Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Blondje met koriander en zoete sinasappelschil

Gestart door Martijn0172, 16-01-2017 19:31 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Martijn0172

Met wat restjes wil ik graag het volgende receptbrouwen. Ik ben niet zeker van de hoeveelheid koriander en sinaasappelschil. Daarbij vraag ik me af hoe ik het alcoholpercentage kan verhogen zonder het start SG op te hogen? Iemand die mij kan helpen?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk4
Naam receptBlond
Brouwdatum15-01-2017
BierstijlBlond
Volume17,0 l
Begin SG1,067 SG
Berekende kleur (Morey)10 EBC
Berekende bitterheid (Rager)25 IBU
Brouwzaalrendement70,0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
15,50 lWater uit Water uit hazerswoude dorp
3,60 mlMelkzuur
11,58 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
3 mg/l1 mg/l3 mg/l0 mg/l5 mg/l2 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,539 kgPilsmoutDingemans3 EBC90,0 %
0,504 kgGele basterdsuikerSupermarkt5 EBC10,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.10 min.3,4 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.45 min.3,4 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.3,4 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
12,0 gSaazpellets3,8%90 min.8,9 IBU
12,0 gSpalt Selectbellen5,4%90 min.11,4 IBU
10,1 gSaazpellets3,8%15 min.2,0 IBU
10,0 gSpalt Selectbellen5,4%15 min.2,5 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
3,72 gKorianderzaadspecerijkoken
3,00 gSinaasappelschil, zoetspecerijkoken

Gist
HoeveelheidNaamType
11,0 gSafBrew Specialty Ale (T-58)bovengist


Eric v B

Ik heb voor 17 liter Barley wine (10,9% alc)  5 gram koriander en 5 gram sinaasappelschil, 10 minuten meegekookt. Beide smaken zijn subtiel aanwezig. Of het alcoholgehalte in een bier invloed heeft op de smaak van de kruiden weet ik niet.

RienP

Als je iets meer alcohol wil, kies dan een andere gist. Als je de Fermentis Abbaye gebruikt, dan heb je gist die redelijk ver door gaat.

Walter1991

En waarom dan niet gewoon suiker toevoegen voor meer alcohol, ja je begin SG wordt wat hoger... mjah so what, dat vergist toch wel ;).

Ander gist kan gelijk weer een andere smaak geven denk ik?

RienP

Klopt dat kan, maar aangezien er al 10% suiker in de stort zit, leek mij een andere gist een goede optie.

Walter1991

Meer suiker geeft natuurlijk wel minder body... een andere gist kan weer een andere smaak geven.... Martijn zal toch echt zelf een beslissing moeten maken op deze  :weetniet:

Marcel_k

Als je veel vergistbare suikers wil hebben, zul je 3 kwartier moeten maischen op ± 62,0 °C en niét op 72,0 °C

Martijn0172

Dank je wel voor het meedenken. Ik had even de rede van mijn vraag moeten zeggen. Als ik naar de criteria van een blond kijk in BrouwHulp dan zit ik bijna aan de max van begin sg maar beneden het gemiddelde van het alcoholpercentage.

Als ik de Fermentis Abbaye gist selecteer kom ik op een % van 7,4. Geleerd dat gist dus ook een verschil kan maken :D

Walter1991

Citaat van: Martijn0172 op 17-01-2017  18:51 uDank je wel voor het meedenken. Ik had even de rede van mijn vraag moeten zeggen. Als ik naar de criteria van een blond kijk in BrouwHulp dan zit ik bijna aan de max van begin sg maar beneden het gemiddelde van het alcoholpercentage.

Als ik de Fermentis Abbaye gist selecteer kom ik op een % van 7,4. Geleerd dat gist dus ook een verschil kan maken :D

Criteria mag je ook met een scheef oog naar kijken, smaakt het goed dan is het goed. Maar top, opgelost dus.

Martijn0172

Buiten de criteria is voor mij zeker geen breukpunt, het viel me bij de vorige twee keren dat ik brouwde met BrouwHulp nog geen eens op. Maar ik probeer de basis van het brouwen te begrijpen, vandaar mijn vraag

Walter1991

Ik leer ondertussen met je mee duseh ga zo door :biersmile:

Jacques

Citaat van: Walter1991 op 17-01-2017  11:58 uMeer suiker geeft natuurlijk wel minder body... een andere gist kan weer een andere smaak geven.... Martijn zal toch echt zelf een beslissing moeten maken op deze  :weetniet:

Dit blijft een hardnekkig misverstand...

Meer suiker betekent meer alcohol maar ook meer esters. Zowel alcohol als esters dragen bij aan de body van je bier.

Citaat van: RienP op 17-01-2017  11:45 uKlopt dat kan, maar aangezien er al 10% suiker in de stort zit, leek mij een andere gist een goede optie.

In veel Belgische bieren zit aanzienlijk meer suiker dan 10%. Westmalle tripel is daar een mooi voorbeeld van.

Oxhead

Citaat van: Jacques op 18-01-2017  21:59 uIn veel Belgische bieren zit aanzienlijk meer suiker dan 10%. Westmalle tripel is daar een mooi voorbeeld van.

Wat ook een misverstand is dat hobbybrouwers in percentage stort rekenen qua suikertoevoeging en de profs in percentage suiker bijdrage in het stamwort.

Martijn0172

Hieronder mijn uiteindelijk recept welke ik morgen ga brouwen. Een vraag er over, is het echt nodig om 90 min te koken of kan ik ook zakken naar 60 min?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk3
Naam receptKruidig blondje
Brouwdatum15-01-2017
BierstijlBlond
Volume22,0 l
Begin SG1,066 SG
Berekende kleur (Morey)12 EBC
Berekende bitterheid (Rager)27 IBU
Brouwzaalrendement70,0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
22,00 lWater uit Water uit hazerswoude dorp
3,43 mlMelkzuur
11,83 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
3 mg/l1 mg/l3 mg/l5 mg/l63 mg/l2 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,000 kgPilsmoutDingemans3 EBC76,9 %
1,000 kgMünchenermoutDingemans15 EBC15,4 %
0,500 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC7,7 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.10 min.3,7 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.50 min.3,7 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.3,7 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
58,8 gHallertau Hersbrucker pellets2,5%90 min.22,0 IBU
30,0 gSaazpellets3,8%15 min.4,6 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
5,00 gKorianderzaadspecerijkoken
20,00 gSinaasappelschil, zoetspecerijkoken

Gist
HoeveelheidNaamType
22,0 gSafBrew Specialty Ale (T-58)bovengist


beermenke

Ik kook altijd tussen de 60 en 70 minuten
Langer dan 70 lijkt mij nergens voor nodig of je wilt meer verdampen.
Ik ken mijn installatie onderhand dat ik weet met welke hoeveelheden ik straks 15 liter overhou. Kom ik 1 procentje alcohol te kort volgens gewenste berekening dan komt likkepot met de suikerpot 😉

biking rebel

Hoe was het resultaat uiteindelijk Martijn? Ik had zelf ook zoiets in gedachte voor de februari en maart maand. Beetje fris maar toch stevig.

Vergelijkbare Topics (7)

41209

Reacties: 0
Gelezen: 549

17333

Gestart door Erick


Reacties: 25
Gelezen: 9388

22285

Gestart door Aart


Reacties: 3
Gelezen: 2698

4718

Gestart door MO


Reacties: 27
Gelezen: 9472


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.