Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Eerste Eisbock

Gestart door HarryL, 15-01-2018 19:54 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

HarryL

Goedenavond :)

Gisteren voor het eerst met de Weckketel aan het brouwen geweest.
Ik had als eind bedacht om 10 liter Eisbock te brouwen, dit is 8 liter geworden.
Ik heb een begin SG gehaald van 1045 (is dit niet aan de lage kant?)
Nu heb ik wel gelezen dat je het omhoog kan brengen met suiker...
Maar dit lijkt mij geen goed idee om dit tijdens het gistingsproces te gaan doen.

Ik heb mijzelf in ieder geval op 1 fout betrapt.
Ik heb mijn brouwketel niet goed in BrouwHulp staan.
Hierdoor kan het eindresultaat lager zijn?

Wat denken jullie van dit recept en klopt het begin SG een beetje?
Zelf vind ik hem laag, volgens het recept zou het 1095 moeten zijn, maar dat is volgens BrouwHulp ver in het rood?
De gisting heb ik gedaan met een Smackpack, deze staat nu goed te gisten (zit een mooie schuimkraag op).
Ik heb een andere gist gebruikt dan de bohemian, ik weet zo niet meer welke... De verpakking heb ik al weggegooid.
Ik weet dus ook niet zeker meer of het nou een onder of bovengister is.
Het brouwsel staat nu rond de 18 á 19 graden te gisten.

Graag hoor ik jullie reacties.

(nu ik dit zo lees, merk ik dat ik nog wel een paar steekjes heb laten vallen, beginnersfoutjes, het is pas mijn 3e brouwsel, voor mij weer een leerproces.)

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptEisbock
Brouwdatum16-12-2017
BierstijlEisbock/IJsbok
Volume10,0 l
Begin SG1,095 SG
Berekende kleur (Morey)27 EBC
Berekende bitterheid (Rager)33 IBU
Brouwzaalrendement77,0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
12,20 lWater uit Water
4,61 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,32 kgPilsmoutWeyermann3 EBC56,3 %
1,60 kgMünchner IWeyermann15 EBC38,9 %
0,20 kgCaramunich IWeyermann90 EBC4,8 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust68,0 °C1 min.60 min.3,0 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
8,8 gMagnumbellen13,0%90 min.30,1 IBU
6,1 gHallertauer Traditionbellen4,0%30 min.3,3 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 pak(ken)Bohemian Lager (2124)ondergist


Brouwers

Hmm moelijk te zeggen wat je fout hebt gedaan maar je hebt een rendement ~30% gehaald. Hiervoor moet je serieuze dingen fout hebben gedaan. Weet je zeker dat het maar 1.045 is?
Hoe heb je het SG gemeten?
Kan je even stap voor stap uitleggen hoe je te werk bent gegaan. Hoe schroot je, hoe filter je, was het beslag goed aangezuurd, wat was je sg einde maischen, sg laatste afloop etc..
Misschien kunnen we dan vinden waar het is fout gegaan.

Overigens een eisbock kun je niet brouwen, die maak je straks pas in de diepvries  ^-^

HarryL

Ik heb de SG gemeten met een hygrometer, op een temp van ca. 23 graden.

Ik heb geschroot met een platenschrootmolen.
Met het handje, de molen zo ingesteld dat het er goed geschroot uit kwam, geen hele mout zeg maar.

Ik heb in een brouwzak gebrouwen, dit na het maischen even laten staan zodat het kon bezinken, toen in een grote pan gedaan (kwam er bijna helder uit). Ik heb niks aangezuurd (dus ook geen pH gemeten (ook een fout(je) denk ik?). Ik heb de SG gemeten na het koken, toen kwam ik daar dus op uit. Na het maischen heb ik niet gemeten.

Voor het brouwen heb ik het recept gevolgd en mij netjes aan de tijden gehouden.

Na het lezen en antwoorden heb ik dus ook weer een aantal vragen.
- Wat is de beste manier om te meten?
- Wat gebruik ik om aan te zuren?
- Een pH meter is echt een must?
- Op welke momenten is het echt van belang om je SG te meten? (ik was in de veronderstelling na het koken en na het gisten).

