Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Schrootmolen loopt vast

Gestart door Croch, 13-07-2019 09:45 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Croch

Beste allemaal,

Enige tijd geleden heb ik een motor (Gefeg ES7150) besteld voor de motoriseren van de schrootmolen en dit is wat ik ervan geknutseld heb (zie foto's). Het probleem is echter dat er zodra meer dan een heel klein laagje ( nog niet eens een centimeter) mout op de walsen ligt, de molen meteen vastloopt. Ik zet altijd eerst de motor aan en giet dan het mout op de walsen, uit 'stilstand' schroten lukt sowieso niet. Afstand tussen de walsen is 1,3 mm. Het probleem doet zich zowel bij klam als niet klam schrooten voor. De condensator die ik gebruikt heb, kwam bij deze motor. De koppeling tussen de motor en schrootmolen is verder goed en slipt niet.

Hebben jullie enig idee waar dit aan kan liggen en zo ja, hoe ik dit kan verhelpen?

Alvast bedankt! 

Opstelling


Motor


Condensator


brouwerwaldonk

Uw motor is gewoon niet sterk genoeg om het vereiste koppel te leveren om mout te schoten.
Begin eens met de afstand tussen de rollen op maximaal 1mm te zetten. Nat schroten heeft bovendien een groter koppel nodig.
Ik heb een 3 fase motor van 1,5 pk die een reductiekast aandrijft die het toerental van 3600 naar 60 brengt. Hiermee wordt het koppel van mijn motor verhoogt met factor 60. Dus staat er 90 pk koppel op mijn assen van de schrootmolen.
Mijn assen hebben een doormeter van 90mm en hebben een omtreksnelheid van 1700 cm/minuut. 10 kg mout worden in 120 seconden geschroot.

BertusBeensteen

Wat je kunt proberen is de onderkant van de hopper/trechter gedeeltelijk dicht te maken, zodat de mout bevoordeeld alleen in het midden van de rollers kan komen. Daardoor heb je minder vermogen nodig omdat je minder mout tegelijk schroot.

brouwerwaldonk

Daar had ik nog niet aan gedacht. Leg een plaatje triplex op de bodem van de trechter waarin je een gat maakt van 1,5cm. Het gat kan je eventueel vergroten als het te traag gaat. 

CeesM

Het beste raad wat ik je kan geven is dat je de motor er af haalt en de slinger er weer op zet. Het toerental van de motor is veel te hoog en de koppel veel te laag. De voorgestelde oplossingen verhogen de tijdsduur van het schroten als de oplossing zou werken.
Deze schrootmolens zijn niet gemaakt om met een motor aangedreven te worden. Handmatig schroten gaat met een capaciteit van 1 kilo/minuut, afhankelijk van hoe snel je aan de slinger draait.

middelaersch

50 Watt / 2600 toeren per minuut.
Motortje is te licht, en veel te hoog toerental.

Wat beter werkt is een flinke accuboormachine. Die hebben een veel hoger koppel, en een geschikt toerental.
Op de schroefstand zetten en niet te hard laten draaien.

Koen S

Citaat van: middelaersch op 13-07-2019  15:11 u50 Watt / 2600 toeren per minuut.
Motortje is te licht, en veel te hoog toerental.

Wat beter werkt is een flinke accuboormachine. Die hebben een veel hoger koppel, en een geschikt toerental.
Klopt, zeker als je snelheid ook nog eens regelbaar is. Ik gebruik die al jaren. Het afwegen van de mout duurt langer dan het schroten.

Nick H.

Ik gebruik mijn accuboormachine om te schroten. De as in de boorkop en handmatig vastdraaien. De snelheid op de laagste stand levert een prima koppel en ik schroot enkele kilo's mout in enkele minuten. Er zijn velen die het zo doen en voor de meesten zal een vaste motor niet veel extra nut opleveren. Sommige brouwers die vaker en grotere hoeveelheden brouwen, moeten natuurlijk meer schroten.


