Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Is eind SG afhankelijk van je maischschema?

Gestart door JayDie, 19-06-2017 13:37 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

JayDie

Er staat enorm veel op dit forum, maar kon deze vraag zosnel niet vinden. Verplaats het topic of verwijs me gerust naar het juiste onderwerp!

Naar mijn idee, wordt het begin / eind SG (naast de verhouding mout / vergistbare ingredi├źnten) bepaald door het maischschema, check?

Want:
A) als ik een droog bier wil maken, maisch je lang op 63 graden en worden er veel vergistbare suikers gevormd (% ABV even terzijde)
B) als ik een zoet bier wil maken, maisch ik lang op 72 graden en worden er veel onvergistbare suikers gevormd (% ABV even terzijde)

Dus het begin SG van bier A en B kan gelijk zijn aan elkaar, maar het eind SG ongelijk.

Klopt het tot zover?

Mijn punt: waarom verandert het eind SG en het percentage alcohol niet als ik in BrouwHulp het maischschema verander?


Adrie

Citaat van: JayDie op 19-06-2017  13:37 uNaar mijn idee, wordt het begin / eind SG (naast de verhouding mout / vergistbare ingredi├źnten) bepaald door het maischschema, check?

Het maischschema is een van de factoren, maar de belangrijkste is de gebruikte gist. Neem je bijvoorbeeld een saison gist, dan gist het bier ongeacht het maischschema heel ver door. Neem je een Scottish Ale gist, dan kom je niet ver, ongeacht het maischschema. Maar heb je eenmaal een gist gekozen, dan komt het maischschema in het spel. Behalve de temperatuur (en de tijd), speelt ook nog de beslagdikte mee in theorie, maar daar heb ik in de praktijk nog niet veel van gemerkt.


Citaat van: JayDie op 19-06-2017  13:37 uMijn punt: waarom verandert het eind SG en het percentage alcohol niet als ik in BrouwHulp het maischschema verander?

Omdat in BrouwHulp geen maischmodel is ingebouwd die dat kan voorspellen. Dat is ook bijna onmogelijk, want dan zou je van de mouten precies moeten weten hoeveel enzymen (amylases) er in zitten en die gegevens zijn niet beschikbaar.

JayDie

Citaat van: Adrie op 19-06-2017  14:31 uOmdat in BrouwHulp geen maischmodel is ingebouwd die dat kan voorspellen. Dat is ook bijna onmogelijk, want dan zou je van de mouten precies moeten weten hoeveel enzymen (amylases) er in zitten en die gegevens zijn niet beschikbaar.
Dank je Adrie, daar heb je een punt. Hetzelfde zal dan gelden voor het gist. Want ongeacht het type gist wat je toevoegd, het geschatte eind SG blijft zoals hij is.

Adrie

Citaat van: JayDie op 19-06-2017  14:36 uDank je Adrie, daar heb je een punt. Hetzelfde zal dan gelden voor het gist. Want ongeacht het type gist wat je toevoegd, het geschatte eind SG blijft zoals hij is.

Nee, hoor. Alleen hebben veel gisten een vergelijkbare vergistingsgraad.

JayDie


Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.