Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Robuust ('s) porter met kokos & vanille

Gestart door Robuust, 23-10-2018 22:32 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Robuust

Hi,

Dit is mijn eerste "eigen" recept, dus het idee is wel om het eenvoudig te houden.

BrouwHulp Recept uitdraai

Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk1
Naam receptPorter
Brouwdatum23-10-2018
BierstijlPorter (Robust)
Volume5,0 l
Begin SG1,052 SG
Berekende kleur (Morey)73 EBC
Berekende bitterheid (Rager)32 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
3,00 lWater uit Zutphen
4,18 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
12 mg/l2 mg/l27 mg/l74 mg/l12 mg/l15 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
1,00 kgPale mout. Maris OtterThomas Fawcett and Sons5 EBC87,0 %
0,05 kgCrystal moutThomas Fawcett and Sons130 EBC4,3 %
0,04 kgCarafa IWeyermann900 EBC3,5 %
0,04 kgChocolademoutDingemans900 EBC3,5 %
0,02 kgBlackSwaen BlackDe Swaen1325 EBC1,7 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
maischen67,0 °C1 min.60 min.2,6 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
2,8 gChinookpellets13,1%60 min.19,1 IBU
4,0 gWillamettepellets5,5%40 min.10,0 IBU
2,8 gWillamettepellets5,5%20 min.4,8 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
76,00 gKokosvlokken, geroosterdspecerijnagisting/lagering
5,00 gVanille, extractspecerijnagisting/lagering

Gist
HoeveelheidNaamType
3,0 gSafale American (US-05)bovengist

Kan ik bijvoorbeeld die BlackSwaen Black weglaten en meer chocolademout toevoegen?

Na de hoofdvergisting giet ik het over in een fles om te lageren, de kokos voeg ik toe en laat dat zo'n 12 dagen staan. Vanille-extract voeg ik toe voor het bottelen.

Jacques

Ga je echt maar 5 liter brouwen?


Voor een porter zou ik een gedeelte van de pale mout vervangen door brown malt. Maar dan heb je een verpakking mout meer waarvan je het grootste gedeelte niet nodig hebt voor dit brouwsel.

Mark GA

5 gram vanille is ook heel wat.
Ik had voor een batch van 5 liter (lageren) maar 1 stokje gebruikt (geschraapt). En die was behoorlijk overheersend al. Laat staan 5 gram op 5 liter.

Koen S

Citaat van: Robuust op 23-10-2018  22:32 uKan ik bijvoorbeeld die BlackSwaen Black weglaten en meer chocolademout toevoegen?
Nee laat die er maar in, maar gooi die Carafa eruit.
Ik zou de chocolademout verhogen naar 5% of zelfs meer en 10% brown gebruiken.

Robuust

Ja, heb zo'n brouwemmer. Ik dacht, ik begin klein totdat ik het onder de knie heb. (Misschien makkelijker dan gedacht)

Die 5 gram vanille-extract is uit de duim gezogen, ik voeg toe naar smaak, dat moet je toch meteen proeven met een tinctuur?

Zal vanavond het recept bijwerken.

Robuust

Dan gaat het recept er ongeveer zo uit zien:
Nu 5 soorten mout, is nogal wat!

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk1
Naam receptPorter
Brouwdatum23-10-2018
BierstijlPorter (Robust)
Volume5,0 l
Begin SG1,052 SG
Berekende kleur (Morey)76 EBC
Berekende bitterheid (Rager)34 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
3,00 lWater uit Weesperkarspel
4,19 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
46 mg/l7 mg/l53 mg/l172 mg/l58 mg/l8 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
0,92 kgPale mout. Maris OtterThomas Fawcett and Sons5 EBC78,9 %
0,12 kgGoldSwaen BrownDe Swaen220 EBC10,0 %
0,06 kgChocolademoutDingemans900 EBC5,0 %
0,05 kgCrystal moutThomas Fawcett and Sons130 EBC4,3 %
0,02 kgBlackSwaen BlackDe Swaen1325 EBC1,7 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Maischen67,0 °C1 min.60 min.2,6 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
2,8 gChinookpellets13,1%60 min.19,1 IBU
4,0 gWillamettepellets5,5%40 min.10,0 IBU
2,8 gWillamettepellets5,5%20 min.4,8 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
76,00 gKokosvlokken, geroosterdspecerijnagisting/lagering
1,00 gVanille, extractspecerijnagisting/lagering

Gist
HoeveelheidNaamType
3,0 gSafale American (US-05)bovengist


Jacques

Citaat van: Robuust op 25-10-2018  09:13 uJa, heb zo'n brouwemmer. Ik dacht, ik begin klein totdat ik het onder de knie heb. (Misschien makkelijker dan gedacht)

Die 5 gram vanille-extract is uit de duim gezogen, ik voeg toe naar smaak, dat moet je toch meteen proeven met een tinctuur?

Zal vanavond het recept bijwerken.

Ik zou wat groter brouwen. 5 liter beslag op temperatuur houden is lastiger van 10 liter. Het kost je zo goed als geen meer tijd en inspanning. En als je een lekker bier gebrouwen hebt is het niet zo snel op. Bij een kleine hoeveelheid heb je in verhouding meer verliezen bij overhevelen en dergelijke.

Vergelijkbare Topics (7)

19540

Reacties: 5
Gelezen: 3216

44947

Reacties: 9
Gelezen: 844

24451

Reacties: 23
Gelezen: 8754

6357

Reacties: 9
Gelezen: 4627

40057

Reacties: 11
Gelezen: 2219


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.