Een fout welke funest is, je brouwketel niet goed in BrouwHulp zetten, daar ben ik sowieso al achter  ;D ;D

BrouwMark

Hm, vreemd. Ik brouw zelf ook in een weckketel met brouwzak, dus ik dacht, ik zet je recept even in brewer's friend, wat ik graag gebruik. Mijn parameters staan daar al goed in, en zullen vergelijkbaar zijn met de jouwe. Daar komt 1.096 uit als begin sg, niks mis met het recept dus lijkt me.

Juist omdat je 8 liter overhield ipv 10 zou je zeggen dat je begin sg hoger moeten zijn dan 1.096. Volgens brewer's friend zelfs 1.119.

Dingen die ik kan bedenken: je mout toch (veel) te grof geschroot (bij BIAB is wat fijner niet erg), een vergissing gemaakt bij het wegen, een kapotte hydrometer, een kapotte thermometer... Hopelijk heb je er wat aan  :weetniet:

HarryL

Dan verdenk ik de hydrometer, dat die niet goed is.
Is er een makkelijke manier om dit te checken?

Misschien dat ik mij verrekend heb met het water, maar dan zou ik minder water in de weckketel gehad hebben, maar dan zou de SG hoger moeten zijn.

Martijn0172

Citaat van: HarryL op 16-01-2018  07:48 uDan verdenk ik de hydrometer, dat die niet goed is.
Is er een makkelijke manier om dit te checken?

Misschien dat ik mij verrekend heb met het water, maar dan zou ik minder water in de weckketel gehad hebben, maar dan zou de SG hoger moeten zijn.

Als je deze test in water van 20 ºC dan moet deze 1.000 aangeven.

HarryL

Citaat van: Martijn0172 op 16-01-2018  07:51 uAls je deze test in water van 20c dan moet deze 1.000 aangeven

Dan ben ik bang dat ie niet (helemaal) goed is. Daar kom ik dus op een SG van 1012 ongeveer.
Helaas kan ik niet meer testen met een andere SG meter, daar ik de gist al toegevoegd heb.

pippakillinova

Met 4 kg mout op 16 L water lijkt het me inderdaad praktisch onmogelijk om 8 L met een SG van 1045 te halen.

Maar als je heet wort gemeten met je hydrometer hebt kun je zomaar tot tientallen SG punten oid te laag aflezen.
In het boek 'verander water in bier' staat een correctietabel hiervoor. Ik kan hem online zo snel even niet vinden.

Dus, om je hydrometer te controleren moet je het water ook echt meten bij 20 ºC.

pippakillinova

https://www.brewersfriend.com/hydrometer-temp/
Als je 1045 afleest bij wort van 71 graden, zit je er al 19 punten naast.

FrankOD

Zet de app BrewBear op je telefoon, super handig


pippakillinova

Citaat van: FrankOD op 16-01-2018  15:40 uZet de app BrewBear op je telefoon, super handig



Apple...  :huilen:

FrankOD

Citaat van: pippakillinova op 16-01-2018  15:46 uApple...  :huilen:

Wat voegt dit toe aan de discussie?

pippakillinova

Citaat van: FrankOD op 16-01-2018  16:13 uWat voegt dit toe aan de discussie?

Veel mensen (waaronder ik) gebruiken Android. Een echt handige app heb ik hiervoor helaas nog niet kunnen vinden.
Maja, een boek met tabellen bij het brouwen heeft ook wel wat  ;).

FrankOD

Toch maar een Apple kopen dan [emoji23] is handig appje om ook tijdens brouwen vanalles ff snel uit te rekenen



Maar goed we dwalen af...

Knobby

In je recept heb je spoelwater staan maar in je verhaal zie ik niet terug dat je gespoeld hebt. Dan loop je veel suikers mis...

