter op 09-01-2020  22:11 uHet ligt eraan wat je wilt qua smaak.
Dat is een goede vraag :) Ik wil aan de ene kant dat ik een bier van een bepaalde stijl kan brouwen. Aan de andere kant wil ik ergens wat creativiteit toe kunnen voegen, omdat ik denk dat het lekker is.
Vandaag ben ik bij de LaTrappe brouwerij geweest en heb daar uiteraard ook hun Tripel geproefd. Een lekker biertje, maar wel ergens wat "gewoontjes". Ik denk dat ik daarom de Simcoe ga toevoegen om hem toch de twist te geven. Of het dan nog een Tripel mag heten is dan even voor ondergeschikt belang.

Citaat van: BrouwMout.nl op 10-01-2020  17:42 uHoe oud is de oude Hersbrucker   hop? Misschien heeft deze geen 2,2% alfazuur meer en haal je je bitterheid niet.
De Hersbrucker  ligt zo'n jaar in de vriezer. Ik heb er niet zo bij stil gestaan dat daardoor de bitterheid afneemt. Ik gooi alles erin wat ik nog heb (zo'n 50 gram). Mocht ik hem er niet meer zo lekker uit vinden zien, dan gebruik ik de nieuwe verse hop die ik van de week heb gekocht. Bedankt voor de tip!

Citaat van: middelaersch op 10-01-2020  01:06 uIk zou de  tijden van de maisch stappen omdraaien:
45 minuten op 62 ºC
20 minuten op 72 graden
Over het maischschema ben ik nog niet helemaal uit.
Ik vind het ook moeilijk in te schatten hoe het effect gaat zijn met extra kristalsuiker er bij. Het zorgt voor meer alcohol en een minder volle body, maar hoeveel? Misschien ook maar gewoon proberen :)
Ik neig er nu naar om naar een schema te gaan van beta 25 minuten en alfa 35 minuten (of langer indien jodium nog zetmeel aantoont) te gaan en iets meer suiker toe te voegen.

Bedankt voor jullie reacties! Het helpt me enorm om beter te worden

Sjoerd

Citaat van: middelaersch op 10-01-2020  01:06 uIk zou de  tijden van de maisch stappen omdraaien:
45 minuten op 62 ºC
20 minuten op 72 graden

Ik zou ook dit maischschema aanhouden en voor een tripel naast de suiker en de pilsmout eerder 12% tarwemout en 3% havervlokken gebruiken. Als je een cara wil gebruiken, zou ik 3% carahell in een tripel gebruiken

Succes!

Haagse Wouter

Citaat van: VanDenBerge op 10-01-2020  22:03 uDat is een goede vraag :) Ik wil aan de ene kant dat ik een bier van een bepaalde stijl kan brouwen. Aan de andere kant wil ik ergens wat creativiteit toe kunnen voegen, omdat ik denk dat het lekker is.
Vandaag ben ik bij de LaTrappe brouwerij geweest en heb daar uiteraard ook hun Tripel geproefd. Een lekker biertje, maar wel ergens wat "gewoontjes". Ik denk dat ik daarom de Simcoe ga toevoegen om hem toch de twist te geven. Of het dan nog een Tripel mag heten is dan even voor ondergeschikt belang.

Dan moet je het gewoon doen :).
Past goed bij elkaar, wordt lekker.

Vergelijkbare Topics (7)

28337

Reacties: 19
Gelezen: 14800

35773

Gestart door Edolem


Reacties: 3
Gelezen: 1541

8201

Reacties: 98
Gelezen: 28405

28011

Reacties: 8
Gelezen: 3125


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.