Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Eerste eigen recept (Black IPA)

Gestart door bierspons, 14-07-2017 20:46 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

bierspons

Ik brouw nu een tijdje 'bewezen' recepten en wil nu eens proberen om zelf een recept te maken. Uit praktisch oogpunt gebruik ik hierbij zoveel mogelijk 'restjes' welke ik nog heb liggen. Kwam zelf tot de onderstaande concept voor een Black IPA. Omdat ik het best spannend vind, zou ik graag willen weten of dit ergens op slaat? Elke tip of opmerking is welkom!

Qua gewenst water profiel heb ik IPA aangehouden... of kan ik beter een profiel voor een donker geleurd biertje kiezen?

Las ook over het 'koud-trekken' van de geroosterde mout. Zou dit van meerwaarde zijn voor dit recept?

Heb gekozen voor El Dorado en Simcoe omdat deze bij mijn vorige biertje (Saisson) ook goed samen gingen, maar heb verder nog Saaz, EK Golding, Hellertau Tradition hop liggen, dus eventuele andere hop samenstellingen zijn welkom!



Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk009
Naam receptBlack IPA
Brouwdatum12-07-2017
BierstijlAmerikaanse IPA
Volume21,0 l
Begin SG1,069 SG
Berekende kleur (Morey)80 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)63 IBU
Brouwzaalrendement70,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
17,50 lWater uit Wezep
1,30 gCaCl2
4,00 gCaSO4
0,98 mlFosforzuur
13,67 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
112 mg/l3 mg/l12 mg/l109 mg/l33 mg/l144 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
6,00 kgPale Ale moutDingemans7 EBC83,3 %
0,50 kgBlackSwaen Chocolate BDe Swaen850 EBC6,9 %
0,35 kgCara 120Dingemans120 EBC4,9 %
0,35 kgCara 20Dingemans20 EBC4,9 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Eenstaps66,0 °C1 min.60 min.2,4 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
10,0 gEl Doradopellets12,9%first wort hop16,4 IBU
10,0 gSimcoepellets12,4%first wort hop15,9 IBU
15,0 gEl Doradopellets12,9%20 min.12,7 IBU
15,0 gSimcoepellets12,4%20 min.12,2 IBU
10,0 gEl Doradopellets12,9%5 min.2,8 IBU
10,0 gSimcoepellets12,4%5 min.2,7 IBU
40,0 gEl Doradopellets12,9%koudhop0,0 IBU
35,0 gSimcoepellets12,4%koudhop0,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
0,0 gSafale American (US-05)bovengist


Brouwers

Koud trekken van geroosterde mout is de truuk van een black ipa. Als je het gewoon toevoegt krijg je te veel gebrande smaken en dus eerder een porter. Nu liggen de black IPA en porter dan ook weer niet zover uit elkaar qua stijl.

TymonK

Alleen chocolate mout en geen "gewone" zwarte mout? Wordt ie dan niet erg zoet/choco? Zelf houd ik wel van een wat gebrande smaak als tegenhanger (balans...) van de hop.

Verder zou ik de 5 min hop verdubbelen - dan krijg je meer aroma, die mag er voor mij wel uitknallen in een BIPA. De andere hoppen die je hebt liggen vind ik minder geschikt voor een BIPA, maar je zou wel de EK golding als FWH kunnen gebruiken - bitterheid, en je simcoe/dorado kunnen toevoegen bij de 5 min/koudhop....

bierspons

Bedankt! Chocomout had ik nog liggen, maar zal ik gaan vervangen voor zwarte mout (wat je in de meeste black ipa recepten ook ziet inderdaad). De hop suggestie klinkt ook goed en zal ik ook meenemen.

Zijn er nog suggesties met betrekking tot het waterprofiel? Standaar IPA profiel of toch profiel voor donker biertje (stout?)?


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk009
Naam receptBlack IPA
Brouwdatum12-07-2017
BierstijlAmerikaanse IPA
Volume21,0 l
Begin SG1,069 SG
Berekende kleur (Morey)103 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)62 IBU
Brouwzaalrendement70,0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
17,50 lWater uit Wezep
1,30 gCaCl2
4,30 gCaSO4
1,00 mlFosforzuur
14,87 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
116 mg/l3 mg/l12 mg/l109 mg/l33 mg/l153 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
6,00 kgPale Ale moutDingemans7 EBC83,3 %
0,50 kgBlackSwaen BlackDe Swaen1325 EBC6,9 %
0,35 kgCara 20Dingemans20 EBC4,9 %
0,35 kgCara 120Dingemans120 EBC4,9 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Eenstaps65,0 °C1 min.60 min.2,4 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
45,0 gE.K. Golding 2pellets5,0%60 min.24,9 IBU
15,0 gSimcoepellets12,4%20 min.12,6 IBU
15,0 gEl Doradopellets12,9%20 min.13,0 IBU
20,0 gSimcoepellets12,4%5 min.5,5 IBU
20,0 gEl Doradopellets12,9%5 min.5,7 IBU
40,0 gEl Doradopellets12,9%koudhop0,0 IBU
35,0 gSimcoepellets12,4%koudhop0,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
11,5 gSafale American (US-05)bovengist


Vergelijkbare Topics (7)

42541

Reacties: 41
Gelezen: 3394

26077

Reacties: 1
Gelezen: 1782

8605

Reacties: 8
Gelezen: 3489

44515

Reacties: 2
Gelezen: 887

29421

Gestart door Lutz


Reacties: 9
Gelezen: 3441


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.