HarryL

Citaat van: Knobby op 16-01-2018  19:50 uin je recept heb je spoelwater staan maar in je verhaal zie ik niet terug dat je gespoeld hebt. dan loop je veel suikers mis...

Ik heb zeker wel gespoeld :)
Vergeten te melden

HarryL

Even zoeken en ik heb een SG correctie site gevonden.
https://www.brewersfriend.com/hydrometer-temp/

Ik heb hem volgens mij rond de 30 graden gemeten, dan zou ik uitkomen op 1047, da's niet heel veel verschil.

pippakillinova

Citaat van: HarryL op 16-01-2018  21:02 uEven zoeken en ik heb een SG correctie site gevonden.
https://www.brewersfriend.com/hydrometer-temp/

Ik heb hem volgens mij rond de 30 graden gemeten, dan zou ik uitkomen op 1047, da's niet heel veel verschil.

Mocht er gedurende 3 dagen behoorlijke activiteit in je waterslot zijn, dan zou ik na het uitvergisten 1 liter ervan opdrinken. Als je na 15 minuten lamme benen hebt, was je hydrometer kapot.

HarryL

Citaat van: pippakillinova op 16-01-2018  21:40 uMocht er gedurende 3 dagen behoorlijke activiteit in je waterslot zijn, dan zou ik na het uitvergisten 1 liter ervan opdrinken. Als je na 15 minuten lamme benen hebt, was je hydrometer kapot.

;D ;D ;D :proost:

HarryL

Gisting is volgens mij gestopt.
Net met de hydrometer gemeten en kom op SG 1008.
Is dit netjes?

Als mijn eerste meting klopt, dan zou er op dit moment 4,9% alcohol in zitten.

HarryL

Gisteren het bier nog een keer gebotteld met suiker.
Het had 3 week staan rijpen, helaas vrijwel geen koolzuur.
Een collega van mij zei, als het SG vrijwel gelijk is, dan kan je nog eens proberen het opnieuw te bottelen met suiker.

Ik heb 8 gr. kandijsuiker gebruikt per liter wort.
Ben benieuwd of het werkt.
Zal het zien over een paar week.

De smaak was trouwens wel goed.

Joost81

Heb je tussen het gisten en bottelen je bier nog een keer bevroren? Dat is wel de bedoeling bij een Eisbock, om een nog hoger alcohol percentage te behalen.
Als je dat gedaan hebt kan het zijn dat de gist daarna wat moeite heeft met de hergisting op fles. Je zou dan de volgende keer een bottelgist kunnen toevoegen met een hoge alcohol tolerantie.

Ik zou er nu niet te veel meer aan doen als het al gebotteld is... opdrinken als het goed smaakt en de volgende keer opnieuw proberen.

HarryL

Nee, dat heb ik niet gedaan, het alcoholpercentage was "maar" 5,5%.
Heb wel meer kleine  "foutjes" gemaakt.
Ik ga er nu ook niks meer aan doen, als het niet goed komt, dan is het jammer, volgende keer beter.

Was ook mijn eerste brouwsel met "losse" ingrediënten ipv een kant en klaar pakket.
De smaak was goed inderdaad, alleen vrijwel geen koolzuur, dat is zeker niet mijn favoriet ;)

We gaan het meemaken!

HarryL

Even een update!
Ruim 1,5 week na het toevoegen van het suiker mijn proefflesje geopend.
Een duidelijke plop was te horen!

Echter wat weinig koolzuur.
Maar dit kan komen omdat het flesje maar voor éénderde was gevuld en dus heel veel kopruimte had.
Ik laat het nog even een weekje of 2 bestieren en dan de test.

De smaak was wel goed trouwens.

Vergelijkbare Topics (7)

42309

Gestart door AnkoB


Reacties: 3
Gelezen: 923

30568

Reacties: 3
Gelezen: 1485

12196

Gestart door oranjeboombiertje


Reacties: 14
Gelezen: 5261

35235

Reacties: 17
Gelezen: 3119

39548

Gestart door 7ijs


Reacties: 11
Gelezen: 2273

26610

Reacties: 10
Gelezen: 3621


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.