Advies ter verbetering Belgisch blond bier (72 punten op ONK 2018 gehaald)

Gestart door Frank Cameron, 03-09-2018 19:21 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Frank Cameron

Dag Mede brouwers,

Ik heb onlangs voor het eerst meegedaan aan de ONK 2018. Het was een Belgisch blond bier waar ik de volgende feedback op kreeg:

*Wat veel schuim
*Fijne geur, later overheerst de moutigheid
*Moutigheid overheerst, hierdoor wat zoetig (Body = OK)
*Mist wat fruitigheid
*Mist wat droogheid
*Technisch OK, Moutigheid overheerst, hierdoor zoet en niet droog (Beoordeling ONK 2018, 72 punten)

Morgen ben ik van plan dit recept nogmaals te gaan brouwen, alleen dan een verbeterde versie natuurlijk.
Graag zou ik jullie advies willen hoe ik iets minder moutigheid kan krijgen en het bier iets fruitiger zou kunnen maken.

Zelf denk ik dat ik de maisch temperatuur iets naar beneden doe en wellicht iets minder Vienna en Caramunich toe voeg.
Ik hoor graag jullie mening!!

Hieronder het originele recept zoals ik deze gebrouwen heb voor het ONK 2018:
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptBelgisch Blond bier
Brouwdatum12-12-2017
BierstijlBlond
Volume23,5
Begin SG1,072 SG
Eind SG1,016 SG
Schijnbare vergistingsgraad77,8%
Alcoholgehalte7,3 vol.%
Berekende kleur (Morey)15 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)25 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd75 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
20,00 lWater uit Zutphen
2,00 mlFosforzuur
13,75 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
66 mg/l12 mg/l66 mg/l210 mg/l94 mg/l41 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
6,128 kgSwaen PilsnerDe Swaen3 EBC87,1 %
0,300 kgSwaen ViennaDe Swaen10 EBC4,3 %
0,300 kgCaramunich IWeyermann90 EBC4,3 %
0,306 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC4,4 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 °C1 min.60 min.3,0 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.10 min.3,0 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
44,7 gE.K. Goldingbellen5,7%60 min.23,2 IBU
20,0 gStyrian Goldingsbellen3,4%10 min.2,2 IBU
20,0 gStyrian Goldingsbellen3,4%0 min.0,0 IBU

Gist
starter[/data][/row]
HoeveelheidNaamType
[row]20,0 gStyrian Goldingsbellen3,4%0 min.0,0 IBU
Belgian Strong Ale (1388)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting22,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting22,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting0,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,016 SG
Schijnbare vergistingsgraad77,8%
Start nagisting20-01-2018
Temp. nagisting22,0 °C
Start lagering26-01-2018
Temp. lagering5,0 °C

Gist = Wyeast 1388 Belgische strong ale (deze neemt hij in de recept uitdraai niet over)

Ik hoor graag jullie reacties en tips!!

Vriendelijke groet,
Frank Cameron



Juindorper

Je hebt nog al een hoog begin SG voor een blond bier. Vandaar ook het moutige karakter.
Dat beetje Viennamout zul je niks van proeven maar als je die caramunich er uit laat zal ook wel schelen.

Frank Cameron

Citaat van: Juindorper op 03-09-2018  20:58 uJe hebt nog al een hoog begin SG voor een blond bier. Vandaar ook het moutige karakter.
Dat beetje Viennamout zul je niks van proeven maar als je die caramunich er uit laat zal ook wel schelen.

Dank voor je reactie, wellicht iets minder pilsener stort toevoegen?

Croch

Hoi Frank,

Je zou kunnen overwegen om wat lager qua alcohol te gaan zitten, zo rond de 6% a 6,5% en het aandeel suiker kunnen verhogen tot 10% van de stort. Door de suiker vergist het wat verder door.  Kan je ook gecontroleerd vergisten? Esters dragen (volgens mij) ook bij aan de beleving van zoetheid en die worden gevormd bij wat hogere vergistingstemperaturen. Je zou de vergisting kunnen laten starten bij 19 graden en over een week de temperatuur geleidelijk laten oplopen tot 22 graden. Succes in ieder geval!

Frank Cameron

Citaat van: Croch op 04-09-2018  07:01 uHoi Frank,

Je zou kunnen overwegen om wat lager qua alcohol te gaan zitten, zo rond de 6% a 6,5% en het aandeel suiker kunnen verhogen tot 10% van de stort. Door de suiker vergist het wat verder door.  Kan je ook gecontroleerd vergisten? Esters dragen (volgens mij) ook bij aan de beleving van zoetheid en die worden gevormd bij wat hogere vergistingstemperaturen. Je zou de vergisting kunnen laten starten bij 19 graden en over een week de temperatuur geleidelijk laten oplopen tot 22 graden. Succes in ieder geval!

