Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Mijn eerste recept

Gestart door Batteraaf, 25-03-2017 20:21 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Batteraaf

Hallo Iedereen,

Ik heb net mijn eerste bier gebotteld. Dit was een pakket van Brewferm, De Mc. Beaver Scotch Ale. Nu ben ik begonnen met een eigen recept te maken. Ik wil graag een goed donker, sterk en complex bier met volle body en iets dropperig. In hoeverre dit haalbaar is. Ik heb inspiratie opgedaan uit een quadrupel recept op dit forum.

Ik heb het recept in BrouwVisie gezet en een beetje gespeeld met de geroosterde mout, om een hoger EBC te krijgen. Het bier moet niet compleet zwart worden. Maar bijna zwart  ;) Het zelfde met de hop. Wil het niet te bitter hebben. Dit is wat ik tot nu toe heb:

Volgens BrouwVisie
EBC 100 (twijfel nog of dit niet te hoog is)
EBU 30

Mout (voor 20 liter ketel)
2900 gram Pilsmout 3 EBC
1400 gram munich 15 EBC
1000 gram karamel 120 EBC
150 gram special B 300 EBC
20 gram Chocolade mout 1000 EBC
20 gram ontbitterde geroosterde gerst 1200 EBC
750 gram bruine kandijsuiker

Hop
15 gram chinook 10-14% als bitterhop
20 gram Saaz 4% als aromahop

Gist
Wyeast High Gravity Trappist

Kruiden
10 gram zoethoutwortel snippers
(voor dropperige smaak)

Maischschema
(overgenomen uit een quadrupel recept)
10 min  37 ºC
15 min  45 ºC
20 min  52 ºC
45 min  67 ºC
15 min  72 ºC
1 min   78 ºC

90 min koken
Vanaf begin de bitterhop
Laatste 10 minuten de aromahop en zoethoutwortel

Ik hoor graag wat jullie ervan vinden.
Tips zin altijd welkom.

Groet,
Batteraaf

Juindorper

Laat die eerste drie maischstappen maar achterwege.
Voor de rest missen we wat informatie. Hoeveel liter wil je brouwen?

Batteraaf

Citaat van: Juindorper op 25-03-2017  21:43 uLaat die eerste drie maischstappen maar achterwege.
Voor de rest missen we wat informatie. Hoeveel liter wil je brouwen?

Oke, overbodig? En de rest van de tijden hetzelfde laten?
Ik heb een Brewferm ketel voor 20 liter.

Underdike

1 uur op 67 graden maischen en 1 uur koken moet genoeg zijn.
De bitterhop kan vanaf begin kook, en de aromahop 5 minuten voor einde kook.
Suiker kan vlak voor einde kook, maar ook pas na 3e/4e dag vergisten.

Esterenbrouw

Een sterk bier. Welk begin-SG wil je bereiken?

Je zult aan 1 smackpack niet voldoende hebben. Je zult moeten opkweken.
Zou je als beginner niet een korrelgist nemen?

 

Batteraaf

Ik doe samen brouwen met een meer ervaren brouwer. Mijn eerste bier was een pakket van Brewferm. Hier hebben we met 1 zakje Wyeast Scotch Ale toch een percentage van 10%  behaald. Begin SG was 1084 eind SG 1010.

Dacht nu aan ongeveer dezelfde waardes. Bier mag iets zoeter worden.


Juindorper

Een uur op 67 graden en vervolgens eventueel een kwartier op 72 is prima.
Een uur koken is aan de korte kant. Ik kook zelf meestal 80 tot 90 minuten.

Batteraaf

Ik heb het recept wat aangepast. Lager percentage geroosterd en chocolade mout om een EBC van 85 te krijgen. Totaal 5,5 kg mout voor 20 liter.

Het maischschema is nu 60 min op 68 ºC - 15 min op 78 ºC. Is te vergelijken met het schema van de Mc Beaver Scotch Ale.

En ga voor de Wyeast Abbey gist.

Fermon

Citaat van: Juindorper op 26-03-2017  14:51 uEen uur op 67 graden en vervolgens eventueel een kwartier op 72 is prima.
Een uur koken is aan de korte kant. Ik kook zelf meestal 80 tot 90 minuten.

Waarom is een uur koken aan de korte kant?

Jacques

Citaat van: Vrumona op 02-04-2017  21:05 uWaarom is een uur koken aan de korte kant?

Is afhankelijk van de intensiviteit van koken. Wanneer het wort stevig kookt is 60 minuten voldoende.

Juindorper

Citaat van: Vrumona op 02-04-2017  21:05 uWaarom is een uur koken aan de korte kant?
Het heeft zo z'n tijd nodig om alle ongewenste stofjes (o.a. DMS) te verdampen.
Als je te kort kookt krijg je een wat muffig luchtje aan je bier.

Juindorper

Citaat van: Jacques op 02-04-2017  21:59 uIs afhankelijk van de intensiviteit van koken. Wanneer het wort stevig kookt is 60 minuten voldoende.
Ik kook zelf gewoon op het gasfornuis wat eigenlijk niet ideaal is.
Vandaar dat ik waarschijnlijk wat langer moet koken dan met een grote brander.
Maar eenmaal aan de kook dan kookt het lijkt me.

Fermon

Citaat van: Juindorper op 02-04-2017  23:23 uMaar eenmaal aan de kook dan kookt het lijkt me.

Dat bedoel ik!

Jacques

Citaat van: Juindorper op 02-04-2017  23:23 uMaar eenmaal aan de kook dan kookt het lijkt me.

Er is een verschil tussen een rustige kook en een rollende kook.
Wanneer het wort maar net aan de kook is moet je langer koken dan bij een rollende kook.

Vergelijkbare Topics (7)

36553

Reacties: 13
Gelezen: 4624

20360

Reacties: 8
Gelezen: 3870

43322

Gestart door Miekelt


Reacties: 5
Gelezen: 1125

37870

Reacties: 4
Gelezen: 1656


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.