Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Ideale verwarming gistkast

Gestart door DenDurk, 29-01-2019 23:25 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

DenDurk

Goedendag,

Voor het bouwen van mijn vergist(koel)kast ben ik opzoek naar een goede, leverbare, verwarmingsbron.

Nu ben ik de buisverwarming tegengekomen op de brauwmarkt site, helaas is deze al enige tijd niet leverbaar.

Nu zie ik ook brouwers hun gistkast verwarmen met verwarmingslint...
Is dit voldoende om een koelkast te verwarmen?
De koelkast staat in de winter op een erg koele plek in de schuur, vandaar dat er af en toe flink verwarmd moet kunnen worden.

Alvast bedankt voor jullie antwoorden  en eventuele andere tips/opties.

guuz

Even verder zoeken, ik heb er 2 voor de prijs van 1 bij Brouwmarkt gekocht in Engeland via Ebay, kan nu nog...

knifeman

De Mangrove 'heating plate' is een heel mooi alternatief. Die leg je op de bodem van je gistkast en de vaten / flessen leg je erop. Zou de nood aan extra ventilator wegnemen.

Basje42

Ik ben zeer tevreden met een schakelkastverwarming (Conrad).
Kost iets meer dan 3 gloeilampen, maar je vroeg om iets goeds.

DenDurk

Bedankt voor jullie input! Ik ga mij er is in verdiepen.

DenDurk

 
Re: Ideale verwarming gistkast.
« Reactie #1 Gepost op: Gisteren om 23:33 »

Citaat
Even verder zoeken, ik heb er 2 voor de prijs van 1 bij Brouwmarkt gekocht in Engeland via Ebay, kan nu nog...
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Heb je hier eventueel een link van?

Wildor

Ik gebruik al een tijdje een siliconen verwarmingskabel welke ik aan de zijkant van de koelkast heb bevestigd.
Deze kabels heb je in diverse wattages, en als je denkt meer vermogen nodig te hebben omdat je deze ook tijdens de winter goed wilt verwarmen neem je er eentje met een hoger wattage. De kabel sluit je bijvoorbeeld aan op een normale 220v stekker.

Je kun er ook een eenvoudige dimmer tussen plaatsen om het vermogen van de kabel te verminderen (als je een 40+ watt gebruikt) zo kun je het vermogen beperken voor bijv. de zomer waarbij minder warmte nodig is. Het voordeel vind ik dat het eigenlijk geen ruimte in je koelkast inneemt, en zo de volledige hoogte kunt benutten. Ook wordt de kabel nooit te heet om aan te raken, en is volledig siliconen omhuld, dus ook goed beschermd.
Tot nu toe bevalt het mij prima, ik gebruik in een tafelmodel koelkast een 30W kabel van 3 meter, deze heeft tot nu toe altijd voldoende vermogen gegeven, ook in koude dagen in mijn garage waar de temperatuur ook onder het vriespunt lag.De kabel loopt om en om en er is zelfs nog ruimte om de oorspronkelijke schappen terug te plaatsen als je een feestje hebt :)

William

Rickske

Ik heb een kunstkip die ik meestal niet in gebruik heb voor kuikens ( https://www.florijn-broedmachines.nl/product/warmteplaat-30/ ). Die ligt in de koelkast als verwarming. Hij verwarmd langzaam met een max temperatuur van iets minder dan 40 graden. Ook met maar 30 watt is het geen probleem. Ik zet wel een bovengister op de vergistingstemperatuur al in de kast. Eind van de vergisting schroef ik het langzaam op. Gaat prima.