Henielma

Het lijkt sterk op de motor met vertraging die ik al jaren gebruik om te schroten. Zie foto.
Misschien heb je de aanloop condensator verkeerd aangesloten.

Bij mij zit dit als volgt:

Net              Motor
Bruin           Bruin
Blauw          Blauw
Blauw          condensator
zwart           condensator
Geel/groen   Motorhuis


middelaersch

Citaat van: Henielma op 13-07-2019  16:59 uHet lijkt sterk op de motor met vertraging die ik al jaren gebruik om te schroten. Zie foto.
Misschien heb je de aanloop condensator verkeerd aangesloten.

Bij mij zit dit als volgt:

Net              Motor
Bruin           Bruin
Blauw          Blauw
Blauw          condensator
zwart           condensator
Geel/groen   MotorhuisKun je een foto van het typeplaatje plaatsen? (Spanning, vermogen, toerental)
Vaak zijn motoren uiterlijk identiek, maar anders gewikkeld.
B.v. half toerental en dubbel koppel. Of zit er een andere vertraging op.

Henielma

Het typeplaatje zit aan de onderzijde dus dat is wat lastig maar ik heb mijn best gedaan. Laat nu de topic starter eerst maar eens kijken of de start condensator goed zit. Dan wordt de motor ook slap.


Wisdom

Wat ik doe is gewoon de boormachine op de schrootmolen as zetten. Die heb je toch al!


beermenke

Ik heb mijn boormachine op volle toeren lopen.
Zit wel een vertraging tussen
Ik heb een oude handboormachine waarbij ik waar vroeger t boortje zat zit nu mijn boormachine en waar vroeger de handmatige aandrijving zat zit op de as van de walsenmolen.
Vroeger handmatig een versnelling is nu dezelfde vertraging.toerental 180 met volle toeren boormachine en die maalt met gemak klam geschroot
Oude handboormachine voor 10 euro op mp

middelaersch

Citaat van: Henielma op 13-07-2019  19:19 uHet typeplaatje zit aan de onderzijde dus dat is wat lastig maar ik heb mijn best gedaan. Laat nu de topic starter eerst maar eens kijken of de start condensator goed zit. Dan wordt de motor ook slap.

Typeplaatje is inderdaad  niet goed afleesbaar, maar wat je wel kunt zien is dat het typenummer (bovenste nummer op het plaatje) niet hetzelfde is.

lier

Je kan er ook een tandwiel reductie tussen zetten, dan kan de motor met het juiste toerental wel zijn vermogen halen en draaien de walsen minder snel met meer kracht. even rekenen welke reductie je moet hebben.

Henielma

Het typeplaatje van de motor zegt niets over de vertragingskast. Laat de topic starter eerst eens controleren of de startcondensator goed aangesloten is.

hansHalberstadt

Allereerst de condensator checken zoals Henielma ook al aangeeft.

Nog even beide motoren naast elkaar gezet
 
Zo te zien niet dezelfde kleur draad. Vraag is ook welke waarde de condensator heeft (is gekoppeld aan het vermogen) bij Henielma en wat bij hem het vermogen is zoals opgegeven en het toerental voor beide motoren op de as. Ik zou inderdaad beginnen met de condensator aansluiting checken.
alscoorbeeld hier 2 motoren die ik thuis heb liggen.
Er zit een wikkeling in met een lage weerstand en een met de dubbele weerstand. Die wikkeling met de laagste weerstand komt direct op de netspanning en die met de dubbele weerstand komt in serie met de condensator. Je kunt het simpel meten met een universeelmeter (bij de action: type select plus voor 4 euro)

Eerst meten tussen welke draden je de laagste weerstand meet (in mijn plaatje bv 125 ohm). Die 2 draden gaan dan direct op 230 Volt net.
Dan heb je nog 1 draad over waar de condensator mee in serie moet. die sluit je dan via de condensator aan op 230 Volt net. Als je het goed hebt aangesloten meet je dan (zonder netspanning erop !!!) over de condensator 3 x de weerstand (in mijn voorbeeld 375 Ohm, 2e plaatje)

Meet je 2x de weerstand (in mijn voorbeeld 250 Ohm) dan zit de condensator aan de verkeerde kant van het net (3e plaatje).   


