Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Eerste Tripel

Gestart door de badkamer, 30-07-2017 14:13 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

de badkamer

Beste mensen,

Na het brouwen van verschillende biertypen met een relatief laag alcoholgehalte is de tijd aangebroken voor een tripel. Na het vergelijken van verschillende recepten en het bekijken van mijn voorraad ben ik tot het onderstaande recept gekomen. Ik hoop op een droog fris bier.
Nu heb ik een paar vragen.

Het maischema:
Ik doe meestal een eenstapsmaisch en 10 minuten uitmaischen behalve als dit specifiek gemeld staat pas ik het aan zoals bijvoorbeeld de kruidnagelrust bij een weizen. Is het voor een tripel aan te raden om een geheel schema te draaien of voldoet de eenstapsmaisch. In de recepten die ik heb geraadpleegd is de verhouding 50/50.

Koken:
De kooktijd in mijn recept staat op 60 minuten, echter veel van de bekeken recepten koken 90 minuten. Geeft dit een groot effect op bijvoorbeeld de smaak? Ik begrijp dat het sg hoger uitkomt naarmate je langer kookt maar mijn sg is hoog genoeg.

Het recept:
Uiteraard mag er geschoten worden op het recept ( de verhoudingen )

Batch Size: 13 L OG: 1.080
Boil Size:    14 L FG: 1.007
Boil Time: 60 mins IBU: 25.3
Efficiency: 75% Colour: 8.9


FERMENTABLES
% kgs Fermentable PPG EBC Usage
59 2.50 Pilsner - BE 36.0 3.8 Mash
6   0.25 Carapils - DE 33.0 3.8 Mash
12 0.50 Wheat - BE 37.0 3.8 Mash
12 0.50 Vienna - DE 37.0 9.2 Mash
12 0.50 Cane Sugar - US 46.0 1.2 Late Addition

MASH STEPS
Name Temp (°C) Time (min)
Mash 1 65 60
Mash Out 75 10

HOP ADDITIONS
g        Variety                 Usage Time AA  IBU
20.00 Fuggles                 Boil     60   4.8 14.2
15.00 Northern Brewer    Boil     10      9   7.2
15.00 Fuggles                 Boil     10   4.8   3.9

Gist Mangrove Jacks M31 Belgium TripelHay

Al mijn tripels brouw ik met een eenstapsmaisch dus ja dat kan prima.
Maar dat zal vast discussie opleveren.
Je schrijft je wilt een droge frisse tripel, dus dan is 65 graden prima(of nog lager :weetniet:).
Verder wil je carapils gebruiken die word nu juist gebruikt om meer body aan je bier te geven omdat het een moutsoort is met een hoog gehalte aan overgistbare dextrines.
De gist is prima die gist heel ver door .

EvdBroek

Ik zou de carapils en vienna er uit houden

de badkamer

Thanx

Heb wat aanpassingen gedaan in het recept en inderdaad de Vienna en de Caramout laten vervallen. De verhoudingen zijn nu:
66% pilsmout
17% tarwe
17% rietsuiker

Verder heb ik de hopgift iets verhoogd naar 3 x 20 gram.

Nog een vraag:

Hoe weet ik na het maischen of ik de juiste SG heb bereikt? De suiker wordt pas later toegevoegd. Is hier een berekening voor of is het zien waar het schip strand?

Knobby

je kan in je brouwsoftware aangeven dat je suiker pas bij koken toevoegt.
In BrouwHulp in ieder geval is je doel SG na maischen en filteren daar op aangepast.

Marcel_k

Volgens mij kan/moet er nog koriander bij, om het een tripel te maken.

Fermon

Citaat van: Marcel_k op 31-07-2017  16:27 uVolgens mij kan/moet er nog koriander bij, om het een tripel te maken.

Dit kan inderdaad, ik persoonlijk vind de tripels zonder koriander fijner, zoals Westmalle.


de badkamer

Toevallig heb ik net een zakje met korianderzaad gevonden. denk iets van 10 gram. Geeft het meer een warm of een fris effect in het bier? In gerechten vind ik het niet lekker. Heb nog nooit korianderzaad gebruikt.

Jacques

Citaat van: Marcel_k op 31-07-2017  16:27 uVolgens mij kan/moet er nog koriander bij, om het een tripel te maken.

Nee! Koriander is allesbehalve een voorwaarde voor een tripel.

Tripel Karmeliet kenmerkt zich inderdaad door koriander maar dat vind ik meer een zwaar witbier dan een tripel.

In de (oudere) tripels van Westmalle en Chimay zit geen koriander. Anders dan de Karmeliet vind ik de tripel van Westmalle erg lekker. Ook omdat het steeds net een heel klein beetje anders smaakt. Het bier verveelt daarom nooit. Knap gebrouwen door Belgische trappisten.

Het is duidelijk: voor mij geen koriander in een tripel.

