Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Koperen buis in mijn gistvat

Gestart door Jukkie, 14-01-2018 08:19 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jukkie

Ik heb afgelopen woensdag (10 jan) koudhop toegevoegd aan mijn brouwsel. Ik zit altijd te klooien met knikkers om het hopzakje te laten zinken. In een opwelling heb ik het gevulde hopzakje aan de bocht van mijn koperen hevelpijp gebonden en die pijp in het gistvat gestoken. Ging goed; het hopzakje zat meteen strak onder in het gistvat! Vanmorgen besefte ik ineens dat het niet zo slim is om hier een koperen buis voor te gebruiken...

Ik ga de buis er zo meteen afhalen; zakje blijft nu toch wel onderin liggen. Wat zou het risico kunnen zijn vwb de gezondheid?
Bier wegmikken?  :'(

Oscar

Citaat van: Jukkie op 14-01-2018  08:19 uBier wegmikken?  :'(

Dat kan... :nut:  Maar waarom?  :weetniet:

Jukkie

Vanwege zuur met koper --> koper in je bier?

Jacques

Koper in gistend bier is niet inderdaad geen slim idee. Als het 8 tot 10 uur aan het begin van de vergisting zou zijn geweest was het niet zo'n probleem. De pH is dan nog niet zo laag. De koperionen die dan vrijkomen worden dan nog opgenomen door de gist.
Echter tijdens de hoofdgisting daalt de pH aanzienlijk. Dat betekent dat het oplossen van koper sneller verloopt. Na de hoofdgisting worden er weinig gistcellen nog aangemaakt. De opname van koper door de gist is dan ook nog maar beperkt.
Als het bier koud staat gaat het oplossen van koper weer langzamer.

Gelet op het voorafgaande is het gezondheidsrisico moeilijk in te schatten. Ook niet omdat een hele kleine hoeveelheid koper niet schadelijk is. Zie bijvoorbeeld https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/diversen/124919-zware-metalen-giftig-of-nodig-voor-de-gezondheid.html

Als ik het goed begrijp heeft het al zo'n 4 dagen in het bier gezeten. Dan kan er al veel koper zijn opgelost.

Weggieten is natuurlijk het meest veilige...

brouwerwaldonk

Ik lager in mandflessen en elke mandfles heeft de perfecte vorm om hopbloemen onder te drukken. Je doet als eerste de hopbellen in de fles en dan hevel je het bier in de fles. Als de fles helemaal vol is zitten de hopbellen onder het bier gevangen tegen de bovenkant, het bier komt dan tot in het begin van de hals. 
Om de hopbellen in de mandfles te krijgen heb in een lange conische teut gemaakt die in de opening van de mandfles kan.

Vergelijkbare Topics (7)

8837

Reacties: 7
Gelezen: 3407

25658

Reacties: 19
Gelezen: 5975

33730

Reacties: 79
Gelezen: 17466

6157

Reacties: 29
Gelezen: 8061


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.