Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


IPA: Engels en Amerikaans

Gestart door Johannes, 15-12-2004 13:43 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Herman


Johannes

Nou,

25.5 liter met een SG van 1074 het gistvat in. En verdund met 2 liter aktieve starter vervolgens een dik uur belucht met de nieuwe bruissteen en de boel staat nu heftig te gisten. Ik heb de hoeveelheden hop nog wat aangepast want het recept stond op bloemen ipv pellets. (Vorige keer dus ook)  ::) Alleen wat filterperikelen maar dat heb je vast al gelezen in mijn brouwinstallatietopic Jammer maar ik ben nu bijna door mijn Amerikaanse hoppen heen. Heb nog wat restjes centennial en chinook, en nog redelijk wat columbus, misschien nog net genoeg voor een Barley wine.

Het wort proefde al erg lekker, over een weekje hevelen en drooghoppen met Cascade 

:proost:

Johannes

Johannes

Zojuist geheveld bij een SG van 1026 dat is voor mijn doen een vrij rappe hoofdvergisting, in het verleden zei ik nog wel eens 'slechte vergisting is my middle name' daar hoop ik nu echt definitief mee af te rekenen. Er zat nog wel behoorlijk wat gist op het jongbier maar aangezien ik de komende dagen niet in de gelegenheid ben om te hevelen heb ik dat nu maar vast gedaan.

Ik heb weer een hoprollade gemaakt van 50 gram (2gr/l) Cascade de bedoeling was om zo'n 1gr/liter te doen maar volgens mij biedt de rollade geen optimaal contact met het jongbier. Ik laat de fles nog enkele dagen warm staan en als de aktiviteit afneemt nog een week of 2-3 lageren.

In een poging om de hogere bitterheid te compenseren met caramouten op advies van Derek Walsh is de kleur wat te donker geworden, volgende keer maar wat meer carapils/vienna en geen/minder cara 120. De geur is heel erg mooi, complex, fruitig-citrussig smaak is ook al erg mooi zoet voor op de tong maar droogt keihard op in de afdronk. Deze hoppen zijn echt een must voor de hopneus! (hint, hint)

:degroeten:

Johannes

Johannes

Vorige week heb ik dit bier gebotteld/gefusteld, zojuist even een lauw potje getapt: het bier is blijven steken op 1021 dus smaakt erg zoet, er zit nog wat weinig koolzuur in maar afgezien daarvan smaakt het bier erg goed. Zoet uiteraard maar ter compensatie een stevige bitterheid. Deze lijkt erg op de American Red Amber die ik eerder gebrouwen heb. Wellicht valt 'ie ook binnen dit type.

Ik had wat te vroeg geheveld waardoor ik bij de secundaire gisting nogal wat aktieve gist ben kwijtgeraakt. Helaas ben ik nu door mijn Amerikaanse hopsoorten heen dus een tweede poging zit er eerst niet in.

 :proost:

Johannes

Herman

Ik proefde net van mijn biertje gebrouwen met de Summer Lightning gist, maar ik heb het idee dat deze gist wel zeer gestaag doorgist. Bij mij bij bottelen al 84% SVG, maar gezien de grote hh koolzuur, gist het bier nog vrolijk verder....

Ik hoop dat dit bij jou niet het geval is, anders  :pan:

Johannes

Hmm, dan zal ik zo maar 's een opentrekken die van mij is wel geeindigd bij 1021...

Johannes

Sjongejonge wat een heerlijk biertje is dit zeg, vol, zoet, bitter maar toch een goede doordrinker! Ik hoop dat de fles variant net zo lekker is als van 't fust. Soda keggen rules regelt (?)

Vergelijkbare Topics (7)

40926

Reacties: 3
Gelezen: 726

32239

Reacties: 18
Gelezen: 6006

23722

Gestart door John


Reacties: 27
Gelezen: 8715

07-09-2013 10:13 u
door Erick
34699

Gestart door pholte20


Reacties: 6
Gelezen: 1586

27464
IPA

Gestart door Edolem


Reacties: 38
Gelezen: 16099

12805

Gestart door Gerb


Reacties: 9
Gelezen: 3006


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.