Bedankt voor je reactie. Ik kan inderdaad gecontroleerd vergisten. Ik zal er mee aan de slag en kijken hoe het uitpakt!

Bedankt!

Koen S

Om een wat cleanere blonde te krijgen met wat minder body zou je je maischschema kunnen veranderen: 45 min op 62/63 en dan 15 min op 72/73. Je krijgt zo wat meer vergistbare suikers.

Biertje1985

De Belgium strong ale kan een hele hoge vergistingsgraad halen. Alleen dan moet je wel tegen het einde van de vergisting de temperatuur stevig laten oplopen. tot meer dan 25 graden zelfs. De gist zal ook wat bijsmaakjes verwijderen.

De suikerstort misschien wat hoger, en de Vienna weglaten. SG een paar puntjes laten zakken of juist een hoger eind sg en het bier inzenden als sterke blonde!
Wellicht wat melanoidin of cara 120 mout ipv caramunich om van dat "broodige" moutkarakter af te komen.

De Belgium strong ale is de Duvel gist-stam en denk maar zo dat Duvel een simpele (pils-achtige) mout stort heeft en veel suiker (+-15%), ik bedoel niet dat het een Duvel moet worden maar de gist heeft heerlijke esters die je niet hoeft te maskeren met moutige smaken van o.a. Vienna of andere moutige moutsoorten. (moutige moutsoorten :nut:)


(Slechts mijn mening hoor, ik denk dat het een prima bier is en 72 punten is heus zo slecht nog niet, vergeet niet dat het bier gekeurd is aan de hand van een vastgelegde bierstijl.)




Fermon

1 uur maischen op 64 a 65 graden, hierdoor zal je bier uiteindelijk iets droger worden.

Jacques

Er zijn al veel goede suggesties gegeven. In aanvulling daarop nog het volgende.

Je krijgt meer fruitige smaken door het suikergehalte te verhogen en door te weinig gist te enten in combinatie met een iets hogere vergistingstemperatuur (23 à 24 ºC).

Frank Cameron

Dank voor jullie reacties! Het bier staat inmiddels te gisten in de gistkast op 20 graden.
Hieronder nog het vernieuwde recept.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptBelgisch blond bier batch 2
Brouwdatum28-08-2018
BierstijlBlond
Volume23,3 l
Begin SG1,067 SG
Berekende kleur (Morey)13 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)28 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd75 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
18,00 lGroning's water
0,20 gCaCl2
1,30 gCaSO4
2,00 mlFosforzuur
14,48 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
66 mg/l5 mg/l22 mg/l126 mg/l47 mg/l57 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,500 kgSwaen PilsnerDe Swaen3 EBC87,1 %
0,250 kgSwaen ViennaDe Swaen10 EBC4,0 %
0,216 kgCaramunich IWeyermann90 EBC3,4 %
0,350 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC5,5 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust64,0 °C1 min.75 min.3,0 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.10 min.3,0 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
44,9 gE.K. Goldingbellen5,7%60 min.25,0 IBU
20,0 gStyrian Goldingspellets3,4%10 min.2,7 IBU
20,0 gStyrian Goldingspellets3,4%0 min.0,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 pak(ken)Belgian Strong Ale (1388)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting20,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting0,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting0,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,000 SG
Schijnbare vergistingsgraad100,0%
Temp. nagisting0,0 °C
Temp. lagering0,0 °C

belangrijkste veranderingen:

* 5500 pilsmout ipv 6200 gram
* maisch temp op 64 ipv 67
* suiker 350 gram ipv 300
* Vienna 250 ipv 300gram
* Caramunch type 1 218 gram ipv 300 (ik had nog maar 218 gram...)
* vergisting op 20 graden ipv 22 graden eerder.

Wellicht zijn het maar kleine veranderingen en had ik meer moeten veranderen, maar dan leer ik dan alleen maar weer van.
Het proces ging in elk geval goed, ben benieuwd naar het resultaat!

Groeten Frank

Koen S


Vergelijkbare Topics (7)

32770

Reacties: 5
Gelezen: 1728

19121

Gestart door Cristijn


Reacties: 24
Gelezen: 11061

38082

Gestart door ppuk


Reacties: 19
Gelezen: 2860

24879

Reacties: 21
Gelezen: 8565

4274

Gestart door SanderZ


Reacties: 27
Gelezen: 10584

09-05-2006 10:10 u
door SanderZ
43291

Reacties: 3
Gelezen: 895

29409

Reacties: 27
Gelezen: 8894


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.