Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Drie vragen mbt vergisten, overhevelen en bottelen

Gestart door Miekelt, 27-02-2017 17:15 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Miekelt

Ik ben benieuwd naar jullie mening over een aantal zaken, en de argumenten mbt jullie voorkeur.

- Waarom wel/niet overhevelen naar een kleiner vergistingsvat ná de hoofdvergisting.
- Hoe zorgen jullie ervoor dat je zo 'clean' mogelijk bottelt vanuit je vergistingsvat. (Hoe zorg je ervoor dat er (bijna) geen bezinksel mee komt.)
- Hoe voegen jullie bottelsuiker toe en waarom op die manier.

Sander van Dijk

Citaat van: Miekelt op 27-02-2017  17:15 u
- Waarom wel/niet overhevelen naar een kleiner vergistingsvat ná de hoofdvergisting.

Over deze kwestie zijn al vele pagina's op dit forum vol geschreven. Even zoeken en je leest direct de voor's en tegen's van de 2 kampen (wel of niet overhevelen)

Ik doe het zelf meestal niet. Normaal gezien is bij mij binnen 2 weken de vergisting afgerond en vind ik het geen probleem dat het jongbier die tijd op de gist blijft staan. Nadeel kan zijn dat je autolyse producten in je bier gaat proeven. De afstervende gist scheidt wat stofjes uit die je kunt gaan proeven. Dit kan ook naar boven komen als een wat minder frisse smaak (niet mijn eigen ervaring) Ik zelf proef dit bij mijn bieren niet (ik ben er ook niet gevoelig voor) Zelf heb ik het idee dat het met die relatief korte periode op de gist wel los loopt.

Als je wel overhevelt moet je dit in ieder geval op het juist moment doen. Als je dit te laat doet, dat wil zeggen als de vergisting al zo goed als afgerond is en er dus weinig koolzuur meer gevormd wordt ga je meer oxidatie krijgen. Veroudering van het bier door zuurstof. Als je het te vroeg doet kan het zijn dat je teveel gist kwijt raakt en je vergisting weer gaat stagneren. Dit zal eerder voorkomen als je al weinig gist geënt had.

Als beginner zou ik in eerste instantie niet overhevelen en als je wat ervaring hebt moet je gewoon kijken wat je het beste bevalt. Een CCT kan ook, dan kun je gist aftappen, maar dat is weer wat prijzig.

Citaat van: Miekelt op 27-02-2017  17:15 u
- Hoe zorgen jullie ervoor dat je zo 'clean' mogelijk bottelt vanuit je vergistingsvat. (Hoe zorg je ervoor dat er (bijna) geen bezinksel mee komt.)- Hoe voegen jullie bottelsuiker toe en waarom op die manier.

Ik gebruik een bottelemmer juist om te voorkomen dat er teveel gist en trub mee de flesjes in gaat. Eerst los ik de totale hoeveelheid benodigde bottelsuiker op in 3 x het gewicht aan water (voldoende water gebruiken, als je te weinig gebruikt wordt de stroop te dik en zal dit niet goed genoeg mengen in het bottelvat) en kook dit een paar minuten. Dan giet ik het suikerwater in het bottelvat en in het bottelvat hevel ik het jongbier uit het vergistingsvat. Door de kracht waarmee dit in het bottelvat stroomt krijg je gelijk een goede vermenging en roer ik zelf niet meer. Dan bottel ik uit het bottelvat. Ik vind dit makkelijker dan de suiker in flesjes toe te voegen en zo heb je altijd een evenredige verdeling en kun je ook verschillende formaten flessen gebruiken.


LeonR

Overhevelen na de hoofdvergisting doe ik alleen in een poging de vergisting weer wat actiever te laten worden. Als ik mijn svg nog niet heb bereikt. Als het niet nodig is, hevel ik niet over na de hoofdvergisting om de kans op besmetting te verkleinen. Zorgen dat alles goed schoon is en gedesinfecteerd is met alcohol(ethanol).
Vlak voor het bottelen hevel ik nog wel een keer over om een zo homogeen mogelijk bier te krijgen in iedere fles. Hierbij voeg ik gelijk de suiker toe voor hergisting op de fles. Met zo'n half automatische hevel slang voorkom je dat er veel bezinksel meekomt. Er zit een soort van filtertje in.

Jacques

Over dit onderwerp zijn inderdaad heel wat topics gewijd. Kijk eens bij de tag overhevelen

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.