Edgar

Citaat van: de badkamer op 31-07-2017  17:30 uToevallig heb ik net een zakje met korianderzaad gevonden. denk iets van 10 gram. Geeft het meer een warm of een fris effect in het bier? In gerechten vind ik het niet lekker. Heb nog nooit korianderzaad gebruikt.

Misschien eet je vaker koriander dan je denkt want het zit in veel specerijenmengsels, vooral voor vlees.

Pas op, want het effect in bier, de sterkte dus, kan zeer sterk verschillen per batch. Teveel koriander is voor liefhebbers (lees: niet lekker). En ik kan het in een tripel zeker waarderen, dus ben niet bevooroordeeld.

de badkamer

Bedankt voor alle reacties

Het uiteindelijke recept staat in de bijlage en ga ik morgen brouwen. Naar aanleiding van het raadplegen van verschillende recepten en de reacties in dit topic heb ik


De koriander weggelaten
Klein beetje carapils toegevoegd
Een extra hopgift om wat kruidigheid vanuit de hoppen te realiseren

de badkamer

CiteerIn de (oudere) tripels van Westmalle en Chimay zit geen koriander. Anders dan de Karmeliet vind ik de tripel van Westmalle erg lekker. Ook omdat het steeds net een heel klein beetje anders smaakt. Het bier verveelt daarom nooit. Knap gebrouwen door Belgische trappisten.

Het is duidelijk: voor mij geen koriander in een tripel.

Ik wist wel dat je een fan van de Belgen bent  ;)

Jacques

Citaat van: de badkamer op 31-07-2017  22:48 uIk wist wel dat je een fan van de Belgen bent  ;)

Natuurlijk kan de goede Belgische bieren waarderen, maar ook mooie Nederlandse bieren (en uit heel veel andere landen ook).

Marcel_k

Citaat van: Jacques op 31-07-2017  21:50 uNee! Koriander is allesbehalve een voorwaarde ....
Het is duidelijk: voor mij geen koriander in een tripel.
Dit is wél een persoonlijk statement, geen wet van Meden en Perzen. In dit forum hebben veel, misschien wel de meeste, tripelrecepten koriander.
Zo ook bijvoorbeeld in Verander water in bier, p.144
Overigens staat pal daarnaast op p.145 een Westmalle-recept, inderdaad zónder koriander.

Laten we het er dus maar op houden dat het kán, maar niet hoéft!

Sjoerd

Ik brouw de tripel meestal met koriander, 5 gram op 20 liter, bevalt me prima, zeker bij een T58 gist. M31 nog nooit gebruikt, maar volgens mij ook kruidig, lijkt me dat de koriander daar prima bij past. Maar goed, smaken verschillen

Amateurke

Citaat van: Jacques op 31-07-2017  21:50 uIn de (oudere) tripels van Westmalle en Chimay zit geen koriander.
Waarom formuleer je het zo? (de haakjes). Denk je dat er in de nieuwe Westmalle koriander zit?  ??? Ik ben zeker van niet!

tdp

Citaat van: Amateurke op 01-08-2017  01:22 uWaarom formuleer je het zo? (de haakjes). Denk je dat er in de nieuwe Westmalle koriander zit?  ??? Ik ben zeker van niet!

Ik gok dat Jacques bedoelt dat de traditionele tripels geen koriander bevatten, en nieuwe, (innovatieve) wel ;).
Moet eerlijk zeggen dat ik fan van zowel de Westmalle als de Karmeliet ben, in mijn optiek kan het beide prima.

Jacques

Citaat van: Amateurke op 01-08-2017  01:22 uWaarom formuleer je het zo? (de haakjes). Denk je dat er in de nieuwe Westmalle koriander zit?  ??? Ik ben zeker van niet!

De haakjes staan er om aan te duiden dat het gaat om oude oorspronkelijke recepten. Koriander in een tripel is vrij nieuw. Is een gevolg van het feit de nodige jaren geleden zware varianten van witbier verkocht werden als tripel.
Het is een mooi voorbeeld van het feit dat bierstijlen niet in beton gegoten zijn en steeds in beweging zijn.

Mijn persoonlijke voorkeur heb ik al uitgesproken. Maar niet iedereen hoeft daarmee eens te zijn. Koriander kan, maar het is geen voorwaarde voor een tripel. En er zijn dus bierliefhebbers die niets moeten hebben van koriander in een tripel. Smaken verschillen.

de badkamer

Zojuist is hij in het vergistingsvat gegaan. Zonder koriander!. Ik heb het brouwprogramma van Grainfather gebruikt, hier is volgens mij iets misgegaan. Na het maischen had ik de beoogde 18,5 liter aan de kook gebracht. Na 90 minuten koken ging er maar 12 in het vat ipv 14. Het programma houdt rekening met 60 minuten koken. Ik heb wel 90 ingevoerd. Als ik de losse calculator gebruik meet hij minder spoelwater... Na ja. SG is 1084 ipv 1070 :nut: ... We wachten af...

Mthijs

Om je SG wat te verlagen kun je ook gewoon kraanwater toevoegen, beetje verdunnen dus. Maar of dat nu nog kan weet ik niet.

