Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Recept

Gestart door owee, 03-11-2018 13:40 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

owee

Hallo allemaal,
even een vraag, morgen wil ik onderstaand recept brouwen wat goed zou zijn voor 10L.
Hoe kom ik er achter hoeveel spoelwater ik moet gebruiken? Ik ben nog niet zo bekend met BrouwHulp (ben een starter).
Kunnen jullie me op weg helpen?

Recept gegevens

batchgrootte: 10 l.
kooktijd: 90 min.
alcoholpercentage: 10.0 %
begin-SG: 1093
eind-SG: 1018
EBC (kleur): 0.0
EBU (bitterheid): 36.0
Watertype 8.5 liter maischwater (pH = 5.54)

Pilsmout (3 EBC)  3165 g.   3 EBC   
Kristalmout (150 EBC) 300 g.   150 EBC   
Tarwemout (4 EBC)  265 g.   4 EBC   
Suiker 325 g.       
Target 8 g. 90 min. 10 α  Bloemen   
Hallertau 16 g. 90 min. 3.5 α  Bloemen   
Saaz hop 6.5 g. 10 min. 4 α  Bloemen   
Iers Mos (Irish Moss) 3 g. 30 min.     
Fermentis Safbrew T-58  1     Leverancier: Fermentis 
Maischwater 8.5 liter     Leverancier: Kraan 
Spoelwater       Leverancier: Kraan 
Bottel suiker 6 gr/liter       

Eric v B

Je recept in BrouwHulp. Als ik het recept kopieer naar mijn installatie, dan zou ik gaan voor 12 liter maischwater en 10 liter spoelwater.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk139
Naam receptOwee
Brouwdatum04-11-2018
BierstijlAmerikaans tarwebier
Volume10,0
Begin SG1,090 SG
Eind SG1,021 SG
Schijnbare vergistingsgraad76,7%
Alcoholgehalte9,0 vol.%
Berekende kleur (Morey)26 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)40 IBU
Brouwzaalrendement73,4 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
12,00 lVenlo water.
8,77 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
49 mg/l5 mg/l9 mg/l156 mg/l15 mg/l24 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,17 kgPilsmoutDingemans3 EBC78,0 %
0,30 kgCrystal moutThomas Fawcett and Sons130 EBC7,4 %
0,27 kgTarwemoutSBI3 EBC6,7 %
0,33 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC8,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.20 min.3,2 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.30 min.3,2 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.3,2 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
16,0 gHallertauerpellets4,7%70 min.18,0 IBU
8,0 gTargetpellets10,8%70 min.20,6 IBU
6,5 gSaazbellen2,4%10 min.1,2 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
3,00 gIers mosklaringsmiddelkoken

Gist
HoeveelheidNaamType
11,0 gSafBrew Specialty Ale (T-58)bovengist


owee

Beste Eric,

Hartelijk dank voor je schema, ik ga er morgen mee aan de slag.
Zal dat ook even posten.

Nogmaals dank.

Groet Wouter

seed7

Owee,

Bepaal eerst eens hoe veel je verdampt gedurende je kooktijd. Tel dat op bij de hoeveelheid bier die je wilt hebben. Tot dat niveau moet je spoelen in je kookpan.
Dit is een wat simpele weergave, je hebt met nog meer te maken zo als krimp bij afkoelen van het wort en verliezen zoals het wort dat in de hop achterblijft of in je koelplaten etc. Nog niet druk om maken.

Ingo

owee

Beste Ingo,
Dat is informatie waar ik in dit stadium brouwen denk ik veel mee kan. Boodschap is denk ik hier om je brouwinstallatie goed te kennen.
Dank

Groet Wouter



owee

Vandaag was het zo ver. Alles ging goed, iets minder wort overgehouden. Bij proeven heel erg zoet. Ben zeer benieuwd, staat nu in de gistkast...




Vergelijkbare Topics (7)

42671

Reacties: 9
Gelezen: 1806

20965

Reacties: 4
Gelezen: 1548

664

Reacties: 16
Gelezen: 8519

06-11-2004 18:36 u
door Enuel
39769

Reacties: 6
Gelezen: 1263

35720

Reacties: 4
Gelezen: 1906

30568

Reacties: 3
Gelezen: 1443

44221

Reacties: 5
Gelezen: 908


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.