Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


RVS ketel als bottelvat?

Gestart door Bas, 29-04-2003 11:48 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Bas

Hoi allen,

Afgelopen weekeinde weer gebotteld. Vroeger gebuikte ik een emmer (met kraan en afvulpijpje) als bottelvat. Helaas kon ik dan nooit, doordat ik een te kleine emmer gebruikte, het bottelen in een keer doen. Nu probeerde ik afgelopen weekeinde het weer te doen op de ouderwetste manier: met een schepje suiker aan ieder afzonderlijk flesje toevoegen, en het bier direct uit de lagerfles hevelen. Helaas ben ik er achtergekomen waarom ik vroeger gestopt ben met deze manier van bottelen: je komt handen te kort, vooral omdat de hevel nog wel eens stopte. Conclusie: DOM DOM DOM, op deze manier bottel ik dus nooit meer.

Maar goed, omdat ik toch zit te kijken naar enige verbetering in mijn zeker niet perfecte bottelprocess, zat ik erover na te denken om mijn RVS maischketel te gaan gebuiken om te bottelen. Deze heeft nl. ook een kraan onderaan, is groot genoed, en heeft een passend deksel. Ik denk dat ik hem dan zou kunnen ontsmetten door het koken van een paar liter water met het deksel erop, dus gebruik maken van stoom om de binnenkant te ontsmetten.

Mijn vraag aan jullie is: heeft iemand van jullie tips / ervaringen / afradingen etc. voor mij m.b.t. het gebruik van mijn RVS maischketel als bottelvat?

Grt, Bas H.

Adrie

Hoi Bas,

Wij hevelen vanuit de lageringsflessen altijd eerst over naar het gistingsvat. In het gistingsvat hebben we dan een suikeroplossing gegoten die nodig is voor de nagisting. Eerst ontsmetten we het gistingsvat goed met chloor. Deze methode werkt prima, mits je de suikeroplossing heel goed door het bier mengt.
Onderin het gistingsvat zit een kraan. Hierop sluiten we een slang aan met de vulhulp, een soort vulpistool.

Ik zie niet in waarom deze methode niet zou werken met een RVS maischketel.

Groeten,

A3

MO

Bas,
ik weet niet op welke schaal jij brouwt. Ik brouw op 20 L schaal en bottel probleemloos via het std. 30 L plastic Brouwland vat met een kraantje een cm of 10 boven de onderkant. Vat even desinfecteren, hevelen van lagervat naar dit vat, suikerwater erbij, even goed roeren en binnen een uurtje is er gebotteld. Tijd excl schoonmaken/ontsmetten flessen wat ook wel een uurtje duurt.
Gr
MO

Bas

Hoi MO,

Ik brouw op 15-20 liter schaal. En ik heb toevallig ook zo'n niet te dure 30 liter Brouwland emmer staan (gebruik ik om mijn mout in op te slaan). En daar zou ik zo een bottelvat van kunnen maken. Die optie heb ik dus zeker.

Ik vroeg me alleen af of ik mijn maisch ketel daar ook voor kon gebruiken (ook een container met een kraan onderin), of dat daar praktische problemen mee zijn (ontsmetten zou dan dmv koken en stoom moeten gebeuren, ik ontsmet liever geen duur RVS met chemicalien). Ben nieuwsgierig naar tips / ervaringen in dit forum: misschien zijn er wel grote voordelen, of nadelen, of maakt het niks uit. Kan dan altijd nog beslissen waar ik voor kies.

Dus als iemand tips heeft ...

Grt, Bas H.

Vergelijkbare Topics (7)

18029

Reacties: 55
Gelezen: 23132

36684

Reacties: 3
Gelezen: 1192

34526

Reacties: 11
Gelezen: 3747

44675

Reacties: 4
Gelezen: 800

16660

Reacties: 16
Gelezen: 11587


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.