Als de condensator op de verkeerde wikkeling zit dan loopt de motor maar op halve kracht vanwege de hogere weerstand (250 Ohm bij mij) en een foute matching met de condensator zorgt ervoor dat hij ook nog slecht aanloopt.

Croch

Dank voor alle suggesties, ik zal morgen even zo'n metertje halen.

Met betrekking tot de vertraging staat er op dat kastje i=16:1, maar dat is dus bij lange na niet genoeg, begrijp ik.

Ik heb de aansluitingen alsvolgt gedaan, n.a.v. een plaatje wat ik op het forum heb gevonden over dit type motoren;


Croch

Citaat van: hansHalberstadt op 14-07-2019  09:57 uZo te zien niet dezelfde kleur draad. Vraag is ook welke waarde de condensator heeft (is gekoppeld aan het vermogen) bij Henielma en wat bij hem het vermogen is zoals opgegeven en het toerental voor beide motoren op de as. Ik zou inderdaad beginnen met de condensator aansluiting checken.
alscoorbeeld hier 2 motoren die ik thuis heb liggen.
Er zit een wikkeling in met een lage weerstand en een met de dubbele weerstand. Die wikkeling met de laagste weerstand komt direct op de netspanning en die met de dubbele weerstand komt in serie met de condensator. Je kunt het simpel meten met een universeelmeter (bij de action: type select plus voor 4 euro)

Eerst meten tussen welke draden je de laagste weerstand meet (in mijn plaatje bv 125 ohm). Die 2 draden gaan dan direct op 230 Volt net.

Dank Hans voor je uitleg. Ik heb de draden uit de motor gemeten:
paars-blauw = 66
paars-bruin = 67
blauw-bruin = 132

Dus als ik je goed begrijp gaan blauw en paars op 230 volt. De draad die overblijft is de bruine en deze sluit ik aan op de blauwe en bruine draad uit de condensator?

hansHalberstadt

Lijkt erop dat de motor dan 2 identieke wikkelingen heeft. Dan maakt het waarschijnlijk qua kracht niet uit in welke wikkeling de condensator komt, alleen de draairichting keert om.

Bijvoorbeeld 
paars-blauw = 230V
condensator tussen blauw en bruin

Of andere draairichting:
paars-bruin = 230V
condensator tussen blauw en bruin

Je zou nog eens kunnen kijken of het qua koppel en aanloopsnelheid wat uitmaakt, maar ik verwacht van niet.
Maar in dat geval is je motor gewoon te zwak vrees ik dus ligt dan niet aan verkeerd aansluiten.

tdp

Ik heb hetzelfde gehad Croch, ben teruggegaan naar de boormachine en uiteindelijk zelfs naar de handslinger :)

Croch

Dank allemaal voor de suggesties en het meedenken. Ik ga kijken wat er te winnen valt door de ingang van de trechter wat kleiner te maken. Anders ga ik op zoek naar een andere motor of gewoon weer terug naar de boormachine. Nogmaals, bedankt!

Vergelijkbare Topics (7)

26846

Reacties: 9
Gelezen: 4005

24794

Reacties: 22
Gelezen: 9871

17-01-2014 08:02 u
door orangeloo
40584

Gestart door brewt


Reacties: 24
Gelezen: 2373

18091

Gestart door BIERKURKJE


Reacties: 13
Gelezen: 6382

35246

Reacties: 3
Gelezen: 2201

10655

Reacties: 18
Gelezen: 14455


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.