Buiten de koelkast heb ik nog zo'n verwarmingslint ( https://nl.aliexpress.com/item/Waterproof-Flexible-Silicone-Rubber-Heater-Heating-Belt-24V-220V-15x1000mm-75W-Unfreezer-for-Pipeline-Electrical-Wires/32828999725.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.45614c4d8R4V6Q ) in bestelling, die heb ik dus nog niet kunnen testen.

guuz

Citaat van: DenDurk op 30-01-2019  09:33 uRe: Ideale verwarming gistkast.
« Reactie #1 Gepost op: Gisteren om 23:33 »

Citaat
even verder zoeken, ik heb er 2 voor de prijs van 1 bij Brouwmarkt gekocht in Engeland via Ebay, kan nu nog.........
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Heb je hier eventueel een link van?

Helaas een hele lange link, maar werkt wel: https://www.ebay.nl/itm/1ft-60W-tubular-heater-IP54-small-caravan-shed-kennel-greenhouse-wardrobe-heat/273531624088?hash=item3fafc15a98:m:mNSih5cI1hBMn90fdjou0Qw:rk:33:pf:0

Er zijn nog maar een paar, maar zoeken levert zeker ook andere verkopers op.
succes,

vr grt, :degroeten:

Peter

Rely

Ik heb er een kastverwarming van 100 Watt  in zitten, aangestuurd met een STC-1000.
Ook bij mij staat hij in een koude omgeving (garage) en het werkt perfect, nog nooit
problemen ervaren.

Suc6 met je keuze :brouwen:


hansHalberstadt

Ik heb altijd met een gistingskast gewerkt met een 500 Watt verwarmingskacheltje met een PID regelaar via solid state relail. Dat werkt op zich prima, maar omdat de gistingskast veel groter is dan het vat moet je onnodig veel wandoppervlak verwarmen en dat kost al snel meer dan 10 euro aan stroom per brouwsel (50-100 Watt gemiddeld en dat gedurende 2-3 weken is al snel 50kwh), zeker als het koud is buiten de gistingskast zoals bij mij 12-14 graden in de kelder.

Ik ben nu overgestapt naar een systeem van een goed geïsoleerde bak waar het gistingsvat precies inpast met vanonder verwarming vanaf de bodem. Tijdens de gistingspiek produceert de gist meer warmte dan nodig is om het vat op temperatuur te houden. er gaan dan 2 ventilatoren aan die lucht van buiten rondom het gistingsvat blazen om het af te koelen. zo regel ik dan gratis de temperatuur gedurende het grootste deel van het gistingstraject. Alleen tegen het einde hoef ik nog bij te verwarmen, maar dat is miniem omdat het wandoppervlak klein is.

En natuurlijk de sensor op het vat zodat je de temperatuur in het vat regelt ipv de temperatuur rond het vat.
 

henkg

@hansHalberstadt: die 50 kWh, klopt dat wel?
Bij 2,5 week (3 weken minus ½ week voldoende warmteontwikkeling door snelle vergisting)
Kom ik, bij een omgevingstemperatuur van tussen de -2 en +5 graden (hier de praktijk van de afgelopen twee weken), en 60 W bruto verbruik (12V 36 Watt matje + 24 Watt overhead van PC-voeding + PC-ventilator), én 4/5e van de tijd ingeschakeld, aan 21 kWh.
Bij jouw omgevingstemperatuur van 12 – 14 graden zal het gemiddeld verbruik per uur dan ongeveer de helft zijn: 30 W (wilde gok).
In totaal is dat 10,08 kWh (€ 2,10). Dat is 5x minder dan jouw 50 kWh. Dat scheelt dus bijna € 8,-.
(Ofwel, bij een 20 liter batch: € 0,035 energiekosten per flesje, versus € 0,168 per flesje)

Kan ik niet rekenen, of is (was) jouw hoog vermogen verwarming erg inefficiënt?
 

hansHalberstadt

Dit was een ruwe afschatting op basis van het meten van de dutycycle van de verwarming. ik zou het een keer precies moeten bepalen. Maar mijn gistingsruimte is ca 1500 liter inhoud, dus misschien veel meer dan bij jou.
Maar de kern van de boodschap wordt er niet anders door. 

