Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Vraag alternatieve gist voor prijswinnend recept

Gestart door GerritKwintenberg, 06-06-2017 16:25 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

GerritKwintenberg

Citaat van: Wolter op 12-10-2016  11:21 uHier mijn recept van het bo(c)kbier dat bij BONK 2016 86 punten heeft behaald.
Mijn doel met dit bier was om een bock te brouwen die qua stijl gebrouwen is als een bock (ondergegist) maar wel flirt met een porter. Ik ben nl niet zo'n fan van de bocken met de koperen gloed (die vaak ook iets metaligs hebben) en vind iets meer cappuccino en romigheid in het bier lekkerder.

Opmerkingen van de keurmeester:
- stabiele en fijne schuimkraag (off-White)
- Subtiele plakkerigheid, alcoholwarmend
- Gebrande mout en zoet/karamel in balans
- Gebrande mout en bitterheid vloeit mooi weg in nasmaak
- Zoet/Karamel geur zou iets sterker kunnen zijn, maar is een keuze
- In de smaak wat koffie, die niet teveel mag zijn (in de geur is de koffie prima)
- Een goed Bockbier!


Hier het recept. Vragen? Schiet maar.


Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptBocks
Brouwdatum06-06-2016
BiertypeBockbier
Volume10.0
Begin SG1.064 SG
Eind SG1.021 SG
Schijnbare vergistingsgraad67.2%
Alcoholgehalte5.6 vol.%
Berekende kleur (Morey)60 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)36 IBU
Kooktijd80 min.

Water en brouwzouten
[row][row]
HoeveelheidIngrediënt
11.00 lHoorns drinkwater2.00 gCaSO47.70 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
76 mg/l113 mg/l122 mg/l138 mg/l145 mg/l187 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
1.450 kgPilsmoutWeyermann3 EBC47.2 %
0.980 kgBio Münich Type IIWeyermann23 EBC31.9 %
0.350 kgGoldSwaen Munich LightDe Swaen90 EBC11.4 %
0.140 kgCrystal moutThomas Fawcett and Sons130 EBC4.6 %
0.125 kgPale Chocolate moutThomas Fawcett and Sons500 EBC4.1 %
0.025 kgCarafa Special IIIWeyermann1400 EBC0.8 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurRust tijdBeslagdikte
Inmaischen (direct doorverwarmen)52.0 °C0 min.3.6 l/kg
stap 263.0 °C45 min.3.6 l/kg
stap 272.0 °C30 min.3.6 l/kg
Uitmaischen78.0 °C5 min.3.6 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
8.7 gSummitbellen15.9%80 min.31.9 IBU
8.0 gHallertau Mittelfrühbellen1.8%25 min.2.2 IBU
12.0 gHallertau Mittelfrühbellen1.8%10 min.1.7 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
1.0 l starterBavarian Lager (2206)ondergist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting16.0 °C
Max. temp. hoofdvergisting16.0 °C
Eind temp. hoofdvergisting11.0 °C
Start nagisting12-06-2016
Temp. nagisting10.5 °C


Beste Wolter,

Ik zou graag deze bockbier willen proberen te brouwen.

Helaas nog een startende brouwer en heb nog niet alle benodigdheden.

Daarom wil ik je vragen of ik bij deze bockbier ook een korrelgist kan gaan gebruiken en zoja welke.

Alvast bedankt en afwachtend op je antwoord.

Gr Gerrit

Wolter

Je zou Nottingham kunnen gebruiken van Danstar.

Succes!

Gerb

Als je in staat bent om de temperatuur laag te houden, zou je de Fermentis 34/70 korrelgist kunnen gebruiken.

P3SM

De 'Bavarian Lager' van Mangrove Jack's (M76) ligt voor de hand! :biersmile:

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.