Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Weinig koolzuur in bier

Gestart door brouwerij de Stier, 15-12-2018 21:24 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

brouwerij de Stier

Ik heb voor de komende tijd een kerstbier gebrouwen. Alles zag er goed uit maar toen ik afgelopen week een flesje opentrok hoorde ik een nauwelijks hoorbare sis en nagenoeg geen schuim op het bier. Ik heb toen op dit forum gekeken en las dat als je de flesjes opnieuw goed schudt en wegzet in een warme kamer het gist weer actief wordt. Een hele goede tip want 3 dagen na het schudden was er een goed hoorbare sis bij het openen en had ik een mooie schuimkraag met ook voldoende koolzuur in het bier. Ben nu wel benieuwd hoever het bier nog doorgist en of er nog meer koolzuur in komt.

Heisenberg

Citaat van: brouwerij de Stier op 15-12-2018  21:24 uIk heb voor de komende tijd een kerstbier gebrouwen. Alles zag er goed uit maar toen ik afgelopen week een flesje opentrok hoorde ik een nauwelijks hoorbare sis en nagenoeg geen schuim op het bier. Ik heb toen op dit forum gekeken en las dat als je de flesjes opnieuw goed schudt en wegzet in een warme kamer het gist weer actief wordt. Een hele goede tip want 3 dagen na het schudden was er een goed hoorbare sis bij het openen en had ik een mooie schuimkraag met ook voldoende koolzuur in het bier. Ben nu wel benieuwd hoever het bier nog doorgist en of er nog meer koolzuur in komt.
Het wordt er alleen maar beter op hoor!   :brouwen: :brouwen:

brouwerij de Stier

Ben benieuwd, bewaar ze nu tot volgend jaar kerst

Jacques

Citaat van: brouwerij de Stier op 15-12-2018  21:24 uIk heb voor de komende tijd een kerstbier gebrouwen. Alles zag er goed uit maar toen ik afgelopen week een flesje opentrok hoorde ik een nauwelijks hoorbare sis en nagenoeg geen schuim op het bier. Ik heb toen op dit forum gekeken en las dat als je de flesjes opnieuw goed schudt en wegzet in een warme kamer het gist weer actief wordt. Een hele goede tip want 3 dagen na het schudden was er een goed hoorbare sis bij het openen en had ik een mooie schuimkraag met ook voldoende koolzuur in het bier. Ben nu wel benieuwd hoever het bier nog doorgist en of er nog meer koolzuur in komt.

Hoeveel bottelsuiker heb je gegeven?
En hoelang heeft het bier gestaan nadat de vergisting was afgelopen?

brouwerij de Stier

Hallo Jacques, ik heb 6 gram suiker per liter gedaan en na de vergisting het bier gebotteld en dat staat nu alweer 6 weken

appie

Ik heb recent ook een kerstbier gebrouwen had een begin sg 2000 en een eind van 1010. Heb het op de fles gedaan met 6 gram suiker. (Dit had misschien wat meer mogen zijn)
Botteltemperatuur was 6 graden.
Als ik nu een flesje open maak, heeft ruim vier weken op 20 graden gestaan, dan heb ik nog steeds weinig koolzuur. Komt volgens mij komt dat doordat alcoholgehalte vrij hoog is. Heb namelijk ook het bier wat koeler gezet voor het bottelen om het wat helderder te krijgen. Denk dat het bij deze zware bieren (<10% alc) beter is wat extra bottlegist toe te voegen. Heb als gist voor dit kerstbier Mangrove jack's M31 gebruikt (gist wel lang door). Bier is trouwens ondanks weinig koolzuur wel lekker geworden.

Traploper



Citaat van: appie op 17-12-2018 &nbsp;18:47 uhad een begin sg 2000 en een eind van 1010.

Pittig biertje.

appie

Oeps foutje geen 2000 maar 1100

marc0871


Jacques

Citaat van: brouwerij de Stier op 17-12-2018 &nbsp;18:19 uHallo Jacques, ik heb 6 gram suiker per liter gedaan en na de vergisting het bier gebotteld en dat staat nu alweer 6 weken

Hoeveel tijd heeft er gezeten tussen het brouwen en het bottelen?
Hoe langer je wacht na einde vergisting des te moeizamer zal de hergisting verlopen. Als je er voor kiest om pas te bottelen wanneer het bier helemaal helder is doe je er goed aan voor de zekerheid bottelgist te gebruiken. Gebruik daarvoor een gist die daarvoor speciaal bedoeld is.

brouwerij de Stier

Dan zal dat het zijn, er zat inderdaad een flinke periode tussen. Bedankt voor je reactie

Vergelijkbare Topics (7)

31889

Reacties: 14
Gelezen: 2223

23632

Reacties: 12
Gelezen: 6474

8574

Reacties: 13
Gelezen: 5842

33861

Reacties: 5
Gelezen: 2209

26153

Reacties: 9
Gelezen: 3343

14777

Reacties: 10
Gelezen: 3215


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.