henkg

"Maar mijn gistingsruimte is ca 1500 liter inhoud,"
Dat is ruim 12x zoveel als een tafelmodel koelkastje! Nu wel duidelijk. Narekenen hoeft dus echt niet.

hansHalberstadt

Citaat van: henkg op 31-01-2019  09:08 uDat is ruim 12x zoveel als een tafelmodel koelkastje! Nu wel duidelijk. Narekenen hoeft dus echt niet.
Ja en een tafelmodelkoelkastje pas natuurlijk ook geen 60 liter gistingsvat in zoals bij mij. dus qua energie moet je wel appels met appels vergelijken. Maar conclusie blijft dat je qua energiekosten liefst niet groter wilt gaan dan nodig, en isoleren betaalt zich natuurlijk ook al snel terug. vandaar dat ik daarop wees mbt mijn nieuwe gistingsruimte.

skoers85

Ik heb nu een 40 Watt warmtematje in mijn koelkast. Die ligt rond de emmer. Houd hem heel mooi op temperatuur.

Dr Beernhard

Citaat van: skoers85 op 31-01-2019  10:25 uIk heb nu een 40 Watt warmtematje in mijn koelkast. Die ligt rond de emmer. Houd hem heel mooi op temperatuur.

Waar heb jij deze gehaald als ik vragen mag?

skoers85

Citaat van: Dr Beernhard op 31-01-2019  13:45 uWaar heb jij deze gehaald als ik vragen mag?

Komt van aliexpress

Zo heb ik het er in zitten. Warmtemat zit op de stc 1000 aangesloten.

Chipmunk03

Ik heb onlangs een koelkast met vriezer (AEG Santo) van de straat opgepikt. Was vies, maar na schoonmaken bleek het nog een heel goede kast te zijn. Een brouwmaat van me had twee STC-2000 liggen waar hij niets mee deed. Die kan je alleen voor verwarmen óf koelen gebruiken (heeft maar een relais). Door de twee te combineren, werkt het ongeveer hetzelfde als een STC-1000.
Ik was ook gaan zoeken naar een verwarmingselement op AliExpress. En toen zag ik die matjes. Hé, dacht ik, ik heb nog iets dergelijks liggen. Ik heb ooit eens een warmte kussen bij LIDL gekocht, omdat ik last had van mijn rug. Levert maximaal 100 Watt.
Ik heb die aan de binnenkant van de koelkast aan de wand tegenover de lamp vastgemaakt met klittenband. De temperatuur is in zes stappen te regelen. Op de hoogste stand schiet de temperatuur te hard door. Ik heb hem nu op stand vier staan en dat gaat heel erg goed. Er zit een beveiliging in de controller van het kussen die het na anderhalf uur uitschakelt. Was nog een verrassing. Maar door er een beetje mee te spelen heb ik het nu onder controle.
Kijk dus vooral naar wat je nog hebt liggen: een oude gloeilamp met fitting is al goed (alleen heb ik dat niet). Het 'heizkissen' was voor mij een uitkomst. Hij lag maar ongebruikt in de kast en nu kan hij dienst doen in een andere kast. Maar als ik weer last heb van mijn rug, moet ik opzoek naar een alternatief.
Het vriesgedeelte van de koelkast gebruik ik om hop in te bewaren.breda82

Ik heb recent een brew belt gekocht icm met een Inkbird en mijn gistvat in een koelkast. Dit weekend eerste brouwsel met de brew belt en in een ijskoude brouwschuur houd hij hem keurig op temperatuur, tevreden tot nu toe!


Vergelijkbare Topics (7)

33717

Reacties: 13
Gelezen: 4352

28534

Gestart door Jelmer P


Reacties: 12
Gelezen: 3998

26773

Reacties: 4
Gelezen: 2525

44329

Reacties: 2
Gelezen: 392

19735

Gestart door John


Reacties: 34
Gelezen: 13826


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.