Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Brouwen met saffraan

Gestart door Duffie77, 07-11-2017 01:54 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Duffie77

Hallo iedereen,

Heeft er iemand al ervaring met het brouwen met saffraan?

Ik zou graag een biertje met saffraan brouwen, waarbij de saffraan prominent aanwezig is. Ik dacht dit te doen op basis van een witbier. Bij opzoekingen op internet kon ik maar 1 saffraanbier terug vinden, de Safranaise van Millevertus. Dit bier is gebrouwen op basis van een goud/blond bier.

Wat zouden jullie doen, brouwen op basis van een witbier of een goud/blond bier? Heeft er iemand enig idee van de hoeveelheid saffraandraden je nodig hebt (bijvoorbeeld per liter)?

Alvast bedankt!

Jedoka

Hoi, wij gebruiken in de keuken ongeveer zo'n 20 draadjes voor 5 liter creme brulee, koken we mee en laten we een nachtje trekken. Dan proef je de saffraan goed, geeft ook veel kleur af, ben benieuwd wat het in bier doet, misschien in 2 batches doen, bij de 1 meekoken en bij de ander na de hoofdgisting. Ik zelf zou een recept voor blond gebruiken, krijg je helderder en komt de kleur beter tot zijn recht.

Wanneer je overigens bijvoorbeeld 20 liter zou brouwen zou ik de saffraan niet vermenigvuldigen daar het goed doortrekt en je anders een te hoog potpourri gehalte krijgt....

Succes er mee!

Jelle

iloveoxytocin

Ik brouw er een bier mee, ik gebruik 2 gram op 9 L te bottelen bier, 15 min in de kook. Je kwaliteit van je saffraan is leidend, je dosering is daarvan afhankelijk.

Ik gebruik het vooral voor de 'volle' smaak die het kan geven in de achtergrond, niet zozeer als hoofdsmaak, net als (m.i.) het in gerechten wordt gebruikt. Als je de keuze hebt tussen een wit of een blond, zou ik voor blond gaan, gezien die volheid meer matcht bij de volle smaak van een blond en niet met het frisse van een wit. Maar, ieder z'n smaak(-combinaties).

Duffie77

Bedankt voor jullie reacties.

Ik had mijn recept voor witbier met saffraan al klaar maar ga het op jullie aanraden toch aanpassen voor een blond bier. Het enige gecommercialiseerd saffraanbier dat ik tegen gekomen ben, La Saffranaise, was inderdaad op basis van blond bier...

Bedankt!

Ivo

goom

De beste kwaliteit saffraan komt uit Spanje.
Hou er rekening mee dat het wel erg duur spul is.

Ik kan via mijn contacten in Spanje wellicht aan saffraan komen voor een mooie prijs.

Duffie77

Bedankt voor het voorstel.

Ik ga jaarlijks een viertal keer naar Spanje. En ja, mijn saffraan komt van daar  ;)

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.