Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Vergisting gestopt

Gestart door Joreb, 22-02-2019 22:14 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Joreb

Hallo,

Ik heb een probleem met mijn Paasbock:
https://www.twortwat.nl/recepten?id=30

De gist heb ik vervangen met M76 Bavarian Lager (dit ivm de T-58 niet verkrijgbaar was). Probleem is dat ik niet weet hoeveel gist erin zit (ook niet online te vinden) ook de datum staat er niet op bij Mangrove Jack. Ik had toen al een gevoel om gewoon een giststarter te maken, maar daar had ik geen tijd om brouwen uit te stellen (andere dagen kon ik niet brouwen). Ik heb dan maar berekend met MrMalty en heb 3 pakjes gebruikt (met een reserve bijgekocht).

Begin SG was 1072 en is nu 1068 na 5 dagen  :weetniet:

De temperatuur moest zijn tussen de 8 en 14 graden; in begin op 9 graden gezet en na twee dagen 10 graden (maar ook geen reactie) nu heb ik de temperatuur op 12 graden gezet.

Is er nog iets wat ik kan doen? Kan ik ook de reserve gebruiken?


Jacques

Ik weet niet om hoeveel wort het gaat. Vermoedelijk gaat het om meer dan 10 liter  ;)

Bij een ondergist moet je meer geduld hebben dan bij een bovengist. Het is goed dat je de temperatuur verhoogd hebt. Hoe lager de temperatuur des te langer het vergistingsproces duurt.

Het is nu een kwestie van geduld hebben. Kijk morgen eens naar het waterslot. Mijn inschatting is dat die dan meer activiteit laat zien.

Joreb

Hi Jacques!

Inderdaad de waterslot begint nu wel goed te pruttelen! :) Zal morgen de SG meten!

Het was trouwens 23 liter (vergat dat bij te melden :verbergen: excuses)  :biersmile:

Jacques

Goed dat je de temperatuur verhoogd hebt. Mrmalty houdt namelijk bij ondergisters onvoldoende rekening met de vergistingstemperatuur. Bij een vergistingstemperatuur van 9 ºC heb je aanzienlijk meer gist nodig dan bij 12 ºC. Tot wel 3 keer zo veel...
Zie ook https://fermentis.com/wp-content/uploads/2018/08/SafLager-S-189_Rev1.pdf
 

hansHalberstadt

Op dit moment heb ik 2.5 liter wort aan het gisten als proefje met een ondergist. 
Hier het SG tegen de tijd in dagen. (Via de weegmethode, proefje loopt nog dus nog niet echte SS gemeten)
Op dag 3 is er nog eens 75 gram suiker bijgedaan op 2.5 liter. (Een van de doelen is alcoholtolerantie bepalen van de gist).
Gisting was bij 13 graden en met roermagneet hiermee houd ik de gist in oplossing door eens in de paar uur even aan te zetten.
Wat je ziet is dat de gist snel neerslaat als je niet roert bij deze kleine hoeveelheden (minder wervelingen). Ik denk dat dat een belangrijke reden is waarom je anders veel gist moet toevoegen. Deze wort is aangeënt met kleine startertje van ca 25 ml en daarna beluchten door flink schudden, bij 20 graden tot gisting op gang kwam, daarna rustig af laten koelen naar 13 graden.

Ondanks de normale hoeveelheid gist was het hoofdwort uitgegist na 3 dagen, en niet vastgelopen zoals blijkt uit het vervolg met suiker. Op dit moment SVG=71%, 8.3 vol% alcohol volgens de curve hieronder   
 

Vergelijkbare Topics (7)

39827

Reacties: 12
Gelezen: 2750

33699

Reacties: 11
Gelezen: 2744

22-04-2017 21:18 u
door orangeloo
27228

Reacties: 4
Gelezen: 2618

15416

Gestart door KennyV


Reacties: 28
Gelezen: 7979

41923

Reacties: 13
Gelezen: 1603

35916

Reacties: 10
Gelezen: 2417


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.