Jules

Citaat van: de badkamer op 01-08-2017  23:05 uZojuist is hij in het vergistingsvat gegaan. Zonder koriander!. Ik heb het brouwprogramma van Grainfather gebruikt, hier is volgens mij iets misgegaan. Na het maischen had ik de beoogde 18,5 liter aan de kook gebracht. Na 90 minuten koken ging er maar 12 in het vat ipv 14. Het programma houdt rekening met 60 minuten koken. Ik heb wel 90 ingevoerd. Als ik de losse calculator gebruik meet hij minder spoelwater... Na ja. SG is 1084 ipv 1070 :nut: ... We wachten af...
Ik weet niet welke apparatuur je gebruikt, maar je sg kan ook te hoog uit komen door te hard koken. Dan ligt het niet aan je software maar kook je te hard. (Te grote vlam bv)
 Rond 7-8% van je volume verdampen is normaal, daarboven gaat t te hard en dat heeft geen nut: je verbruikt meer energie dan nodig.

Heb je teveel verdampt en is je sg te hoog dan kun je water toevoegen tot het juuste sg. Daar zijn rekentooltjes voor of je rekend t zelf uit. Doe dit wel voor de vergisting: het sg heeft sterke invloed op de performance van je gist: bij hoger sg in zelfde volume heb je meer gist nodig om de vergisting soepel te laten verlopen.

Mvg J

tdp

Citaat van: Jules op 02-08-2017  08:18 uIk weet niet welke apparatuur je gebruikt, maar je sg kan ook te hoog uit komen door te hard koken. Dan ligt het niet aan je software maar kook je te hard. (Te grote vlam bv)
 Rond 7-8% van je volume verdampen is normaal, daarboven gaat t te hard en dat heeft geen nut: je verbruikt meer energie dan nodig.

Hij gebruikt een Grainfather, ken de verdere werking niet maar kan me zo voorstellen dat deze standaard 60 minuten kookt. Wanneer je dan 1,5x langer kookt, verdamp je aardig wat.


de badkamer

Citaat van: Jules op 02-08-2017  08:18 uIk weet niet welke apparatuur je gebruikt, maar je sg kan ook te hoog uit komen door te hard koken. Dan ligt het niet aan je software maar kook je te hard. (Te grote vlam bv)
 Rond 7-8% van je volume verdampen is normaal, daarboven gaat t te hard en dat heeft geen nut: je verbruikt meer energie dan nodig.

Heb je teveel verdampt en is je sg te hoog dan kun je water toevoegen tot het juuste sg. Daar zijn rekentooltjes voor of je rekend t zelf uit. Doe dit wel voor de vergisting: het sg heeft sterke invloed op de performance van je gist: bij hoger sg in zelfde volume heb je meer gist nodig om de vergisting soepel te laten verlopen.

Mvg J

Hey Jules,

Ik gebruik sinds kort een Grainfather. Het brouwprogramma van Grainfather werkte ibij mijn eertse 2 brouwsels erg secuur. De verhouding mais/ spoelwater pas ik wel aan om een iets soepeler beslag te krijgen. Voor de vergisting heb ik 1 zakje Mangrove Jacks M31 Belgian Tripel gebruikt op 12 liter. Het geblub kan ieder ogenblik gaan beginnen!


Ernesto

Hoe doet de M31 het? Ik ga aankomend weekend een tripel brouwen en wil ook de M31 gebruiken. Ik wil wel voorkomen dat het bier enorm droog wordt. Kan ik dan beter iets langer op hogere temperatuur (72 ºC) maischen?

de badkamer

Citaat van: Ernesto op 08-08-2017  09:30 uHoe doet de M31 het? Ik ga aankomend weekend een tripel brouwen en wil ook de M31 gebruiken. Ik wil wel voorkomen dat het bier enorm droog wordt. Kan ik dan beter iets langer op hogere temperatuur (72 ºC) maischen?

Hey Ernesto,

Van de week overgeheveld, van een start SG van 1084 naar 1024 in zes dagen. Hopelijk dat er nog wel wat suikers gaan omzet worden. Mijn doel is een drogere tripel. Door meerdere stappen in je maischschema te doorlopen krijg je inderdaad een zoeter bier. Eventueel wat extra caramout kan ook volheid en zoetige smaak geven. Je kan ook nog een keer je vragen posten, dan reageren de pro's :proost:. Ik ben zelf ook nog heel erg aan het ontdekken en uitvinden. Zaterdag ga ik bottelen, ik houdt je op de hoogte!

Vergelijkbare Topics (7)

42309

Gestart door AnkoB


Reacties: 3
Gelezen: 912

35876

Gestart door HarryL


Reacties: 23
Gelezen: 4570

21709

Reacties: 13
Gelezen: 5117

39769

Reacties: 6
Gelezen: 1317

26641

Reacties: 21
Gelezen: 6230

12170

Gestart door wimn


Reacties: 3
Gelezen: 2292


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.